Print Friendly and PDF Min paleo verden: Grød med ekstra protein

mandag den 25. november 2013

Grød med ekstra protein

(Scroll down for recipe in English)

Der er altså bare et eller andet hyggeligt over en skål varm grød. Når det skal være paleo, kan det dog være lidt svært med grød.
Jeg har allerede 3 andre grødopskrifter her på siden (find dem i opskriftsindekset), men den her er min nye yndlings.

Når grødtrangen har meldt sig, har jeg ofte lavet denne grød. Den smager dejligt, men desværre holder den mig ikke mæt ret længe. Derfor har jeg nu tilført grøden et skud protein i form af æg, og straks giver den en meget bedre mæthed.

Endnu mere mæthed? Prøv at smide 100 g. dampede blomkålsris i grøden :) Jeg ved jeg er tosset med min blomkåls-besættelse, men det virker super godt. Ihvertfald for mig :) Det giver lidt konsistens til grøden, og selvfølgelig meget mere mæthed, som jeg tit mangler når jeg spiser grød.Du skal bruge: (1 portion)
- 2 æg
- 1 dl. kokosmælk (husk du kan lave din egen. Se mere her)
- ½ banan (eller tilsvarende mængde bagt sød kartoffel)
- 2 spsk. hørfrø (kværnet til mel i fx. kaffekværn)
- 1 spsk. alm. kokosmel (kværnet til mel i fx. kaffekværn)
- 1 nip salt
- 1 drys vanillepulver
- Valgfrie smagsvariationer: kanel, kardemomme, kakao, osv.osv.

- Blend alle ingredienser sammen. (Jeg bruger bare en stavblender)
- Vil du have blomkålsris i, så rør dem i med en ske til sidst. De skal ikke blendes med.
- Hæld i en kasserolle og opvarm, under omrøring, til gryden tykner.
- Grøden er færdig når den er varmet godt igennem, og du synes den har en god konsistens.
 


Spis den som den er, måske med en klat kokosolie, eller drys med hakkede nødder, nøddesmør, rosiner, kokoschips, frisk frugt, bær etc.


Husk også, at det er en god idé at få lidt grønt ved siden af, så det bliver et mere komplet måltid :)*********************

A warm bowl of porridge is a great way to start the day. I find that it normally doesn't keep me full for very long, so here I've added eggs to boost the protein factor. Much better :)

Wanna take it a step further? Then try adding some cauliflower rice to your porridge. It might sound weird, but trust me it works :)What you need:
(serves 1)
- 2 eggs
- 100 ml. coconut milk
- ½ banana (or same amount baked sweet potato or pumpkin)
- 2 tbsp. flaxseed flour
- 1 tbsp. coconut flour
- pinch of salt
- good sprinkle of pure vanilla powder
- optional: cinnamon, cardamom, cacao etc.
- optional: 100 grams of cooked and cooled cauliflower rice


- Except for cauliflower rice (if using) blend everything together.
- If adding cauliflower rice, stir them in with a spoon. They should not be blended.

- Add everything to a small pot, and heat up while stirring. The porridge will thicken.
- Ready when heated through and has reached a nice, thick consistency.

- Eat as is, or top with whatever you like. Fresh fruit, chopped nuts, granola, nut butters etc.
8 kommentarer:

 1. Mange tak for en super lækker opskrift! :) Jeg lavede grøden her til morgen og var meget tilfreds. Smagsmæssigt minder grøden meget om bananpandekager, hvortil der stort set benyttes samme ingredienser - mums. Før jeg startede på paleo, spiste jeg havregrød hver dag, så det er rart at have fundet et godt alternativ. Hvis jeg skal lave den flere dage i streg, vil jeg gerne finde nogle tidsbesparende metoder. Har du gode erfaringer med at opvarme grøden i mikrobølgeovnen? Og kan jeg hakke (i mini-hakker) en større portion hørfrø og kokosmel af gangen? I så fald, kan jeg blot opbevare det i en lufttæt beholder i køleskabet, uden at forringe hørfrøenes kvalitet? :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Louise,
   Velbekomme, dejligt du kan lide den:)
   Jeg har ikke selv prøvet at lave den i mikroovnen. Er ikke sikker på den vil egne sig til det, da man helst skal omrøre under opvarmning, for at æggene ikke bare stivner til røræg. Men du kan jo prøve med en enkelt portion, og se hvordan den opfører sig.
   Jeg bruger selv en elektrisk kaffekværn. Hakker en minihakker det ligeså fint mon?
   Kværnede hørfrø burde kunne holde sig i en mørk, lufttæt beholder på køl ihvertfald et par uger. Endnu bedre holder de sig i fryseren.
   Men vil dog sige, at det tager mig under 1 minut at hælde kokosmel og hørfrø i kaffekværnen og kværne det (jeg kværner begge dele samtidigt) Så ikke ligefrem en tidsrøver :)

   Slet
 2. Hej Lykke,

  Jeg har lige et spørgsmål til din paleo-livsstil. Jeg er i tvivl om hvorfor en naturlig vare som kartofler bliver frarådet på grund af deres stivelses indhold, men en frugt som en banan som også er kendt for at have et højt stivelsesindhold er accepteret?

  Kh,
  T

  SvarSlet
  Svar
  1. Paleo handler også om, at have et stabilt blodsukker, og hvis man ser på det glykæmiske indeks, så scorer kartoflen højere end banan. Det er altså ikke nok udelukkende at kigge på stivelsesindholdet, da andre faktorer spiller ind. Det er én af grundene. Derudover er der hele problematikken omkring anti-næringsstoffer. (glycoalkaloider, solanin mm.)
   Mange er begyndt at inddrage kartoflen i deres paleo-kost, men det vil typisk være folk der udøver krævende sport, og har brug for ekstra, hurtige kulhydrater (selvom det dog er fuldt ud muligt at få det uden at spise hvide kartofler)

   Slet
  2. Mange tak for det hurtige svar Lykke :) Synes forresten du har nogle skønne opskrifter!

   Slet
  3. Velbekomme, og mange tak. Dejligt de kan bruges :)

   Slet
 3. Ih, jeg har kigget mange gange på alle de lækre grødopskrifter, men er endnu ikke rigtig kommet i gang med at prøve det. Måske skulle man starte med at teste det på en af ungerne først. Hi hi hi. Jeg tror godt mine børn, vil ku li din version. :-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Så er det på tide du kommer igang :) Er næsten sikker på, at de fleste vil kunne lide den her. Både dig og ungerne:)

   Slet