Print Friendly and PDF Min paleo verden

lørdag den 30. maj 2015

Chokolademousse


Det her er måske verdens sundeste chokolademousse. Det er ihvertfald verdens enkleste. Så enkel, at jeg ikke engang vil komme med nogle nøjagtige mål. Men frygt ikke, jeg lover det er nemt :)

Det her er faktisk meget mere end bare en chokolademousse. Se hvad du ellers kan bruge den til længere nede.


Hovedingrediensen i denne mousse er bagt sød kartoffel. Jeg bager altid en del af gangen, for de holder sig fint en 4-5 dage på køl, og så er det nemt lige at bikse en chokolademousse sammen.
Prøv også mine klatkager med sød kartoffel, når du alligevel har bagte kartofler i køleren :)

Nu tænker du måske, at det her da umuligt kan være noget særligt, men det lover jeg at det er. Konsistensen bliver helt utrolig cremet, og man skulle virkelig tro, at den var fyldt med smør og fløde, for den er fed og fyldig. Prøv selv :)


Du skal bruge: (Alt er på slump her. Du kan altid tilsætte mere kakao og vanille)
- Bagt, køleskabskold sød kartoffel
- Kakaopulver
- Vanillepulver

TIP: Hvis du udelader kakao, og istedet tilsætter masser af fintrevet citron- eller appelsinskal fungerer det glimrende som en friskere mousse :)


- Smid alle ingredienser i en foodprocessor, og kør til en jævn masse. Smag til.
(En stavblender fungerer også, men så rør kakaoen i med ske efter du har mast de søde kartofler)

Det var dét. Jeg sagde jo, at det var verdens nemmeste :)


Spis den som den er, eller pift den op med fx. lidt hakkede nødder, frysetørrede bær, friske bær. Eller hvad med en klat 'flødeskum'.


Du kan også bage en lille 'skål', eller en tærtebund af dejen fra denne opskrift, og fylde den med moussen, og lidt friske bær. Det ser godt ud på kagebordet, eller som dessert.


Prøv også at smide moussen i en ispindeform, og nyd en lækker, cremet chokoladeis på pind :)
Her har jeg pyntet den med lidt kokossmør, og frysetørrede bær.




Moussen egner sig også fremragende som en slags (sund) nutella :)
(Brødopskrifter finder du HER.)




Brug moussen på pandekager, som frosting på muffins/cupcakes, som kagecreme i en lagkage, og sikkert til mange flere ting, som jeg endnu ikke er kommet i tanke om :)



torsdag den 21. maj 2015

Chokoladekiks

Når jeg pludselig får en idé i hovedet, er der ofte ikke langt fra tanke til handling. Det var hvad der skete med disse chokoladekiks, som faktisk en kombination af 2 opskrifter, der allerede er her på bloggen.

Jeg bager ofte kun søde sager når jeg venter gæster, for jeg har svært ved at holde mig fra det, når det først er lavet. Så min mor var inviteret som smagstester, og har sagt god for dem :)



Til kiksene skal du bruge: (giver ca. 16 bunde/8 chokoladekiks)
- 150 g. mandelmel (den helt almindelige, ikke den affedtede. Du kan evt. selv kværne mandler til fint mel)
- 1 æg
- 2 tsk. palme/kokossukker
- 15 g. smeltet kokosolie
- Et godt drys vanillepulver
- 1 nip salt


Til chokoladefyldet skal du bruge:
- 1 stor banan
- 12 g. kakao
- 40 g. blødgjort kokossmør
- Et godt drys vanillepulver


- Start med at lave dejen: Alle ingredienser røres godt sammen.

- Læg dejen mellem 2 stykker bagepapir (Læg evt. en fugtig karklud under, så ligger det bedre når du ruller)
- Rul dejen ud mellem de 2 stykker bagepapir, til ca. 2-3 mm. tykkelse.
- Med en udstikkerform, eller bare et glas, stikkes dejen nu ud, og lægges over på en bageplade med bagepapir.
- Ælt det overskydende dej sammen, og rul ud igen. Gentag til alt dejen er brugt.
- Prik hver kiks 2-3 gange med en gaffel.

- Bag ved 150 grader (jeg bruger varmluft) i 12-14 minutter. Hold øje med dem de sidste minutter.
- Afkøl på bagerist.


Imens kiksene køler af, laves chokoladefyldet:
- Mos bananen grundigt med en gaffel.
- Tilsæt kakao og vanille, og mos det hele godt sammen.
- Tilsæt det bløde kokossmør, og bland igen grundigt.

- Sæt fyldet i køleskabet, mens kiksene køler helt af. Her bliver det fastere i konsistensen fordi kokossmørret vil stivne.


Når du er klar til chokoladekiks, lægger du bare 2 kiks sammen med lidt af fyldet, og voila - chokoladekiks :)


Kan du ikke lige spise alle kiksene på én gang, så vent med at smøre fyld i til de skal spises. Så undgår du, at kiksene bliver bløde. Fyldet kan sagtens holde sig på køl til næste dag.


Du kunne også lave en omgang bananis, og lægge mellem 2 kiks. Putter du kakao i isen, er det stadig en slags chokoladekiks :)


Dyp evt. kanten af isen i hakkede nødder.
De har godt af lige at komme en tur i fryseren efter de er lagt sammen, så isen kan blive helt fast. Du kan sagtens lave mange, og gemme dem i fryseren. Så er der altid iskager på lager :)


Eller hvad med at skippe chokoladefyldet, og lave dem til hindbærsnitter istedet? :)
Se mere info HER.


Du kan også bage en lille 'skål', eller en tærtebund, og fylde den med chokolademoussen fra denne opskrift. Server med frisk frugt/bær, og du har en skøn, og flot dessert :)



Husk, at kigge med på Facebooksiden

mandag den 11. maj 2015

Pizza med kyllingebund

Måske så du med på bloggens Facebookside i sidste uge, hvor jeg havde kreeret denne kyllingepizza. Det var bare et flækket kyllingebryst, som var banket fladt, fyld på, og så bagt. Det fungerer ganske glimrende, men nu har jeg taget kyllingepizzaen et skridt videre :)


Til bunden skal du bruge: (til 2 runde pizzaer)
- 500 g. kyllingebryst eller inderfilet
- salt og peber
- Evt. andre krydderier du har lyst til


Fyld:
Her er der lidt frit valg, men jeg vil anbefale ikke at fylde alt for meget på, og istedet spise grøntsager ved siden af.
Jeg har brugt en puré af grillet rød peberfrugt, løg, og en god, lagret cheddar. (Ang. ost, så forholder jeg mig til dette)

Du kan fx. smøre bunden med hjemmelavet ketchup, tomatpuré, eller selvføgelig en tomatsovs.


- Kyllingekød og krydderier smides i en foodprocessor, og der køres til en jævn fars.
- Del farsen i 2 portioner, og tryk hver portion ud til 2 flade (max ½ cm tyk), runde pizzaer på et stykke bagepapir (begge pizzaer kan være forskudt på 1 bageplade). Det kan være en god idé, at fugte hænderne med vand, så farsen ikke klistrer til hænderne.

- Smør nu bundene med din ønskede sovs, og læg resten af fyldet på. Giv dem evt. et drys oregano.

- Bag dine pizzaer ved 200 grader (jeg bruger varmluft) i ca. 25 minutter.


Og så er der pizza, som endda kan spises uden kniv og gaffel :)

(Jeg har givet min pizza lidt hjemmelavet pesto efter den kom ud af ovnen)


*Følg bloggen på Facebook*








lørdag den 11. april 2015

Drømmekage

Jeg bager mest kage, hvis jeg får gæster, og benytter ofte den lejlighed til at teste nye eksperimenter. Det plejer gæsterne ikke at klage over :)


Min basisopskrift på muffins, har jeg tryllet om til flere forskellige kager. Fx. kanelsnegle-muffins og citronmåne. Begge testet på glade og tilfredse gæster.
Så jeg måtte jo finde på noget nyt, da der igen skulle komme gæster i påsken. Det blev til en skøn drømmekage :)


Du skal bruge: (passer til en rund form på 22 cm i diameter)
- 4 æg
- 2 bananer
- 50 g. kokosfibre
- 1 spsk. palme/kokossukker
- 1 tsk. natron + 1 tsk. citronsaft
- Et godt drys vanillepulver
- 1 nip salt

Topping:
- 50 g. klaret smør eller kokosolie
- 40 g. palme/kokossukker
- 100 g. kokosmel (den helt alm. revne kokos/kokosrasp)
- 1 dl. kokosmælk.
- Evt. lidt kanel (kan fint udelades)


- I en foodprocessor eller blender, køres æg og banan jævnt.
- Tilsæt nu resten af ingresienserne, og kør igen jævnt.

- Hæld dejen i en form med bagepapir.
- Bag ved 200 grader (jeg bruger varmluft) i 15 minutter.


Imens kagen er i ovnen, laver du toppingen:

- Smelt det klarede smør, eller kokosolien i en lille gryde.
- Tilsæt resten af ingredienserne, og rør det hele sammen over varmen i 1 minuts tid.
- Tag af varmen, og vent på, at kagen bager de 15 minutter.

- Når kagen har bagt i 15 minutter, tager du den ud af ovnen, fordeler toppingen, og smider den tilbage i ovnen i yderligere 5-7 minutter.

- Lad kagen afkøle 15-20 minutter i formen, og hiv den herefter op, og afkøl på en bagerist.

- Jeg synes kagen har godt af et par timer på køl før servering, men den kan naurligvis også spises lun. Man bestemmer selv :)


Så er der drømmekage :)


Følg bloggen på Facebook.






fredag den 3. april 2015

Lasagneplader

Lasagne er vel næsten blevet en slags dansk nationalret. Tror den står på menuen hos rigtig mange hver eneste uge, og det er der ikke noget at sige til, for det smager jo skønt.

Naturligvis bruger vi ikke plader lavet af pasta, og der findes alverdens varianter, hvor pastapladerne erstattes af forskellige typer grøntsager. Det er sådan set smart nok, for på den måde får man flere grøntsager sneget ind i kosten, men det er bare ikke helt det samme, vel? :)



Måske har I også stiftet bekendtskab med den såkaldte LCHF pasta, eller proteinpasta? Den er sådan set rigtig smart, hvis det ikke var fordi den indeholdt flødeost.

Så derfor har jeg nu lavet en version helt uden mælkeprodukt, ligesom hjemme i stenalderen ;)


Du skal bruge: (giver 1 hel bageplade)
- 160 g. grøn plantain/madbanan (skrællet vægt)
- 4 æg
- ½ dl. vand
- 1 lille spsk. FiberHUSK
- 1 nip salt
- Evt. andre krydderier (oregano, hvidløgspulver, gærflager etc.)


- Skræl din plantain. Det kan ikke gøres som med en alm. banan. Det nemmeste er, at skære skrællen af med en kniv.
- Pånær FiberHUSK, puttes alle ingredienser i et højt blenderglas, og med en stavblender køres det til en jævn, og klumpefri dej. (En alm. blender kan sikkert også bruges)
- Mens du blender, drysses FiberHUSK i, og blendes med.

- Hæld al dejen ud på en bageplade med bagepapir, og fordel den i et jævnt lag på hele pladen.

- Bag ved 200 grader (jeg bruger varmluft) i 13-15 minutter.

- Pil papiret af, og afkøl pladen på en bagerist, og skær den herefter ud i passende stykker.

Nu er du klar til at lave lasagne :)


Til en lasagne skal der selvfølgelig bechamelsovs til. Find min opskrift på en blomkåls-bechamel lige HER.

Og hvordan er det nu lige med den der ost på toppen? Ja, mejeriprodukter er jo ikke paleo, men flere og flere er begyndt at anerkende/'tillade' at oste som er lagrede i mindst 6 måneder godt kan accepteres. (Du kan læse lidt mere om det her.) Så til min egen lasagne har jeg brugt en blanding af en god, lagret cheddar og en god parmesan.

Fravælger man osten, kan man lave en topping af kværnede nødder (alm. nøddemel) gærflager og lidt salt. Det kendes også som vegansk parmesan.
Eller man kan helt udelade at komme noget på toppen.


Lasagnen bages i en 30-40 minutter til den er godt gennemvarm, eller hvis du bruger ost, til den er smeltet og gylden.


Server lasagnen med en god salat. Her var det bare en simpel råkost med citronolie og sesamfrø :)

Flere opskrifter med plantain? Find dem lige her:




søndag den 29. marts 2015

Pandekager med sød kartoffel

(Scroll down for recipe in English)

Jeg kan godt lide søde kartofler. Men kun når de indgår i det søde køkken. Jeg synes simpelthen de er for søde, at inkludere i fx. aftensmaden.

Jeg er helt vild med kombinationen sød kartoffel, kanel og kokos. Se fx. min opskrift på grød, hvor disse smage indgår. Eller en lun, bagt sød kartoffel overhældt med kokossmør, og et drys kanel. Jeg er tosset med det:)
 


Så nu har jeg lavet endnu en opskrift, med den gode smagskombination. Nemlig skønne pandekager :)
Så bag endelig lidt ekstra søde kartofler, så du kan lave disse. Bagte søde kartofler holder sig fint flere dage på køl, og så kan du nemt lige lave pandekager når du får lyst.

Du skal bruge: (3 små pandekager)
- 120 g. bagt, afkølet sød kartoffel
- 1 æg
- 1-2 tsk. kanel
- 1 stor spsk. kokosmel (den helt almindelige revne kokos/kokosrasp)
- Kokosolie til stegning


- Slå ægget ud i en dyb tallerken, og pisk det godt sammen med en gaffel.
- Tilsæt sød kartoffel og kanel, og mos det hele godt sammen med gaflen, til du har en nogenlunde jævn dej. (Bliv ikke fristet til at bruge blender eller foodprocessor)
- Rør til sidst kokosmelen i.

- På en varm pande med kokosolie, fordeler du nu dejen i 3 klatter. Dejen er tyk, så brug en ske til at brede den lidt ud. Steges i 3-5 minutter.
- Vend forsigtigt pandekagerne, og steg igen 3-5 minutter på den anden side. 



Jeg synes pandekagerne smager bedst når de lige har afkølet i 5-10 minutter og sat sig lidt.

Spis dem som en del af morgenmaden, som en eftermiddagssnack, eller simpelthen som en lille dessert. De smager også skønt med en lille klat kokossmør :)




******************************

The combination of sweet potato, coconut and cinnamon is a winner in my book. If you've never had a warm, baked sweet potato slathered in coconut butter and sprinkled with cinnamon, you're missing out:)
That combination inspired me to make these sweet potato pancakes.


What you need: (makes 3 pancakes)
- 120 grams baked and cooled sweet potato (always bake extra to make pancakes:) )
- 1 egg
- 1-2 tsp. cinnamon
- 1 heaping tbsp. dessicated coconut


- Crack the egg into a deep plate (soup plate), and whisk it together with a fork.
- Add sweet potato and cinnamon, and mash everything together till most lumps are gone. (no blender or foodprocessor here please)
- Finally mix in the coconut.

- Cook these in coconut oil (or oil of choice) The batter is quite thick, so use the back of a spoon to spread it out in the pan.
- Cook for about 3-5 minutes on each side.

- I think these benefit from cooling for 5-10 minutes before eating.

Excellent served with a big dollop of coconut butter :)

tirsdag den 17. februar 2015

Kanelsnegle muffins

Det der med kanelsnegle, er noget jeg egentlig helt har opgivet at lave på stenaldermanér. Der findes masser af opskrifter derude, men jeg har aldrig været super begejstret når jeg har kastet mig over dem.

Så istedet har jeg nu lavet en muffin, som giver associationer til kanelsneglesmagen, og det er altså slet ikke dumt :)

Jeg kommer også lidt til at tænke på brunsviger, og hvis man udelader kanel, så kan man godt kalde det en brunsviger muffin, og det bliver det jo bestemt ikke dårligere af :)


Jeg har taget udgangspunkt i min egen gamle opskrift på muffins.

Du skal bruge: (6 muffins)
- 2 æg
- 1 banan
- 25 g. kokosfibre
- ½ spsk. palmesukker/kokossukker
- ½ tsk. natron + 1 tsk. citronsaft 
- Et godt drys vanillepulver
- Et nip salt

Topping/"remonce"
- 25 g. smeltet klaret smør, eller kokosolie
- 20 g. palmesukker/kokossukker
- 1½ spsk. kanel

Glasur:
- Kokossmør
- Kakao


- I en foodprocessor eller blender, køres æg og banan jævnt.
- Tilsæt nu resten af ingredienser, og kør igen jævnt.
- Lad dejen stå og hvile, imens du laver toppingen:

- Det smeltede fedtstof røres sammen med palmesukker og kanel.

- Fordel nu halvdelen af dejen i 6 muffinsforme. (Jeg bruger silikoneforme) Smør formene med lidt kokosolie, hvis du har erfaring med at dejen ellers hænger fast.
- Fordel halvdelen af toppingen ovenpå dejen i de 6 forme.
- Fordel den sidste halvdel af dejen i formene.
- Slut af med at fordele resten af toppingen ovenpå dejen.
- Med en tandstik eller lignende, rører du lige rundt et par gange i hver form, for at fordele toppingen en smule.

Bag ved 200 grader (jeg bruger varmluft) i ca. 15 minutter.


Når dine muffins er afkølede kan du give dem en klat glasur:
- Blødgør kokossmørret. (jeg bruger bare mikroovn, men vil du ikke det, kan du sænke glasset ned i varmt vand til smørret bliver blødt)
- Til hvid glasur bruges bare ren kokossmør.
- Til brun glasur røres kokossmør med en lille smule kakaopulver.


Så er der kun tilbage at sætte tænderne i dem :)


Dejen her kan nemt trylles om til alle mulige andre smagsvarianter. Her har jeg fx. lavet en citronmåne ved at tilsætte revet skal fra 1 citron til dejen, og så bage den som en halvmåne. Glasuren er kokossmør med et lille nip gurkemeje for farvens skyld.
Man kunne selvfølgelig også bare lave citronmuffins, men nu skulle den altså ligne den variant man kender :)



Bloggen er også på Faceboook.