Print Friendly and PDF Min paleo verden: Sprøde kiks

fredag den 15. februar 2013

Sprøde kiks

Nogen gange har man bare lyst til en lækker, salt, sprød kiks.
Kender I ikke det? Det kender jeg ihvertfald.
Så derfor har jeg fået syslet mig frem til en opskrift, som jeg synes var værd at dele.



Du skal bruge:
- 100 g. mandler (kørt til mel på fx. kaffekværn)
- 30 g. solsikkekerner 
(kørt til mel på fx. kaffekværn)
- 30 g. sesamfrø 
(kørt til mel på fx. kaffekværn)
- 1 æg
- 1 spsk. smeltet kokosolie (ghee/klaret smør kan også bruges)
- 1/4 tsk. salt

- Det hele røres sammen.
Jeg synes det er lettest ligesom at 'mase' det hele sammen med bagsiden af en spiseske.
 


- Læg dejen mellem 2 stykker bagepapir, og rul ud til ca. 2-3 mm. tykkelse.
- Udstik nu din ønskede kikseform med fx. et glas, en udstikkerform, eller bare skær ud med en kniv.
- Den dej der bliver tilovers æltes sammen, og der udstikkes igen. Gentag til du ikke har mere dej.

- Bag ved 160 grader (jeg brugte varmluft) i 18-20 minutter. (De tager ikke meget farve)
- Hiv bagepapiret med kiksene over på en bagerist, og lad dem køle af.
- Opbevar i lufttæt beholder for at bevare sprødheden bedst muligt.
 


Så er der kiks :)

Spis som de er til en kop te, med en klat Apple butter, dyp dem i guacamole, eller smid dem på brunchbordet, ja lige hvad du har lyst til.

Eller hvad med at lave sådan en 'taco' skål her: 


- Her har jeg bare udstukket en stor cirkel af dejen, og derefter lagt den over en lille skål (husk at bruge en der kan tåle at komme i ovnen).
- Bages herefter som beskrevet ovenfor.
- Lad den køle af på skålen.


** Dejen her er også god som pizzabund, hvis man trænger til afveksling fra sin Rootza. Forbag den 10-15 minutter inden du kommer fyld på.

20 kommentarer:

  1. Hej Lykke.
    Rigtig flotte billeder, ja jeg synes næsten, jeg kan se, hvor sprøde dine kiks er. Også en super ide, du giver, at dejen kan bruges til "taco" og pizzabund.
    Hej fra Inger

    SvarSlet
    Svar
    1. Hej Inger,
      Mange tak :)
      Ja, de er virkelig blevet gode. Lidt som en god, grov, salt kiks, som vi kender den.
      Ja, dejen kan jo bruges til lidt forskelligt, så det er nærmest sådan en slags 3-i-1-dej:)
      /Lykke

      Slet
  2. Hej Lykke.
    Den opskrift kommer lige på det rigtige tidspinkt. Igår bagte jeg Meyers knækbrød med surdej og havde store forventninger. Sikke en skuffelse. De er stort set uspiselige, gad vide om fuglene gider dem.
    - Så nu smutter jeg i køkkenet, så ka vi smage dem til eftermiddagskaffen.
    Gotte

    SvarSlet
    Svar
    1. Sikke ærgeligt med Meyers knækbrød, men så får fuglene måske lidt de kan nære sig på :)
      Er sikker på, at i vil kunne lide de her. Jeg synes ihvertfald de er rigtig lækre. Håber i synes det samme:)
      /Lykke

      Slet
  3. Så er jeg her igen. Opskriften har kun en fejl: portionen er for lille. De er super lækre, vi har næsten spist dem. Ska da snart bage dem igen, hurtig og nemt, måske så dobbelt portion, så der også kan blive til et par "skåle".
    Den opskrift får 5 ud af 5 mulige stjerner.
    Tak for den opfindelse!
    Gotte

    SvarSlet
    Svar
    1. Ja, det er ikke verdens største portion, men det er lidt med vilje, for man kan nemt 'komme til' at spise alt for mange, hvis de ligger og frister :)
      Tak for den fine anmeldelse :)
      /Lykke

      Slet
  4. Hej Lykke
    Så har jeg afprøvet dine sprøde lækre kiks :)
    MUMME de smager godt, her nydes de natural til en god kop tea.
    Tak for opskriften - og super fedt, da jeg netop havde den populære kokosolie på lager og fordi der netop ikke skal 117 ingredienser i.
    Fortsat skøn weekend til dig :)
    Knus Birgit

    SvarSlet
    Svar
    1. Hej Birgit,
      Dejligt du kan lide dem. Jeg synes også de er rigtig gode:)
      Ja, det er en simpel opskrift, og kokosolien kan sagtens udskiftes med anden, varmebestandig olie, hvis man ikke lige har :)
      Tak, også god weekend til jer herfra :)
      /Lykke

      Slet
  5. Hej Lykke!
    Har lige fundet din fantastiske blog og har snuset DET HELE igennem:)
    Sikke en masse dejlig inspiration. Håber du bliver ved med at lægge smukke billeder og lækre spiser ud...
    Kunne du ikke fortælle lidt om hvad du spiser om morgenen? Jeg synes det er virkelig svært at undvære mælkeprodukterne... især osten. Så lidt tips til mælkefri morgenmad ville være skønt.
    Eller hvad med at vise en dagsmenu? Jeg er ny i det her univers, forstår du;)
    Men tak for bloggen her!
    Hilsen Rosa

    SvarSlet
    Svar
    1. Hej Rosa,
      dejligt at du kan lide min side:)
      Du skal til at glemme alt, hvad du hidtil har kendt som morgenmad, og istedet se på det som et måltid, på lige fod med frokost og aftensmad.
      Du skal have 3 måltider om dagen, og de skal bestå af protein (kød, æg), grøntsager, og noget sundt fedt. Det kunne helt oplagt være rester fra aftenen før.
      Ja, man skal lige vænne sig til at spise bøffer og frikadeller til morgenmad, men man kan jo også lave en lækker fyldt omelet, eller bare en salat sammen med et par kogte æg :)
      Jeg vil anbefale dig at melde dig ind i Facebookgruppen: https://www.facebook.com/groups/paleodk/
      Her er pt. 10.000 medlemmer, som dagligt ligger masser af inspirerende billeder/opskrifter ind, og her kan du få svar på en masse spørgsmål. Fx. er emnet morgenmad oppe og vende flere gange om ugen.
      Tilkoblet facebookgruppen er denne hjemmeside, som bla. har en morgenmads-opskrifts-side:
      http://www.paleo-opskrifter.dk/recipes/category/paleo_morgenmad/
      Håber du kunne bruge det til noget:)
      /Lykke

      Slet
    2. Tusind tak for hurtig respons! Jeg har desværre ikke en facebookprofil og heller ingen planer om at få én... det er nok bare mig der er skør, men sådan har jeg valgt at det skal være.
      Med hensyn til morgenmad... så burde jeg måske have stillet et spørgsmål der gik mere i retning af hvad du gør, når det skal gå stærkt? Jeg er af og til i en situation, hvor jeg skal have et eller andet med ud af døren som frokost eller bare ikke har energi til at lave det helt store.
      Det der med at spise aftensmad om morgenen gør jeg faktisk i forvejen:) Jeg elskerelskerelsker aftensmad om morgenen. Men somme tider er der altså bare ingen rester tilbage:( og så tyer jeg til græsk yoghurt eller ost. Det er disse snævre vendinger jeg mangler tips til. Mig der ikke formulerede mig tydeligt nok;)
      Måske er svaret bare at lave riiiiiigeligt med aftensmad... men tænker så lidt over hvad det kommer til at betyde for økonomien... ups! Spiser lidt bælgfrugter i ny og næ for at drøje lidt på det lækre økologiske kød, men det er jo no go... hmmm....
      Må jeg spørge hvilken indvirkning palæo har haft på din vægt?
      Men tak for responsen. Håber du fortsætter din blog. Det er jo længe siden du har lagt nyt indlæg ud;)

      Slet
    3. Ærgeligt du ikke har adgang til Facebook, for der er virkelig mange guldkorn i Paleogruppen. Men vha. Google kan du også finde rigtig meget information.
      Når det skal gå stærkt så er et par kogte æg, nogen gulerødder, agurk, tomat en hurtig og nem løsning. Æg kan man koge mange af, og opbevare på køl, så de lige er til at smide i en bøtte med lidt grønt.
      Planlægning er ret vigtig, så man ikke falder i youghurtfælden. Steg frikadeller af 1 kg fars ad gangen, så er der til flere måltider, steg en hel kylling. Altså lav store portioner, så du altid har til næste dags måltider. Eller brug en dag i weekenden til at fylde fryseren med poser, med nemme måltider til ugen.
      Her er et fint indlæg om morgenmad fra en af de meget aktive i Facebookgruppen:
      http://blog.sabinemurati.dk/#post13

      Hvad angår økonomien, så kan det virke dyrt når man starter ud med paleo, men i sidste ende tror jeg ikke det er så meget dyrere, for der er jo mange ting man ikke længere køber.
      Personligt prioriterer jeg ikke økologi, da jeg synes priserne er for voldsomme. For mig er det vigtigere, at ændre min kost til paleoprincipperne, som uanset økologi, er langt sundere for kroppen end konventionel 'kostpyramide-mad' Jeg ville til enhver tid spise ikke-økologisk kød, fremfor bælgfrugter.

      Ang. min vægt, så tabte jeg mig hurtigt 5 kilo den første måned, men da jeg så derefter kvittede smøgerne begyndte min vægt at stige, så kan ikke rigtig sige noget holdbart om det, desværre. Dog ved jeg fra Facebookgruppen, at flere ligefrem har svært ved at få kalorier nok, og simpelthen oplever ufrivilligt vægttab, så man skal huske de gode fedtkilder.
      Holder lidt blogpause pga. lidt personlige problemer, men satser på at få den op at køre igen med regelmæssige indlæg. Forhåbentlig inden alt for længe:)
      /Lykke

      Slet
    4. Tak for dine tanker. Jeg vil prøve at bruge dine råd...
      Ser frem til dit comeback:)
      Gode ønsker til dig om at komme på fode igen.
      Rosa

      Slet
    5. Håber du kan bruge dem, og finder en løsning der passer netop dig.
      Mange tak skal du have:)
      /Lykke

      Slet
  6. Svar
    1. De er altså også rigtig lækre :)

      Slet
  7. Hej Lykke - hvor jeg dog elsker din blog :-) Min kæreste og jeg bruger den flittigt som inspiration til at lave paleo mad som smager af noget!!! Jeg har netop lige lavet denne opskrift - MEN!!! i stedet for at putte salt i - så har jeg hakket en 80 % mørk chokolade og puttet i i stedet - så det nærmest er en chokolate chip cookie i stedet!!! Har dog ikke sødet den yderligere :-)Nu er de ved at bage i ovnen - og jeg venter spændt på resultatet

    SvarSlet
    Svar
    1. Hej Anne Sofie,
      Tak, hvor er det dejligt at høre, at I har glæde af det jeg laver :)
      Uha, det tror jeg da bestemt bliver et hit. Det vil jeg da lige huske til en anden gang, når jeg igen vil lave kiks:)
      ~Lykke

      Slet
    2. Jeg kan hilse og sige at de smagte DEJLIGT!!! jeg kunne forestille mig at hvis man foretrækker smagen af klassiske "ikke-paleo" småkager - så tror jeg at man kunne tilføre evt. lidt dadelpuré???? eller bare fint hakkede dadler :-)

      Men her i vores hjem var det et sikkert hit :-D

      Vi takker - forsæt endelig med at udvikle spændende opskrifter :-)

      Slet
    3. Dejligt med en tilbagemelding, og skønt at projektet blev en succes:)
      Ja, er sikker på man kunne tilføje dadel i en aller anden form, hvis en lidt sødere variant ønskes.
      Velbekomme. Jeg fortsætter, og tak fordi I læser med :)
      ~Lykke

      Slet