Print Friendly and PDF Min paleo verden: En god mos

tirsdag den 1. januar 2013

En god mos

Egentlig burde en kartoffelløs mos være ret ligetil. Kog nogen grøntsager, mos dem, spis.
Alligevel har jeg set flere klage deres nød over ikke, at kunne frembringe en ordentlig mos.
Jeg startede også selv ud med nogen eksperimenter, som faldt mere eller mindre heldige ud. Men nu har jeg fundet fremgangsmåden og ingredienserne som fungerer for mig, og det skal jeg gerne dele med jer, så i måske kan finde lidt inspiration.

I mine moser indgår altid blomkål, og græskar (fx. butternut eller hokkaido) Blomkålen er ret neutral i smagen, men alene bliver konsistensen lidt 'grynet' og en anelse vandet. Derfor blander jeg med græskar, som har en meget cremet konsistens. Kombinationen af de to synes jeg, giver en lækker, cremet mos, som er ret neutral i smagen.

Ofte blander jeg lidt andre ting i. Det er en god måde at få brugt de sidste grøntsager, som ligger og ser lidt triste ud, på.
Jeg synes det fungerer rigtig godt med pastinak, persillerod, knoldselleri, eller broccoli (brug også stænglen/stokken). Eller en blanding selvfølgelig.



Sådan gør jeg:
- De valgte grøntsager skæres ud i mindre stykker.
- Koges i godt saltet vand til det hele er mørt (10-20 minutter, alt efter størrelsen på stykkerne) Jeg ved godt nogen ting koger hurtigere mørt end andet, men jeg smider altså det hele i gryden på én gang, og koger til alt er mørt.
 


- Hæld de møre grøntsager i et dørslag.
- Sæt en stor skål oveni, og pres på grøntsagerne. Rør lidt rundt, og gentag et par gange. På den måde får du presset en masse af det vand ud af grøntsagerne, som ellers kan give en temmelig vandet og løs mos.
- Blend grøntsagerne. Jeg bruger min stavblender.
- Du kan tilsætte en lille smule af kogevandet, hvis du synes mosen er for fast, men det gør jeg nu aldrig.
- Smag til. Der skal sikkert lidt mere salt til.
- Bruger du mejeriprodukter, så er en klat smør, og en skvis fløde bestemt ikke dårlige at komme i.
- Spis til hvad som helst. Min favorit er sammen med kødsovs.

Hvad er din favorit paleo-mos?


4 kommentarer:

  1. Hej
    Min ynglingsmos er knoldselleri med masser af hakket persille i - det smager super lækkert og ser flot ud med det grønne hakkede persille i. Evt blandet med en lille stykke sød/rød kartoffel. Men den der hokaido mos ser sørme også super god ud, sikke en flot farve :)
    Jeg blender ikke min mos, men moser den bare med en gaffel/ske, da jeg godt kan lide, at mosen er lidt "rustikt" og der er lidt bid i..
    Fortsat god fornøjelse i køkkenet her i år 2013.
    Birgit

    SvarSlet
    Svar
    1. Uh, ren sellerimos tror jeg ikke jeg kan blive gode venner med, men det er fint med lidt selleri i mosen synes jeg :)
      Ja, jeg kan så godt lide at mosen er så glat som muligt :)
      Jo, tak. Håber jeg kan komme med nogen inspirerende opskrifter :)
      /Lykke

      Slet
  2. Vi er ret glade for blomkålsmosen, som jeg har skrevet om her: http://paleolivet.blogspot.dk/2011/12/blomkalsmos-succes.html

    SvarSlet
    Svar
    1. Hej Malene,
      Kan se vi deler samme mening om den gængse blomkålsmos, som ærligt talt er, som du siger, lidt mærkelig i konsistensen.
      Men den du henviser til her, lyder straks mere interessant. Den må jeg have på menuen en aften :)
      /Lykke

      Slet