Print Friendly and PDF Min paleo verden: juni 2013

fredag den 28. juni 2013

Raw chokoladefondant

Chokoladefondant er den der kage, hvor midten stadig er flydende, og hvor det vælter ud med flydende chokolade når man skærer i den, haps:)
Jeg har, på nettet, set noget lignende i en raw (uopvarmet/ubagt) udgave, men har her prøvet at lave en mere simpel udgave, med ingredienser man sikkert allerede har stående i skabet.


Du skal bruge: (2 kager)

Til dejen:
- 100 g. nødder (jeg brugte mandler)
- 100 g. dadler eller dadelmasse
- 4 tsk. kakao
- 1 spsk. olie (kokos, mandel etc.)
- 1 drys vanille (pulver eller fra stang)
- 1 nip salt

Til fyldet:
- 1 dl. kokosmælk
- 30 g. dadler eller dadelmasse
- 2 tsk. kakao
- 1 drys vanille
- 1 lille nip salt



Vi starter med dejen:
- Pånær dadler og olie, køres alt andet lidt groft på en foodprocessor.
- Tilsæt dadler og kør igen godt.
- Hæld olien i og kør godt. (dejen samler sig ikke)
- Hæld alt smulderet ud på et bord, og ælt det sammen.
- Del dejen i 2 lige store stykker, og tag 1/4 dej fra hvert stykke.



- Det store stykke dej trykkes lidt fladt, og presses derefter ned i en beklædt metal muffinform, eller anden egnet form.
- Det lille stykke dej trykkes fladt, og formes til en cirkel, der passer som låg til dejen i muffinformen.
- Stil på køl



Fyldet:

- Alle ingredienserne blendes godt sammen. Nemt med en stavblender.
- Stil evt. på køl til det skal bruges. Det kan tykne en smule på køl, men bare rør det igennem igen så. Det skal have konsistens sådan ca. som tykmælk. (da det kan tykne, er det bedst ikke at fylde skålene før de skal spises)

- Inden servering hældes fyldet i dejskålen. Låget lægges på, og kanterne trykkes godt sammen. Vend kagen på hovedet over på en tallerken.



Skær i kagen, og se fyldet vælte ud. Det er smukt:)

Servér som du lyster. Fx med lidt frisk frugt/ bær, en bærsauce, is, eller kokosskum.

Jeg kan forresten anbefale at kigge lidt på raw food køkkenets desserter, da der er mange som er paleo, eller som nemt kan blive det:)


mandag den 17. juni 2013

Chokomousse

Hvem elsker ikke en lækker chokoladedessert? Jeg gør ihvertfald.
Det her er en super nem måde at lave en 'chokolademousse' på. Dog indeholder den ingen chokolade, men den smager som om den gør:)


Du skal bruge: (2 portioner)
- 2,5 dl. kokosmælk
- 60 g. udstenede dadler eller dadelmasse
- 4 tsk. kakao
- 1 godt drys vanille (pulver eller fra stang)
- 1 lille nip salt
- ½ tsk. agar agar (afmål nøjagtigt, da det er kraftigt stivende)
- Valgfrit: lucuma, kaffe, kanel, chili, etc.



(Hvis du bruger alm. tørrede dadler, så skær dem i mindre stykker. Du kan evt. overhælde dem med lidt kogende vand, og lade dem stå et par minutter for at blødgøre dem lidt.)

- Hæld kokosmælk og dadler/dadelmasse i en lille kasserolle, og opvarm langsomt.
- Tilsæt derefter kakao, vanille, salt og evt. andet krydderi, og rør godt sammen.
- Nu skal massen blendes. Det er nemt, hvis du har en stavblender som du bare kan stikke i gryden. Blend jævnt.
- Nu skal agar agar tilsættes. Rør godt så det bliver blandet. Blend evt. igen.
- Lad nu det hele få et kort opkog.
- Har du brugt alm. dadler kan der måske være små stykker dadelskind i massen. Så kan du lige sigte den.
- Fordel massen i 2 skåle, eller andet egnet.

- Og nu kommer det værste. Moussen skal nemlig på køl i et par timer før den kan spises:)


- Når moussen er kold og stivnet, er den klar til at blive spist.

- Spis den som den er, eller servér fx. med lidt frisk frugt, bær, bærsauce og lidt knas på toppen. Eller hvad med en klat kokosflødeskum?











fredag den 7. juni 2013

Sprøde chips af squash

Sprøde, salte chips er altså lækkert, og det kan man sagtens selv lave i en sund udgave.

Du skal bruge:
- Squash
- Lidt olie
- Lidt salt



- Squashen skal skæres i tynde skiver. Det er nemt og hurtigt gjort, hvis du har et mandolinjern.
- Læg skiverne på en bageplade (med bagepapir).
- Skiverne skal nu have en lillebitte smule olie. Jeg har sådan en oliesprayflaske som gør det nemt. Men ellers må du duppe lidt olie på med fingrene. Endelig ikke for meget, da de suger helt vildt og så ikke bliver sprøde.
- Drys med lidt salt. Ikke for meget, da squashen krymper meget i ovnen, og saltsmagen derfor intensiveres. Du kan altid give dem lidt ekstra salt når de er færdige.

- Smid i ovnen på 100 grader i 1-1½ time. (Mine var skåret tyndt på mandolin, og fik lige lidt over en time) De skal ikke blive voldsomt brune, for så smager de bittert.
- Tag dem ud når de er sprøde, og afkøl.


Ja, måske er de ikke så kønne, men de er sprøde og gode:)

http://www.facebook.com/MinPaleoVerden


tirsdag den 4. juni 2013

Kokosflødeskum

Når vi nu ikke spiser flødeskum, er det dejligt at der findes et hæderligt alternativ. Jeg laver det ofte, og det er ganske simpelt.
Jeg har på det sidste måttet skrive fremgangsmåden en del gange på Facebook, så nu skriver jeg den her, så jeg bare fremover kan linke til opskriften. Og så får alle I andre jo også glæde af den her :)

Det er vigtigt, at den kokosmælk du bruger kun indeholder kokos og vand (light kan ikke bruges) Fakta og Rema1000 fører begge sådanne varianter. Meget kokosmælk er tilsat diverse stabilisatorer, som forindrer at 'fløden' skilles fra vandet. Så tjek lige ingredienslisten en ekstra gang:)


Du skal bruge:
- 1 dåse kokosmælk som har stået på køl i 5-6 timer, gerne længere. (jeg har altid en dåse på køl, så den er klar når lysten opstår)
- Valgfrit: vanillepulver, kanel, kardemomme, lucuma, palmesukker etc.



- Når kokosmælken står på køl, vil den stivnede 'fløde' ligge sig øverst.
- Åbn dåsen i bunden, og hæld vandet fra. (gem det evt. til gryderetter, smoothies etc.)
- Åbn nu dåsen i den rigtige ende, og skrab det stivnede fløde ud i en skål.
- Tilsæt, hvis du ønsker, krydderier/sødning. Jeg putter altid vanillepulver i.
- Pisk, som du ville piske alm. flødeskum.

- Det var da nemt :)

- Kokosflødeskum bliver ikke helt så let og luftigt som alm. flødeskum, men synes alligevel at konsistensen er helt i top, og smagen er ikke voldsom kokosagtig.


Brug det, hvor du normalt ville have brugt flødeskum. Fx. på et stykke kage, på frugtgrød, eller på frisk frugt/frugtsalat.



søndag den 2. juni 2013

Verdens nemmeste is

Den her is har jeg lavet længe, og har serveret den for måbende gæster, som ikke kunne forstå at det bare var frossen banan. Men det er det altså.
Så hav altid nogen bananer i fryseren så du nemt kan lave en portion is, når lysten melder sig:) (skræl bananerne, og skær dem i skiver inden de fryses)


Det er ikke min opfindelse. Denne is findes på utallige sider i cyberspace, men det betyder jo ikke at alle kender den. Det gør I så nu :)


Du skal bruge:
- Frosne, modne bananer i skiver (overmodne, brunplettede er super)
- Evt. vanillepulver, kanel, lakridspulver, kakao, citronskal, etc.
- Evt. til drys: hakkede nødder, kokoschips, tørrede bær, hakket chokolade etc.



- Lad de frosne bananer tø en lillle smule op. 5-10 minutter ved stuetemperatur. (jeg giver dem ca. 15 sekunder i mikroovnen)
- Smid bananerne, og evt. krydderier, i en foodprocessor, og kør til du har en jævn soft-ice.
- Hvis din foodprocessor har lidt svært ved at få det kørt blødt, kan du hælde lidt kokosmælk ved.
- Det var det. Jeg skrev jo, at det var verdens nemmeste is:)


Spis som den er, eller drys med forskellige sprøde sager:)

Du tænker måske, at det jo bare er blendet frossen banan. Hvad har det med is at gøre? Du er nødt til at prøve, for det minder helt utroligt om lækker, cremet flødeis. Bare uden tilsat dårlig samvittighed:)



Prøv også at lægge 2 af dine favorit paleocookies eller kiks sammen med en klat bananis. Dyp evt. kanten i hakkede nødder, og så har du en lækker iskage :)
De har godt af lige at komme en tur i fryseren efter de er lagt sammen, så isen kan blive fast. Du kan sagtens lave mange, og gemme dem i fryseren til når lysten melder sig :)



Eller hvad med at lave en overdådig islagkage med trefarvet is?
Her har jeg bagt en kokosmakron-bund. Det kunne også have været en cookie-bund. Herefter har jeg lagt 3 forskellige slags bananis ovenpå bunden:

Den lyse: frosne bananer og vanillepulver.
Den røde: frosne bananer, vanillepulver og en hindbærsovs (frosne hindbær kogt med vanille og lidt palmesukker. Derefter siet for at fjerne kernerne)
Den brune: frosne bananer, vanillepulver og kakao.

På toppen har jeg drysset med lidt hakkede pistacienødder og kakaonibs.

Islagkagen sættes i fryseren til isen er fast.

Ananas-is


TIP: Vil du have en lidt friskere is, så giver lige præcis frossen ananas (kørt på samme måde) også en ret god konsistens.

Lad sommeren komme an :)