Print Friendly and PDF Min paleo verden: Ingrediensliste

onsdag den 1. maj 2013

Ingrediensliste

Egentlig er paleo ret simpelt. Spis kød og grøntsager, lidt fedt, nødder og frugt. Man behøver sådan set ikke alle mulige fancy ingredienser, men det er jo sjovt at eksperimentere indenfor paleo'ens grænser. Vil man det, findes der masser af, for de fleste nye, ingredienser som man kan bruge.
Jeg vil her lave en liste med nogen af de ingredienser, hvor man kort kan læse lidt om brugen af dem, og hvor de kan købes. Jeg angiver, hvor muligt, også det engelske ord for produktet, da det kan gøre en Googlesøgning væsentligt nemmere, for der er oftest mere information at hente på engelsk.

Agar agar:
Vegetabilsk stivelsesmiddel/gelatine udvundet af alger og tang.
Skal varmes op for at blive 'aktiveret', derefter køles ned, for at få den stivende virkning. Derfor mest egnet til kolde retter, typisk desserter: mousse, gelé, budding etc.
Er kraftigt stivende, og skal derfor doseres varsomt. Følg doseringsvejledning på pakken.
Kan købes i helsekostbutikker.

Arrowroot:
Stivelse udvundet af rødder fra planten arrowroot (Maranta arundinacea). Det danske navn er 'pilerod'.
Pulveret bruges typisk til at jævne saucer, supper og marmelade med, ligesom man ville bruge maizena, eller kartoffelmel.

Kan købes i helsekostbutikker.


Batat:

Se under 'sød kartoffel'

Butternut squash:
Er heldigvis ved at blive mere almindelig herhjemme, men oplever gang på gang, at folk ikke kender denne grøntsag.
Den har et dansk navn, nemlig 'moskusgræskar', men sælges i butikkerne som butternut squash. Men det er nu mere et græskar end en squash.
Det lækre orange kød, har, som de fleste græskar, en sødlig smag.
Brug det bagt i ovnen med krydderier, i supper, kog det med andre rodfrugter og lav en mos, i bagværk, revet med æg og krydderier som grøntsagsdeller osv. osv.
Kan oftest fås hos etniske grønthandlere/bazarer, og i større supermarkeder.

Coconut aminos:
Et alternativ til den forbudte sojasauce.
Lavet af lagret kokossaft og soltørret havsalt. Indeholder 17 aminosyrer.
Bruges der, hvor du ellers ville bruge sojasauce.
Kan pt. ikke fås i Danmark, men kan bestilles over nettet.

Dadler:
Det ved alle vist hvad er.
Man kan blende de tørrede dadler med lidt kogende vand til en tyk puré, og bruge det som sødemiddel i fx. desserter. Eller man kan simpelthen bruge puréen som en slags marmelade. Lækkert på pandekager.

Dadelmasse:
En blok på typisk 1 kg, bestående af blendede dadler.
Man skærer simpelthen bare stykker af blokken, og bruger dér hvor man ellers ville bruge dadler.
Kan købes hos de fleste etniske grønthandlere/bazarer.

Dadelsirup: (Date syryp)
Indkogt dadelsaft.
Bruges som sødemiddel. Også lækkert på is og pandekager.
Kan købes i glas hos nogen etniske grønthandlere/bazarer under navnet 'Basra date syrup'

Ghee:
Se under 'Klaret smør'

Gærflager: (nutritional yeast)
Vegetabilsk, inaktivt gær (saccharomyces cerevisae)
Flagerne minder i smagen om ost, og har derfor længe været et populært krydderi blandt veganere. 

Gærflagerne er lækre til at krydre og tilsmage fx. brød, sovs, omeletter, salater, grøntsagsretter og supper.
Kan købes i helsekostbutikker.

Hampemel: (hemp seed flour/hemp seed meal)
Hampefrø presset fri for olie, og kværnet til mel, hvilket giver et relativt fedtfattigt produkt med bla. højt fiber- og proteinindhold.
Bruges i bagværk, typisk i kombination med andet mel.
Kan være lidt svært at få fat i herhjemme, men kan bestilles over nettet. Eller tag en snak med din lokale helsekost. Måske har de det, eller vil tage det hjem.

HUSK/FiberHUSK:
Loppefrøskaller/psylliumfrøskaller.
Bruges i melfrit bagværk til at give en bedre konsistens. Er super absorberende, så følg doseringevejledningen på pakken.
HUSK og FiberHUSK består begge af loppefrøskaller, men Fiberhusk er pulveriserede skaller, hvilket gør doseringen af de 2 produkter forskellig:

Måleforhold:
1 tsk. FiberHUSK = ca. 3 gram / 5 ml
1 spsk. FiberHUSK = ca. 9 gram / 15 ml
1 tsk. FiberHUSK svarer til 2 tsk. IKKE pulveriserede Psyllium frøskaller(HUSK)
HUSKprodukterne kan købes i Matas, apoteket, helsekostbutikker, og i nogen større supermarkeder.
Urtekram og Natur-drogeriet har begge loppefrøskaller i deres sortiment, som typisk kan købes i helsekostbutikker, og nogen gange i Matas.

Kakaosmør: (cocoa butter)
Vegetabilsk fedt udvundet af kakaobønner.
Har en mild kakaosmag, og bruges kommercielt til fremstilling af chokolade, og i kosmetikindustrien.
Bruges typisk i desserter.
Kan købes i helsekostbutikker.

Kokosfibre: (coconut flour)
Kaldes også fint kokosmel.
Har et meget højt fiberindhold, og er meget absorberende. Det skal derfor bruges i små mængder.
Kan ikke erstattes af almindeligt kokosmel med samme resultat.
Bruges typisk i bagværk.
Kan nemmest findes, og købes i netbutikker. Prøv helsekostbutikker, men ikke alle har det.

Kokosflager/chips: (coconut flakes/coconut chips)
Flager af tørret kokosnød. (Vær opmærksom på at enkelte forhandlere sælger en sødet variant. Det skal naturligvis være uden tilsat sukker.)
Lækker som snack/slik, i salater, som pynt på desserter etc.
Kan købes i helsekostbutikker, og i enkelte større supermarkeder.
Eller lav dem simpelthen selv, det er nemt og billigt. Jeg har selvfølgelig en opskrift lige HER.

Kokosmel: (shredded coconut)
Den helt almindelige kokosmel/kokosrasp, som kan købes i alle supermarkeder.

Bruges i desserter, bagværk, grød osv. osv.

Kan kværnes i en elektrisk kaffekværn, hvis man ønsker et finere mel, men s
kal endelig ikke forveksles med kokosfibre, som jo på engelsk hedder coconut flour.
Kan købes i alle supermarkeder.

Kokosmælk: (coconut milk)
'Mælk' lavet af kødet fra kokosnødder.
Kommer på dåse, og her vil væsken naturligt dele sig op i en tynd og en fast væske (fløden). Men brug selvfølgelig hele dåsens indhold.
Bruges hvor man ellers ville have brugt mælkeprodukter, fx. i gryderetter og desserter.
Man kan lave 'flødeskum' ved at stille en dåse kokosmælk på køl i mindst 5-6 timer, og derefter åbne dåsen i bunden og hælde det flydende fra (gem det til fx. gryderetter) Åbn derefter dåsen i den rigtige ende, og skrab det stivnede kokosfløde ud i en skål, og pisk som du ville almindeligt flødeskum. Tilsæt evt. lidt vanillepulver.
Kan erstattes af mandelmælk. (Se under 'mandelmælk')

Kokosmælk er ofte tilsat flere stabilisatorer i form af e-numre. Man kan med fordel undgå den slags, og finde et mærke kun indeholdende kokos og vand. Bla. Fakta sælger en sådan under navnet 'Lait de Coco' fra mærket 'Queen', som ovenikøbet er billig.
Kan købes i stort set alle supermarkeder, og selvfølgelig hos asiatiske købmænd.
Man kan også lave det selv. Jeg har fundet en opskrift på nettet HER.

Kokosolie: (coconut oil)
Koldpresset, og uraffineret kokosolie er en af de mest varmestabile planteolier, og derfor hensigtsmæssig til stegning og bagning ved høje temperaturer, da den ikke danner transfedtsyrer ved opvarmning.
Den uraffinerede kokosolie har en mild duft, og smag af kokos.
Kokosolie har et meget højt indhold af mættet fedt, som vi paleoister heldigvis ikke er bange for:)
Har et smeltepunkt på ca. 25 grader, hvilket gør at olien ikke er flydende, selvom den står ude på køkkenbordet.
Brug til stegning, i bagværk og desserter.
Kokosolie kan desuden bruges til meget andet end madlavning, fx. som hårkur, som fugtighedscreme, make-up fjerner og meget andet.
Læs meget mere om kokosoliens gode egenskaber på google.
Køb altid uraffineret kokosolie. Undgå billige raffinerede kokosolier (herunder palmin) fra etniske grønthandlere, og asiatiske købmænd.
Kan købes i helsekostbutikker. Mange supermarkeder fører også Urtekrams kokosolie.

Kokossmør: (coconut butter, creamed coconut, coconut cream concentrate)
Kokossmør er rent kokoskød, som er blendet til en tyk cremet 'smør'.
Smørret er meget fast i konsistensen, også ved stuetemperatur. Det er derfor ofte nødvending med en opvarmning, for at få en mere flydende konsistens. Jeg har ingen skrupler over, at bruge mikroovn, så der giver jeg det en hurtig tur.
Kokossmørret kan godt stå i glasset og skille. Dvs. at olien i smørret vil lægge sig på toppen. Det har ingen betydning. Bare varm det, og rør sammen.
Kokossmør bruges især i desserter, hvor det, udover at bidrage med god smag, kan være med til at gøre ting mere faste, da smørret jo er meget fast selv ved stuetemperatur.
Kan købes i helsekostbutikker, og ofte hos asiatiske købmænd.
Ligesom med alt andet nøddesmør, kan man også lave det selv. Se min vejledning HER.

Klaret smør: (clarified butter)

Smør smeltes ved svag varme, og efter lidt tid vil salt og mælkepartikler synke til bunds.
Der danner sig meget skum på toppen, som fjernes.
Det øverste klare smør hældes på en egnet beholder. Det er nu, hvad man kunne kalde en 'smørolie', som kan tåle høje stegetemperaturer uden at branke.
Smørret er semi-fast ved stuetemperatur, hvor det fint kan opbevares, og bliver meget hårdt i køleskabet.


Koger man smørret længere tid, vil bundfaldet brune og afgive lidt farve, og en nøddeagtig smag til smørret, og man har nu lavet Ghee, som er meget brugt i bla. det indiske køkken.
Om man bedst kan lide klaret smør, eller ghee er en smagssag.

Bruges fx. til stegning, og i saucer.

Man kan godt købe ghee i etniske butikker, men det vil oftest være lavet på smør af tvivlsom kvalitet. Lav det derfor selv, det er meget enkelt.

Lakridspulver:
Tørret, pulveriseret ekstrakt af lakridsrod. Ikke at forveksle med lakridsrodspulver, som ikke er det samme, og har en langt mildere smag.
Går også under navnet 'Engelsk lakridspulver'.
Er oplagt at bruge som smagsgiver i mange desserter.
Kan købes i helsekostbutikker, og nogen steder i Matas og på apoteket. Derudover har Tiger en ganske udmærket lakridspulver, som er dejlig billig.

Loppefrøskaller:
Se under 'HUSK/FiberHUSK'

Lucumapulver: (lucuma powder)
Tørret, pulveriseret lucuma.
Lucuma er en peruviansk frugt, som har fået kælenavnet 'Inkaernes guld'.
Det har en let sødlig, cremet, karamelagtig smag, og er derfor meget anvendelig i desserter.
Kan købes i helsekostbutikker.

Mandelmel: (almond flour/almond meal)
Der findes en købeudgave, som typisk er en fedtreduceret/affedtet mel. Dvs. at det er presset næsten fri for olie, og derfor giver et fedtfattigt produkt, som samtidigt har et højt protein-, og fiberindhold. Det gør, at melet er meget absorberende, og skal derfor bruges i temmelig små mængder.
Billigere, og super enkelt, er det, at lave det selv: Mandler kværnes simpelthen bare i en elektrisk kaffekværn.
Man kan vælge at smutte mandlerne først, og så tørre dem i ovnen inden de kværnes.
Jeg har kun brugt den hjemmelavede udgave, og har ikke haft problemer.
Man kan lave mel af alle nødder og kerner på denne måde.
Bruges i bagværk. Man kan dog ikke erstatte alm. mel/affedtet mandelmel med samme mængde hjemmelavet nøddemel. Man er nødt til at prøve sig lidt frem med mængderne.
Købeudgaven fås i de fleste helsekostbutikker.

Mandelmælk: (almond milk)
'Mælk' lavet på mandler og vand.

Bruges hvor man ellers ville have brugt mælkeprodukter, fx. i gryderetter og desserter.
Kan erstattes af kokosmælk. (se under 'kokosmælk)

Kan købes i helsekostbutikker, men er desværre altid tilsat alt muligt skrammel, så det kan ikke anbefales.
Lav din mandelmælk selv, det er nemt og billigt. Se HER, hvordan man gør.

Mandelsmør: (almond butter)
Se under 'Nøddesmør'

Nudler:
Der findes et par gode nudelalternativer derude, som er ok i paleosammenhæng.
- Shirataki nudler: lavet på konjakrod (konjac root) Kommer pakket i vand, og skal kun lige varmes igennem.
Kan købes hos mange asiatiske købmænd, og ellers over nettet.
- Nudler lavet af stivelse fra sød kartoffel/batat: Tørrrede nudler, som skal koges før brug.
Kan købes hos nogen asiatiske købmænd.
- Grøntssagsnudler: Det bedste valg, som simpelthen bare består af grøntsager. Man kan investere i en spiralizer, hvis man vil have det til at ligne alm. spaghetti mest muligt, men en julienneskærer eller en simpel kartoffelskræller kan også bruges.
Det er meget udbredt, at lave sin 'spaghetti' af squash, men andre hårde grøntsager kan naturligvis også bruges.

Nøddesmør: 
Læs mit indlæg om nøddesmør HER.
Forskelligt nøddesmør kan købes i helsekostbutikker, men tjek ingredienslisten, for de kan sagtens have sneget andet end kun nødder med. Så hvorfor ikke bare lave det selv? Det er også meget billigere:)

Palmesukker: (palm sugar)
Sukker fremstillet ved at inddampe de søde safter fra palmer fx. dadelpalmer eller kokospalmer.
Har en lækker, karamelagtig smag.
Derudover har sukkeret et lavt GI (glykæmisk indeks) som giver en lav blodsukkerstigning.
Bruges hvor lidt sødning er nødvendigt.
Kan købes hos asiatiske købmænd, enten i små, sammenpressede kugler, eller i en stødt, mørk variant som jeg foretrækker.

Plantain:
Også kaldet 'madbanan'. Den ligner til forveksling en meget umoden banan, men den er ikke sød som en banan. Den er meget stivelsesholding, og skal tilberedes før man spiser den. Den har også kælenavnet 'Den Caribiske kartoffel' fordi den kan indgå istedet for kartoffel i de fleste retter.
Dog skal man lige være opmærksom på, at den har et ret højt kulhydratindhold, hvis man går op i den slags. Derfor kan det være en god idé at moderere sit indtag af plantain.
Brug den fx. i retter, hvor man ellers ville spise kartoffel. Eller lav den til lækre, sprøde chips. Jeg har en opskrift HER.
Kan købes hos asiatiske købmænd, og hos nogen etniske grønthandlere/bazarer.

Solsikkesmør: (sunbutter)
Se under 'Nøddesmør'

Sød kartoffel: (sweet potato)
Den søde kartoffel, eller batat som den hedder, er slet ikke en kartoffel, men derimod en rodfrugt fra snerlefamilien.
Ligesom den almindelige kartoffel indeholder den meget stivelse/kylhydrat, og bør derfor, for almindelige dødelige, ikke indtages for tit.
Træner du derimod meget, og har brug for ekstra kulhydrater, kan en omgang sød kartoffel være fint.
Som navnet antyder, har den en meget sød smag, og kan derfor også bruges i det søde køkken i fx. kager.
Jeg bruger den meget i grød, som jeg har opskrift på HER.
Kan købes hos etniske grønthandlere/bazarer, og ofte i større supermarkeder.


Vanillepulver:
Hele, tørrede, pulveriserede vanillestænger. Skal endelig ikke forveksles med vanillesukker.
Bruges typisk i dessertkøkkenet, hvor næsten alt har godt af et skud vanille.
Man kan naturligvis også bruge vanillekorn fra en vanillestang, men pulveret er så dejligt nemt at bruge.
Vanillepulver fra Urtekram kan købes i helsekostbutikker, og i rigtig mange supermarkeder.
Har man adgang til Metro, sælger de en mere prisvenlig variant fra mærket 'Inka Food'.


Ærtemel
:

Læs mit indlæg om ærtemel HER.
Bruges i bagværk, og fx. istedet for mel i rørt fars.
Jeg har flere opskrifter, hvor ærtemel indgår. Søg efter dem.
'Møllerens gule ærter', som jeg bruger til mel, kan købes i de fleste supermarkeder.














10 kommentarer:


  1. hej lykke , jeg har været oppe og handle hos den asiasiske butik i banegårdsgade i århus, og købte en lækker kokosmælk uden stabilisator, men ved ikke endnu om den deler sig i en tyk og tynd del, men ved du om den ellers er ok , kan se at du ikke bruger den , så tænkte om der måske er noget ved den der ikke er ok? den er lækker cremet .

    SvarSlet
    Svar
    1. Hejsa,
      Alt kokosmælk vil dele sig i en tynd og en tyk del i dåsen. Man kan ryste dåsen godt inden man åbner den, eller bare røre det hele sammen efter åbning af dåsen.
      Hvis den kun indeholder kokos og vand er den bare super :)

      Det er jo i sidste ende et personligt valg, om man vil spise en kokosmælk med tilsætningsstoffer eller ej. Men når man nu nemt kan finde et rent produkt, så kan man jo ligeså godt vælge det:)
      Jeg køber oftest den man kan få i Fakta, fordi jeg alligevel handler meget der.
      ~Lykke

      Slet
  2. Sikke en kanon flot og fyldestgørende ingrediensliste,
    du har lavet til os alle :)
    Mange tak, jeg vil straks printe siden ud.
    Birgit

    SvarSlet
    Svar
    1. Tak, dejligt den kan bruges:)

      Slet
  3. Hej Lykke,

    Tak for en super blog. Hvor kan man købe en spiralizer - har den et dansk navn?

    Mvh
    Philip

    SvarSlet
    Svar
    1. Hej Philip,
      Velbekomme, dejligt du kan bruge siden:)
      På 'dansk' hedder den både spiralizer og spirali. Det eneste danske sted jeg kender, som sælger den er her:
      http://urtehuset.prod4.magentohotel.dk/index.php/produkter/rawfood/spirali-gron.html

      Jeg har selv købt min på den tyske Amazon side: http://www.amazon.de/ Søg på 'spirali' Da jeg købte min dér sidste år, fik jeg den billigere end man kan herhjemme. Ved ikke om priserne stadig er de samme, men du kan jo tjekke:)
      ~Lykke

      Slet
  4. Sikke en flot ingrediensliste - super flot og meget spændende. Jeg har studeret den med stor interesse :O)
    Hej fra Inger

    SvarSlet
    Svar
    1. Tak. Dejligt du kan bruge den, og måske opdage helt nye ingredienser:)
      ~Lykke

      Slet
  5. Puha. Agar? Jeg læser biologi og bruger det til at opformere bakterier på. :0) Det lugter ikke så godt, men minder da meget om husblas. Må man ikke bruge husblas i paleo??

    SvarSlet
    Svar
    1. Agar agar har været brugt i madlavning i årevis, dog ikke så meget herhjemme. Om det er helt den samme formel som den man bruger på laboratorier ved jeg ikke. Det jeg har er ganske lugtfrit.
      Husblas betragtes ikke som paleo, pga fremstillingsmetoden, hvor bla. saltsyre indgår.
      ~Lykke

      Slet