Ærtemels-eventyret fortsætter.
Da jeg forleden serverede ærtemelspandekagerne for en kammerat som er kok, kom vi til at snakke om mulighederne med dette mel. Pasta blev foreslået, og idag afprøvede jeg om det ville fungere.
(Sæt dig ind i tingene, og tag derefter et informeret valg omkring ærter. Du skal selvfølgelig ikke inkludere dem, hvis du ikke kan se logikken i, at de bør være paleo-egnede)
Det synes jeg absolut det gør, så her kommer den nyafprøvede opskrift.
Du skal bruge: (lille portion, så gang evt. op til dobbelt)
- 70 g. hjemmelavet ærtemel (flere har nævnt, at deres dej bliver for tør. Så start evt. med mindre mel)
- 1 æg
- 1 tsk. olivenolie (evt. klaret smør)
- 1 lille nip salt
Du kan evt. krydre dejen med lidt krydderier (oregano, hvidløgspulver, revet citronskal etc.)
- Hæld melet ud på bordet i en lille bunke, og lav en fordybning i det.
- Slå ægget ud heri, og tilsæt olie og salt.
- Med en gaffel piskes ægget nu sammen, og melet piskes ind lidt efter lidt.
- Ælt dejen helt sammen med hænderne.
- Pak dejen ind i film, og læg den på køl 30-60 minutter.
- Slå ægget ud heri, og tilsæt olie og salt.
- Med en gaffel piskes ægget nu sammen, og melet piskes ind lidt efter lidt.
- Ælt dejen helt sammen med hænderne.
- Pak dejen ind i film, og læg den på køl 30-60 minutter.
Nu skal dejen rulles ud. Har du en pastamaskine, vil den sikkert gøre arbejdet lettere, men mindre kan også gøre det.
- Del dejen i 2 stykker, så er det lidt nemmere at arbejde med.
- Læg 1 stykke dej på bagepapir/silikone-bagemåtte. (læg evt. en fugtig karklud under, så skrider det hele ikke når du begynder at rulle)
- Klip en helt almindelig frysepose op forneden, og i den ene side, så du får ét stort stykke. Læg det ovenpå dejen. (alternativt kan du bare bruge et stykke bagepapir)
- Så skal der rulles. Det er en lidt hård dej, så der skal arbejdes lidt for sagen.
- Rul dejen tyndt ud. Tyndere end du måske regner med.
- Med en skarp kniv, evt. en pizzaskærer/hjul, skærer du nu pastaen ud i den ønskede form. Husk at pastaen suger vand til sig under kogning, og vil blive en lille smule større.
Hvis du ikke skal bruge den udskårne pasta lige med det samme, så sørg for ikke at lade dem ligge for meget ovenpå hinanden. De kan klistre sammen.
Alternativt kan du hænge et rent viskestykke over en åben skabslåge, og så hænge pastaen henover.
- Pastaen koges i vand som er godt saltet.
- Koges i 3-4 minutter. Overkog endelig ikke. Smag evt. efter 2 minutter. Måske synes du det er nok.
- Hæld vandet fra og servér.
Da det var helt spontant, at jeg pludselig kastede mig over dette eksperiment, havde jeg ikke forberedt noget tilbehør. Så pastaen fik bare lidt pesto, og frisk tomat, så den kunne se præsentabel ud på billedet :)
Men selvfølgelig er det ikke nok. Der skal kød og grøntsager til, og pastaen skal ikke være hovedperson.
Men hvordan smagte det så?
Jeg synes smagen var rigtig god. Der er mere smag i ærtemel end i hvedemel, uden at det smager igennem af ærter.
Konsistensen er mere skrøbelig en konventionel pasta, da der jo ikke er gluten i ærtemel, som gør almindelig pasta en smule elastisk.
Så forbered dig på, at pastaen nemt vil brække i mindre stykker når du rører rundt i den på tallerkenen.
Hvis du, ligesom jeg, har besluttet dig for at inkludere ærter i din paleokost, synes jeg bestemt du skal prøve at eksperimentere med pasta.
Lasagne behøver ikke længere være med grøntsagsplader :)
Men selvfølgelig er det ikke nok. Der skal kød og grøntsager til, og pastaen skal ikke være hovedperson.
Men hvordan smagte det så?
Jeg synes smagen var rigtig god. Der er mere smag i ærtemel end i hvedemel, uden at det smager igennem af ærter.
Konsistensen er mere skrøbelig en konventionel pasta, da der jo ikke er gluten i ærtemel, som gør almindelig pasta en smule elastisk.
Så forbered dig på, at pastaen nemt vil brække i mindre stykker når du rører rundt i den på tallerkenen.
Hvis du, ligesom jeg, har besluttet dig for at inkludere ærter i din paleokost, synes jeg bestemt du skal prøve at eksperimentere med pasta.
Lasagne behøver ikke længere være med grøntsagsplader :)
Tror du man evt kunne lave ravioli?? :-P
SvarSletDet vil jeg næsten tro...uden at give nogen garantier :) Har selv tænkt tanken, men er ikke kommet længere end dertil :)
Slet~Lykke
Hej!
SvarSletJeg arbejder for Findeopskrifter.dk, hvor brugerne kan søge gennem tusindvis af opskrifter fra Dansk mad websteder og mad blogs.
Jeg har bemærket, at du har et stort antal af lækre opskrifter i din blog, og jeg vil gerne foreslå dig at tage et kig på vores Topp Mad Blog afsnitt her: http://www.findeopskrifter.dk/madblogstoppen
Hvis du ønsker at tilføje din mad blog til listen, følge vejledningen her: http://www.findeopskrifter.dk/kom-med-i-madblogstoppen
Vores koncept er allerede live i de øvrige Skandinaviske lande samt i Syd- og Centraleuropa, og vi leverer tusindvis af besøgende til mad bloggere dagligt.
Forhåbentlig vil din egen mad blog også være op til toppen!
Varm hilsen,
Elin
Findeopskrifter
Hej,
SletJeg takker for interessen i min blog, men ønsker ikke at have noget med jeres side at gøre, efter utallige advarsler fra andre madbloggere, og min egen research på jeres måde at drive sitet på.
Jeg ønsker ikke at blive kontaktet af jer igen. Tak.
~Lykke
Det ser bare så fantastisk ud. Jeg har før prøvet mig lidt frem i denne kost men er altid faldet lidt i fordi jeg savner brød, pandekager osv. som ikke smager af kokos og æg :) jeg har fået ny lyst til at kaste mig ud i et forsøg mere :) tak for det.... Vil klart kigge med herinde, rigtig fin blog du har dig her!!!!
SvarSletHilsen Zascha (ny i det hele)
Hej Zascha,
SletMange tak:)
Du er kommet til det rigtige sted, for jeg har opskrifter på både brød og pandekager helt uden kokos, som du nok har set.
Dejligt du vil kaste dig ud det, og at du vil læse med her:)
~Lykke
Hej Lykke. Hvad er din holdning til majsmel? Og tror du evt man ville kunne lave pasta med det, i stedet for ærtemel? Min kæreste synes nemlig, at ærtemel lyder utrolig sært, men har det fint med majsmel :)
SvarSletTine
Hej Tine,
SletMajs = korn = ikke paleo, så jeg har ingen erfaring med det. Skal man følge paleoprincipperne duer majsmel desværre ikke. Men prøv da med ærtemel, måske bliver han positivt overrasket :)
~Lykke
Det har du jo helt ret i. Jeg har ikke tænkt over det som korn, men nu når du siger det, er det jo ren logik! Godt det ikke er blevet brug endnu. Må lave det til ham, uden han ved det :p
Slettak for svaret :)
Tine
Nej, man tænker ikke lige over at majs faktisk er korn. Ja, lav det til ham alligevel. Hvem ved, måske bliver det hans nye livret;)
SletVelbekomme:)
~Lykke
Den må jeg prøve. Ærtebollerne er fantastiske. Førhen på alm mad lavede jeg hvidløgs-tomat pasta.
SvarSletTror nemt du kan lave det med ærtemel. Til 4 personer bruger jeg to fed knust hvidløg og et par spsk tomatpuré, brug evt lidt mere tomatpuré hvis den skal være rød og kom mindre æg i. Smager så godt og er så nemt. Tror det bliver aftensmaden i morgen ;-)
Hej Lotte,
SletDejligt du kan lide ærtebollerne. Jeg er også selv vild med dem:)
Ja, man vil sagtens kunne krydre pastaen her, det skriver jeg faktisk også;)
God fornøjelse, håber du kan lide ærtepastaen:)
~Lykke
Hej Lykke
SvarSletI aften har vi fået pasta med ærtemel, super godt selv min ældste søn på atten godtog det,dejligt.
til desserten lavede jeg de små tykke pandekager med ærtemel de var også rigtig gode,jeg glæder mig til at prøve flere af opskrifterne med ærtemel..
ha´ en super god weekend. hilsen Inge Lise
Hej Inge Lise,
SletSikke en dejlig tilbagemelding, og skønt at I alle kunne lide både pasta og pandekager:)
Tak, også en god weekend til dig fra mig:)