Det er længe siden der har været en blomkålsopskrift her på siden. Det råder jeg bod på nu, med disse skønne pandekager :)
Jeg elsker når man kan få sneget grøntsager ind de mærkeligste steder, og det er lige præcis det jeg har gjort her.
Du skal bruge: (til 4 små pandekager, eller 2 store)
- 2 æg
- 2 tsk. kokosfiber
- 100 g. tilberedt og afkølet (ukrydret) blomkålsris (måske en rest)
- 1-2 tsk. palme/kokossukker (kan udelades)
- Et godt drys vanillepulver
- Et godt drys kardemomme eller kanel
- Et lille nip salt
- Evt. revet citron- eller appelsinskal
- Pånær blomkålsrisene, piskes alt andet godt sammen med en håndmixer.
- Rør til sidst blomkålsrisene i med en ske.
- Fordel dejen i 4 klatter på en pande med kokosolie, og steg gyldne.
Så bliver pandekager vist ikke sundere :)
Du behøver ikke lave pandekagerne i denne søde variant. Hvad med at udskifte sukker, vanille og kardemomme/kanel med fx. lidt hvidløgspulver og lidt fintsnittet forårsløg?
Så kan du bruge dine pandekager til fx. en lille sandwich (her med bacon, tomat og avocado), eller du kan læsse en stor pandekage til med fx. stegte svampe og et æg. Du bestemmer selv :)
Dejen egner sig også fremragende til at blive bagt som vafler. Vaffel-sandwich er en vinder:)
Er du mere til blomkålsfri pandekager, så kan jeg også hjælpe med det :)
De tykke pandekager finder du HER.
De alm. tynde pandekager finder du HER.
Husk at tjekke mit store blomkålsindlæg. Du finder det HER.
Facebook
Instagram
*****************************
I love sneaking vegetables into recipes where you might not expect them. That's what I've done here with my beloved cauliflower.
I give you.....cauliflower pancakes :)
What you need: (makes 4 small pancakes, or 2 bigger ones)
- 2 eggs
- 2 tsp. coconut flour
- 100 grams cooked, and cooled plain cauliflower rice
- 1-2 tsp. coconut sugar (optional)
- A good pinch of vanilla powder
- A good pinch cardamom or cinnamon
- Pinch of salt
- Optional: lemon- or orange zest
- Except for the cauliflower rice, whisk everything else together. Best to use an electric whisk to incorporate the flour properly.
- Then stir in the cauliflower rice using a spoon.
- Divide into 4 (or 2 larger), and cook in coconut oil until nice and golden.
I most often make these pancakes in a savory version:
Skip the sugar, vanilla and cardamon/cinnamon. Instead add savory seasonings such as garlic powder, nutritional yeast etc. And some finely chopped spring onion.
These savory pancakes makes great sandwich 'bread'
Or how about getting the waffle iron out for some cauliflower waffle sandwiches :)
*****************************
I love sneaking vegetables into recipes where you might not expect them. That's what I've done here with my beloved cauliflower.
I give you.....cauliflower pancakes :)
What you need: (makes 4 small pancakes, or 2 bigger ones)
- 2 eggs
- 2 tsp. coconut flour
- 100 grams cooked, and cooled plain cauliflower rice
- 1-2 tsp. coconut sugar (optional)
- A good pinch of vanilla powder
- A good pinch cardamom or cinnamon
- Pinch of salt
- Optional: lemon- or orange zest
- Except for the cauliflower rice, whisk everything else together. Best to use an electric whisk to incorporate the flour properly.
- Then stir in the cauliflower rice using a spoon.
- Divide into 4 (or 2 larger), and cook in coconut oil until nice and golden.
I most often make these pancakes in a savory version:
Skip the sugar, vanilla and cardamon/cinnamon. Instead add savory seasonings such as garlic powder, nutritional yeast etc. And some finely chopped spring onion.
These savory pancakes makes great sandwich 'bread'
Or how about getting the waffle iron out for some cauliflower waffle sandwiches :)