Print Friendly and PDF Min paleo verden: oktober 2013

onsdag den 30. oktober 2013

Grønkålschips

 Man kan ikke have en paleo-opskriftsside uden også, at have en opskrift på grønkålschips. Sådan er reglerne bare :)

De her chips har jeg kendt til længe, men de kræver jo altså at man kan få fat i noget grønkål. Det fik jeg skaffet her i weekenden da jeg var en tur på grønttorvet. Desværre er supermarkederne ikke helt på med på grønkåls beatet, men man kunne da håbe at de snart får frisk grønkål på hylderne, når det er nu den er i sæson.

Når du får fremskaffet noget grønkål, så er de her chip et must. Jeg lover, at de ikke smager af kål og prut :)


                               

Du skal bruge:

- Frisk grønkål
- Olivenolie
- Salt
- Valgfrit: fx: hvidløgspulver, spidskommen, gærflager, chili, sesamfrø osv.

- Start med at fjerne stokken der løber igennem grønkålsbladet. Den kan godt blive lidt træls at tygge på.
- Riv bladene i mindre mundrette stykker. Husk de krymper en lille smule i ovnen.

- Nu skal grønkålen vaskes grundigt. Der kan sidde meget skidt og gemme sig i alle folderne.
- Fyld en balje/stor skål med koldt vand, og smid kålen i. Vend det rundt og rundt i vandet, så du får renset det godt.
- Nu skal kølen tørres. Har du en salatslynge, er den super til formålet. Det har jeg ikke, så jeg brugte et par rene viskestykker til at få det meste af vandet af.


- Smid et par gode håndfulde kål op i en skål, og hæld 1 spsk. olie over.
- Vend nu kålen rundt med olien, og brug hænderne til at massere den godt ind i alle bladene.
- Giv det et drys salt, og evt. andre krydderier, og vend det hele rundt igen. Pas lidt på med saltmængden, for bladene krymper i ovnen, og kan nemt blive for salte.

- Fordel bladene på bageplader (med papir). De skal ikke overlappe hinanden.
- Nu skal de i ovnen ved 80 graders varmluft, og tørre i ca. 35 minutter.
Hvis du har flere plader inde i ovnen ad gangen (det kan du ligeså godt), så kan det være at du lige skal give dem 5-10 minutter ekstra. 
De tager ikke farve, men de skal blive helt sprøde.

Chips af palmekål

Og så er der sprøde chips :)

Dem du ikke spiser med det samme, opbevares i en lufttæt beholder. Her holder de sig fint i et par dage.
Oplever du, at de er blevet en lille smule bløde og seje, smider du dem i ovnen igen ved 80 grader i 5 minutter. Så sprøder de helt op igen.

Der florerer utallige opskrifter på grønkålschips på nettet, som alle bager chipsene ved forskellige temperaturer. Jeg er nået frem til 80 grader, fordi jeg ikke bryder mig om, at bladene tager farve i ovnen. Bliver de brune, synes jeg nemt at smagen kan blive lidt bitter, og det bliver du også :)

Jeg er svært begejstret for de her chips, især når jeg krydrer dem med gærflager, som smager let af ost.

Jeg lavede også en portion chips af palmekål. De smagte også forrygende.


Er det verdens sundeste snack? Jeg siger ja :)


Lav rigeligt, for de får hurtigt ben at gå på. Haps, haps, haps :)



lørdag den 26. oktober 2013

Fudge

Fudge kan bedst beskrives som en slags blød karamel. Den består typisk af sukker, mælk og smør, men det er jo ikke noget for os.
Men selvfølgelig skal vi ikke snydes for fudge, når vi har så mange andre, gode råvarer til rådighed, som sagtens kan bruges istedet.

                                

Du skal bruge:
- 150 g. nøddesmør (se hvordan du laver din egen HER)
- 150 g. bløde dadler
- 1 spsk. kokosolie (stuetemperatur)
- 1 godt drys vanillepulver
- Ca. 1/8 tsk. salt (kan udelades, men lidt salt er godt i søde sager)
- Valgfrit: kanel, kardemomme, lakridspulver, lucuma etc.
 


- Fjern stenene fra dadlerne.
- Smid dem, og alle de andre ingredienser, i en foodprocessor, og kør et par minutter til du har en ensartet masse.

- Bruger du krydderier, kan du lige smage på massen, og evt. justere med mere.

- Beklæd en fryseegnet beholder med bagepapir/film, og tryk massen ud deri. Du bestemmer selv hvor tyk laget, og dermed de færdige karameller, skal være.

- Smid i fryseren.


- Efter 1½-2 timer kan du hive massen ud, og skære den ud i mindre firkanter.
- Skal opbevares i fryseren, hvor den vil forblive fast. Den bliver ikke voldsom hård, og kan spises direkte ud af fryseren.

Jeg brugte hjemmelavet cashewnøddesmør til mine karameller, men som sagt kan alle slags bruges, også kokossmør.

(Mine karameller ser måske en smule bløde ud på billederne, men det var simpelthen fordi jeg skulle skynde mig, at tage billederne mens det stadig var lyst :) De bliver fastere, hvis de havde fået lov at stå i fryseren en anelse længere. De her nåede kun 45 minutter i fryseren inden jeg måtte hive dem ud og tage billederne)


tirsdag den 22. oktober 2013

Blomkålsmuffins

Jeg falder tit over opskrifter, som jeg bare er nødt til at afprøve, især når de er blomkålsbaserede :) Den her var en af dem.
Der er jo ikke meget udfordring, eller ære, i bare at kopiere en andens opskrift, og lægge den ud som sin egen, så her kommer min version af opskriften.

Kalder dem muffins i mangel på et bedre ord, og fordi de er bagt i en muffinsform, men det er altså ikke en kage :)
Dejen kan bruges til andre lækre ting, som jeg giver eksempler på nederst.
                               

Du skal bruge: (giver 6 stk.)
- 700 g. blomkål (renset vægt, uden stok)
- 60 g. alm. mandelmel
 eller 20 g. kokosfibre eller 20 g. sesammel
- 30 g. 
gærflager (kan muligvis udelades, men giver en lækker smag)
- 2 æg

- 1 tsk. salt

- 1 tsk. hvidløgspulver
- evt. andre krydderier du har lyst til: paprika, chili, spidskommen etc.
- evt. friske krydderurter


- Skær blomkålen i mindre stykker, og smid det i en foodprocessor.
- Kør til blomkålen er findelt, gerne finere end til blomkålsris.
- Nu skal den findelte blomkål dampes mør. Jeg bruger mikroovnen, og giver det ca. 7-8 minutter i en skål dækket med film, eller i en dampindsats.
Vil du ikke bruge mikroovn, så damp på normal vis (i en sigte, over en gryde kogende vand)
- Bred den dampede kål ud på et rent viskestykke, og lad den køle lidt af.

- Når kålen har en temperatur, hvor du kan holde ud at røre ved det, folder du viskestykket sammen omkring kålen.
- Vrid/pres nu vand ud af kålen. Der er meget vand der skal ud. 


- I en skål blandes alle de tørre ingredienser og friske krydderurter, hvis du bruger det.
- Tilsæt blomkålen, og rør det hele godt sammen.
- Pisk de 2 æg let sammen med en gaffel, og tilsæt til resten.
- Rør det hele godt sammen.

- Smør en metalmuffinform grundigt med olie.
- Fordel blomkålsmassen i formen. Der bliver til 6 muffins.
- Tryk massen let sammen i formen.

- Bag ved 200 grader (jeg bruger varmluft) i ca. 30-35 minutter, til de er godt gyldne.
- Vend nu de bagte muffins ud på en bagerist, og afkøl.
 


Spis dem til hvad som helst, som en sund snack, eller måske som en slags brøderstatning.


Update: Brug blomkålsdejen til pølsehorn:
Skær gode, økologiske pølser i 2 eller 3 stykker, og pak dem, på bedste vis, ind i dejen. Bag som beskrevet ovenfor.
En vaskeægte madpakke-klassiker :)
Der skal naturligvis ketchup til sådan en, og det har jeg opskrift på lige her.




Endnu en update: Brug blomkålsdejen til bagels:
- Smør dit bagepapir med en lille smule olie. Så er dine bagels lettere at få af efter bagning.
- Fordel en portion dej i 2 eller 3 klatter på bagepapiret, og form til bagels. Husk at dejen ikke hæver, så lad være med at lave dem for flade, da du så ikke kan skære dem over bagefter, og det vil du nok gerne kunne :)
- Drys evt. med birkes, sesamfrø etc.
- Bag som beskrevet ovenfor.
- Afkøl på bagerist inden du begynder at skære i dem.


Brug fx. dine bagels til en lækker sandwich/burger :)


Med denne opskrift er jeg nu oppe på hele 10 opskrifter, hvor blomkålen spiller hovedrollen. Se oversigten med blomkålsopskrifter her


fredag den 18. oktober 2013

Græskarsuppe

Cremede grøntsagssupper er super enkle at lave, og en god måde at få brugt de halvtriste grøntsager i køleskabet på.
Alle grøntsager kan bruges, men da det nu er græskarsæson, så bliver det i denne omgang til en omgang græskarsuppe :)

Brug den type græskar du bedst kan lide, fx. hokkaido og butternut squash. Jeg er glad for de store 'halloweengræskar', som giver meget mad for små penge.
Græskar er ret milde, og neutrale i smagen, så bare fyr op for krydderierne. Mange af de 'varme' krydderier klæder suppen godt: karry, spidskommen, ingefær etc.

Suppen kan fryses, så bare lav en masse, så du har nem mad i fryseren, og græskarsuppe når græskar ikke længere er i sæson:)



Du skal bruge: (stor portion)
- 800 g. græskarkød
- 2 porrer
- 6-7 dl. fond (start med 6, du kan altid tilsætte mere til sidst)
- 2 dl. kokosmælk (kan udelades)
- citronsaft (smag til)
- krydderier (brug dem du kan lide. Jeg brugte koriander, hvidløgspulver, garam masala og chili)
- salt & peber


Med hjemmelavet, sprød bacon på toppen

- Skær porrerne i skiver, og steg dem bløde i fedtstof i en gryde. Sådan ca. 5 minutters tid.
- Tilsæt græskar skåret i tern, fond, krydderier, lidt citronsaft, peber og lidt salt. (hvis din fond er meget salt, så vær varsom med saltet.)
- Kog nu til græskarret er mørt. Alt efter græskartype, og størrelsen på dine tern, tager det omkring 20-30 minutter.
 

Med hjemmelavede kødboller

- Tilsæt nu, hvis du ønsker, kokosmælk. 
- Blend suppen jævn. Nemt med en stavblender direkte i gryden.

- Synes du suppen er for tyk, giver du den lidt mere fond. 

- Smag nu suppen til med mere citronsaft og salt, og hvad du ellers synes den mangler.

- Spis suppen med dit ønskede kødtilbehør. 


TIP: Har du suppe i overskud, kan den bruges som sovs. Fx. som her, til boller i karry.
Bare smag suppen til med karry, og vupti, så har du en lækker karrysovs.
Har du lavet en tynd suppe, jævner du den bare lidt med arrowroot.
Jeg har naturligvis brugt blomkålsris til mine boller i karry :)

mandag den 14. oktober 2013

Hjemmelavet bacon

Åh, er der noget bedre end bacon? Ja, det skulle da lige være den hjemmelavede udgave:)

Den billige bacon man kan købe, er stærkt forarbejdet, og som regel fyldt med nitrit og alverdens tilsætningsstoffer. Derfor kan den ikke paleo-godkendes. Alternativt kan man vælge Hanegals økologiske bacon, som kan være en bekostelig affære.
Man kan også lave sin egen, og det faktisk ganske enkelt.



Du skal bruge:
- 1 ribbensteg eller et slag (jeg brugte ribbensteg)
- salt (jeg brugte havsalt og Himalayasalt, men tænker at lidt røgsalt måske kunne være godt)
- palmesukker
- friskkværnet peber
- krydderier (jeg brugte tørrede ramsløg, hvidløgspulver og chili)


- Er der ben på din ribbensteg, så skær dem af. (gem dem til spareribs)
- Skær evt. sværen af. Den kan blive lidt gummiagtig at tygge i. (lav evt. flæskesvær af det)
- Lav nu saltblandingen. 1 del salt og ½ del sukker (fx. 1 dl. salt og ½ dl. sukker)
- Bland friskkværnet peber, og de valgte krydderier i.
- Hvis du vil prøve lidt forskelligt, kan du evt. skære dit kød i 2 stykker, og lave 2 forskellige krydderblandinger.

- Nu skal kødet gnides godt ind i blandingen.
- Kødet lægges nu i en plasticpose, som du skal pakke så tæt om kødet som muligt, så den væske der vil blive dannet, hele tiden dækker kødet bedst muligt. Har du en vakuumpakker, er den ideel at bruge istedet.
- Læg det indpakkede kød i et fad eller på en tallerken, 
(i tilfælde af, at der skulle gå hul på posen, får du ikke kødsaft i hele køleskabet) og smid det i køleskabet.

- Her skal det nu ligge i 5-7 dage. Har du pakket det i plasticpose, vender du det 1 gang dagligt.


(De fleste opskrifter jeg har fundet, siger kødet skal ligge i 7 dage, men jeg var blevet anbefalet at prøve med 5 dage. Så har du lavet 2 stykker kan du jo lade det ene stykke ligge i 5 dage, og det andet i 7, og selv se/smage forskellen.)

- Tag nu kødet ud af posen, og skyl det under den kolde hane, så du får fjernet saltlagen og krydderierne.
- Tør herefter kødet godt i et rent viskestykke, eller køkkenrulle.

- Nu skal kødet på en bagerist, og i ovnen og tørre, i 2 timer ved 100 grader. Sæt en bageplade med papir, eller et fad under, da der vil dryppe lidt fedt fra.
- Har du mulighed for at ryge dit kød selv, kan du gøre det istedet, selvom røgvarer er omdiskuteret indenfor paleo.

- Lad kødet køle lidt af, og smid det herefter utildækket i køleskabet i ca. 24 timer. Vend det 1 gang undervejs. Her vil kødet tørre yderligere, og blivere fastere. Kan du ikke vente med at smage, kan du sagtens skære et par skiver og stege, inden du smider det på køl:)

- Nu er din bacon klar til at blive skåret i skiver.
- Har du en pålægsmaskine er du vel nok heldig, men mindre kan også gøre det. Bare skær det så tyndt du kan med en skarp kniv.
- Jeg fandt dog ud af, at jeg kunne bruge min mandolin til at få tynde skiver.
- Det kan være en fordel, at smide kødet i fryseren i 1-2 timer inden du skærer det. Så er det mere fast at skære.


- Læg det bacon du vil bruge de næste 3-4 dage på køl, og smid resten i fryseren.
- Som du kan se på billedet ovenfor, lagde jeg mine baconskiver enkeltvis mellem bagepapir. På den måde er det nemt at tage de skiver ud af fryseren man skal bruge, fordi de ikke er frosset sammen.
- Endestykkerne, som du vil have svært ved at skære i pæne skiver, kan du skære i tern, og bruge i fx. gryderetter, eller bare som bacontern til hvad som helst.
 


Det kan ske, at du synes din bacon er blevet for salt. Jeg har læst, at man så kan blanchere sine skiver ganske kort inden stegning, og at det vil trække noget af saltsmagen ud. Jeg har ikke selv prøvet.

Og nu til det vigtigste spørgsmål: hvordan smager det så?
Jeg synes det smager fremragende. Fik jeg det serveret uden yderligere oplysninger, ville jeg ikke opdage noget som helst.

Det er nemt at lave. Det meste er ventetid. Men gevinsten ved hjemmelavet bacon, synes jeg er det hele værd.
Nu er det slut med at spise dårlig bacon i smug, og først lægge det på tallerkenen, efter du har taget billedet af din paleomad til Facebook. Ja, bare indrøm at du også har gjort det :)


tirsdag den 8. oktober 2013

Tærte med kødbund

Man kan sagtens bage en tærtebund af fx. nøddemel, men hvorfor ikke lave sin bund af kød? Så slipper man også for de store mængder nødder.

Jeg lavede sådan en kødtærte tilbage i maj måned inspireret af denne opskrift. Jeg lagde også et billede af den på Facebooksiden, og glemte siden alt om den.
Men nu genopliver jeg den, og I burde gøre det samme :)



Sådan en tærte kan varieres på utallige måder, alt efter hvad man lige har i køleskabet. Men jeg kan fortælle, hvad jeg puttede i min, og ellers er det bare med at eksperimentere.


Du skal bruge:
- hakket kød (jeg brugte 500 g. svin)
- grøntsager (jeg brugte 2 porrer, 2 små gulerødder, og 1 peberfrugt)
- 3 æg
- masser af krydderier + salt og peber

- Start med at ælte kødet med en masse krydderier. (Jeg brugte løgpulver, hvidløgspulver, chili, muskat, paprika, gærflager, frisk timian, rosmarinsalt og peber)
- Lad evt. den rørte fars hvile på køl i 30-60 minutter.

- Steg nu dine valgte grøntsager næsten møre på en pande. Husk at krydre dem.
- Stil dem til side, og lad dem afkøle en smule.




- Nu skal farsen trykkes ud i et ildfast fad. Det er vigtigt, at du bruger et fad med høje kanter, så du kan lave høje kanter af kødet. Jo højere kanter, jo mere fyld kan du få plads til. Kødet vil krympe en del under forbagningen, så sørg for høje kanter.
- Bag ved 180 grader i ca. 15 minutter.
- Under bagningen vil der løbe en del fedt fra kødet. Det hælder du herefter fra.

- Mens bunden er i ovnen, pisker du æggene sammen med lidt krydderier.
- Bland grøntsagerne med æggene.

- Det hældes så i den forbagte bund, og det hele skal nu i ovnen igen i ca. 35-45 minutter, til æggene har sat sig.
Lad tærten afkøle lidt inden du kaster dig over den.



Smager godt både varm og kold, og er dejlig nem madpakkemad :)


fredag den 4. oktober 2013

After Eight

Her kommer min version af en paleoficeret After Eight, som kun kræver 3 ingredienser. Det er da lige til at holde ud :)

                                     
Du skal bruge:
 (mængderne afhænger af, hvor mange du vil lave)
-
kokossmør
- pebermynteolie (fås i helsekostbutikker. Jeg brugte denne)
- god, mørk chokolade til overtræk

OBS: Vær sikker på, at du kan tåle pebermynteolie inden du benytter det.


- Blødgør kokossmørret (jeg bruger mikroovn)
- Smag nu kokossmørret til med pebermynteolie. Det handler om at tilsætte få dråber ad gangen, da det er meget kraftigt.
- Du kan, hvis du synes, give blandingen en lille smule sødning.
- Herefter skal blandingen i en passende form, i den tykkelse du foretrækker pebermyntelaget. Silikoneforme er gode, da de nemt slipper.
- Smid formen/formene i fryseren i en halv times tid.

- Smelt chokoladen.
- Tag nu pebermynterne ud af fryseren, ud af deres form, og dyp dem i chokoladen.
- Smid dem derefter i køleskabet til chokoladen er stivnet.



Pebermyntelaget er jo, af gode grunde, ikke cremet og flydende som i en 'rigtig' After Eight. Men det gør ikke spor, for smagen fejler ikke noget:)