Print Friendly and PDF Min paleo verden

søndag den 29. marts 2015

Pandekager med sød kartoffel

(Scroll down for recipe in English)

Jeg kan godt lide søde kartofler. Men kun når de indgår i det søde køkken. Jeg synes simpelthen de er for søde, at inkludere i fx. aftensmaden.

Jeg er helt vild med kombinationen sød kartoffel, kanel og kokos. Se fx. min opskrift på grød, hvor disse smage indgår. Eller en lun, bagt sød kartoffel overhældt med kokossmør, og et drys kanel. Jeg er tosset med det:)
 


Så nu har jeg lavet endnu en opskrift, med den gode smagskombination. Nemlig skønne pandekager :)
Så bag endelig lidt ekstra søde kartofler, så du kan lave disse. Bagte søde kartofler holder sig fint flere dage på køl, og så kan du nemt lige lave pandekager når du får lyst.

Du skal bruge: (3 små pandekager)
- 120 g. bagt, afkølet sød kartoffel
- 1 æg
- 1-2 tsk. kanel
- 1 stor spsk. kokosmel (den helt almindelige revne kokos/kokosrasp)
- Kokosolie til stegning


- Slå ægget ud i en dyb tallerken, og pisk det godt sammen med en gaffel.
- Tilsæt sød kartoffel og kanel, og mos det hele godt sammen med gaflen, til du har en nogenlunde jævn dej. (Bliv ikke fristet til at bruge blender eller foodprocessor)
- Rør til sidst kokosmelen i.

- På en varm pande med kokosolie, fordeler du nu dejen i 3 klatter. Dejen er tyk, så brug en ske til at brede den lidt ud. Steges i 3-5 minutter.
- Vend forsigtigt pandekagerne, og steg igen 3-5 minutter på den anden side. 



Jeg synes pandekagerne smager bedst når de lige har afkølet i 5-10 minutter og sat sig lidt.

Spis dem som en del af morgenmaden, som en eftermiddagssnack, eller simpelthen som en lille dessert. De smager også skønt med en lille klat kokossmør :)




******************************

The combination of sweet potato, coconut and cinnamon is a winner in my book. If you've never had a warm, baked sweet potato slathered in coconut butter and sprinkled with cinnamon, you're missing out:)
That combination inspired me to make these sweet potato pancakes.


What you need: (makes 3 pancakes)
- 120 grams baked and cooled sweet potato (always bake extra to make pancakes:) )
- 1 egg
- 1-2 tsp. cinnamon
- 1 heaping tbsp. dessicated coconut


- Crack the egg into a deep plate (soup plate), and whisk it together with a fork.
- Add sweet potato and cinnamon, and mash everything together till most lumps are gone. (no blender or foodprocessor here please)
- Finally mix in the coconut.

- Cook these in coconut oil (or oil of choice) The batter is quite thick, so use the back of a spoon to spread it out in the pan.
- Cook for about 3-5 minutes on each side.

- I think these benefit from cooling for 5-10 minutes before eating.

Excellent served with a big dollop of coconut butter :)

tirsdag den 17. februar 2015

Kanelsnegle muffins

Det der med kanelsnegle, er noget jeg egentlig helt har opgivet at lave på stenaldermanér. Der findes masser af opskrifter derude, men jeg har aldrig været super begejstret når jeg har kastet mig over dem.

Så istedet har jeg nu lavet en muffin, som giver associationer til kanelsneglesmagen, og det er altså slet ikke dumt :)

Jeg kommer også lidt til at tænke på brunsviger, og hvis man udelader kanel, så kan man godt kalde det en brunsviger muffin, og det bliver det jo bestemt ikke dårligere af :)


Jeg har taget udgangspunkt i min egen gamle opskrift på muffins.

Du skal bruge: (6 muffins)
- 2 æg
- 1 banan
- 25 g. kokosfibre
- ½ spsk. palmesukker/kokossukker
- ½ tsk. natron + 1 tsk. citronsaft 
- Et godt drys vanillepulver
- Et nip salt

Topping/"remonce"
- 25 g. smeltet klaret smør, eller kokosolie
- 20 g. palmesukker/kokossukker
- 1½ spsk. kanel

Glasur:
- Kokossmør
- Kakao


- I en foodprocessor eller blender, køres æg og banan jævnt.
- Tilsæt nu resten af ingredienser, og kør igen jævnt.
- Lad dejen stå og hvile, imens du laver toppingen:

- Det smeltede fedtstof røres sammen med palmesukker og kanel.

- Fordel nu halvdelen af dejen i 6 muffinsforme. (Jeg bruger silikoneforme) Smør formene med lidt kokosolie, hvis du har erfaring med at dejen ellers hænger fast.
- Fordel halvdelen af toppingen ovenpå dejen i de 6 forme.
- Fordel den sidste halvdel af dejen i formene.
- Slut af med at fordele resten af toppingen ovenpå dejen.
- Med en tandstik eller lignende, rører du lige rundt et par gange i hver form, for at fordele toppingen en smule.

Bag ved 200 grader (jeg bruger varmluft) i ca. 15 minutter.


Når dine muffins er afkølede kan du give dem en klat glasur:
- Blødgør kokossmørret. (jeg bruger bare mikroovn, men vil du ikke det, kan du sænke glasset ned i varmt vand til smørret bliver blødt)
- Til hvid glasur bruges bare ren kokossmør.
- Til brun glasur røres kokossmør med en lille smule kakaopulver.


Så er der kun tilbage at sætte tænderne i dem :)


Dejen her kan nemt trylles om til alle mulige andre smagsvarianter. Her har jeg fx. lavet en citronmåne ved at tilsætte revet skal fra 1 citron til dejen, og så bage den som en halvmåne. Glasuren er kokossmør med et lille nip gurkemeje for farvens skyld.
Man kunne selvfølgelig også bare lave citronmuffins, men nu skulle den altså ligne den variant man kender :)



Bloggen er også på Faceboook.

lørdag den 24. januar 2015

Fajita krydderiblanding

Denne krydderiblanding bruger jeg rigtig meget, især til kylling. Nu synes jeg, at jeg vil dele den med jer :)

Fajita er fra det såkaldte tex-mex køkken, hvor det altså referer til selve retten, som typisk består af grillet kød serveret på tacos, eller tortillas.

Med denne simple krydderiblanding, kan vi nu selv få en snert af tex-mex i vores eget køkken :)





Du skal bruge:
- 4 tsk. chilipulver
- 2 tsk. salt (blend evt. fint, hvis du bruger flagesalt eller groft salt)
- 2 tsk. paprika
- 1 tsk. palme/kokossukker
- 1 tsk. løgpulver
- 1 tsk. spidskommen
- ½ tsk. hvidløgspulver


- Rør krydderierne sammen, og hæld på et glas.


Jeg bruger, som sagt, mest krydderblandingen til kylling, hvor den er helt eminent. Jeg hælder som regel lidt ud på en tallerken, og vender kødet deri, så det er helt dækket, og steger det derefter.
Men det kan man jo gøre som man vil :)


Noget andet jeg er begyndt på, er at lave en slags panering af ærtemel, og denne krydderiblanding. Jeg hælder simpelthen noget ærtemel op på en tallerken, og blander med godt af krydderiblandingen, vender så mit kød heri, og steger.
Det bliver ret lækkert, se bare billedene herunder :)



Vil du lave en lidt mere klassisk fajita ret, så steg krydret kylling, sammen med løg og rød peber, og brug det som fyld i en madpandekage.
Det har jeg gjort på billedet herunder, og opskriften på pandekagerne gemmer sig HER.



Du kan selvfølgelig bruge din fajita-blanding til alt muligt andet end kylling. Brug den til dine koteletter, giv hakkebøffen et drys, og pift grøntsagerne op.

God fornøjelse :)













søndag den 18. januar 2015

Tarteletter - med høns i asparges

Det her er en vaskeægte mormor klassiker. Eller sådan her ville mormor jo aldrig have lavet det, men det vil vi :)

Hvad selve tarteletterne angår, så findes der allerede mange opskrifter derude, hvor dejen til tarteletterne typisk laves af nøddemel. Det er jo fint nok, men jeg vil gerne spare på mit nøddeindtag, og er derfor sprunget over.
Vil du hellere lave sådan en sprød, nødde-tartelet, så prøv min opskrift på kiks, eller tag en snak med google.


Hovedingrediensen i mine tarteletter er plantain (madbanan).
Jeg ved godt, at mange af jer måske ikke kan skaffe sådan nogle, og det beklager jeg. Jeg har afprøvet opskriften både med pastinak og sød kartoffel istedet, og det gik altså bare slet ikke.

Til 6 stk. tarteletter skal du bruge:
- 200 g. grøn plantain (skrællet vægt)
- 1 æg
- 1 godt nip salt
- Evt. andre krydderier du har lyst til. Plantain har ikke super meget smag i sig selv, så den kan godt tåle lidt.


- Skræl madbananen. Det gøres nemmest ved at skære skrællen af med en kniv.
- Skær den i mindre stykker, og smid i en foodprocessor, eller en god minihakker.
- Kør til 'ris'. Ligesom når du laver blomkålsris. Men gerne en anelse finere.
- I en skål piskes ægget let sammen med en gaffel.
- Hæld dine plantainris ned til ægget sammen med salt, og de evt. andre krydderier du bruger.
- Rør det hele sammen.

- Smør en metalmuffinsform godt med olie, og brug så lige 2 minutter på at klippe strimler af bagepapir, som du derefter lægger i formene (se billedet herunder) Det gør det meget lettere at få tarteletterne ud af formene efter bagning.


- Fordel 'dejen' i formene. Lav ikke bunden for tyk, for dejen vil falde lidt sammen under bagningen, og det er ikke så rart med en tyk bund.
- Bag ved 200 grader (jeg bruger varmluft) i ca. 15 minutter.
- Hiv derefter tarteletterne direkte ud af formen, fjern bagepapiret, og sæt dem på en bagerist, og smid dem så i ovnen igen i en 5 minutters tid. Det gør dem lige ekstra gode, og lidt sprøde i kanten.


Nu kommer vi så til selve høns i asparges delen, og det kunne ikke være nemmere.

Du skal simpelthen bare blande noget (tilberedt) hønse- eller kyllingekød i en omgang af den hvide blomkålssovs. Selvfølgelig sammen med nogle asparges.
Jeg må indrømme, at jeg faktisk brugte asparges fra glas, og også smed noget af aspargesvandet ned i min sovs. Men det optimale må jo nok være, at bruge friske, letdampede asparges.
Husk at smage sovsen til.

Jeg er vokset op med, at sådan en sovs skal være en lille smule sur/sød, og det smager bare ikke rigtigt i min mund hvis det mangler. Så jeg gav sovsen lidt god æblecidereddike, og lidt palme/kokossukker.
Det behøver du selvfølgelig ikke gøre, hvis det ikke er tradition der hvor du kommer fra:)


Man kan jo fylde sådan en tartelet med alt muligt. Jeg tænker at en sovs med masser af citronskal, evt. persille og/eller dild, og stykker af dampet laks også kunne være lækkert. Måske har du andre gode idéer? :)

Lad tarteletfesten begynde :)


Husk, at du kan følge bloggen på Facebook.





søndag den 11. januar 2015

Hvid grundsovs - lavet på blomkål

Sovs. Mange kan næsten ikke forestille sig et måltid uden, mens andre, mig selv inkl., yderst sjældent spiser sovs. Men det vil jeg til nu, hvor jeg har fundet ud af, at det kære blomkål kan trylles om til en nem grundsovs, som kan spises som den er, eller nemt kan forvandles til et utal af andre lækre sovse.
Det er sovs med god samvittighed :)

                              


Hvor meget du skal bruge, kan være lidt svært at svare på. Kommer an på, hvor meget sovs du vil lave, og om du vil lave til flere dage, og det kan du ligeså godt. Heldigvis er opskriften så simpel, at du sagtens kan finde ud af det med de anvisninger jeg kommer med her :)
(Jeg vil sige, at 1/4 blomkål giver rigeligt sovs til 2 personer.)

Du skal bruge:
- Blomkål
- Evt. 1 pastinak (giver sovsen lidt mere smag. Kan udelades)
- Fond/boullion (vand kan sagtens bruges, men fond giver jo lidt ekstra god smag)
- Fedtstof (klaret smør, olie, stegefedt) (jeg bruger typisk ca. 2 spsk. pr.                                 1/4 blomkål, men det bestemmer man altså selv.)
- Citronsaft
- Salt og peber


- Skær blomkålen (og pastinak, hvis du bruger det) i mindre stykker, og kog den mør i fond/vand.
- Hæld kogevandet fra, men GEM det.
- Smid den kogte blomkål i en foodprocessor eller blender, (eller i en skål, og brug stavblender) sammen med resten af ingredienserne.
- Mens du blender tilsætter du kogevand lidt ad gangen, til sovsen har en konsistens som du synes godt om. Jeg kan godt lide, at den ikke er for tynd.
- Smag sovsen til. Mangler der salt, peber, citronsaft?

(Du kan, hvis du gerne vil have lidt mere fedme i sovsen, tilsætte lidt kokosmælk mens du blender. Eller bare give den mere fedstof))



Nu har du lavet din grundsovs, som du selvfølgelig kan spise som den er. Du kan også læse videre, og se de forslag jeg har til at trylle den om til andre sovser :)


Persillesovs:
Den gode gamle, klassiker laver du simpelthen bare ved at smide en masse hakket persille i din grundsovs. Det var nemt, og passer jo fx. perfekt til den gode, stegte flæsk :)




Tarteletter - med høns i asparges:
Selvfølgelig kan sovsen også bruges til denne mormor-klassiker.
Se opskriften lige HER.



Bechamelsovs:
Hører du til dem der spiser lidt af de lækre, lagrede oste, så er det nemt at smide et par revne håndfulde i din grundsovs.
Hvis ikke, så smager du sovsen til med gærflager, som har en mild ostesmag.
Husk også at der skal masser af friskrevet muskatnød i en bechamel.
Og så er du klar til at lave lasagne:)



Karrysovs:
- I en gryde med lidt fedtstof, steger du lidt god karry igennem. 30-60 sekunder.
- Tilsæt evt. 1 revet æble.
- Tilsæt nu din grundsovs.
- Varm igennem og smag til.
- Så er du klar til boller i karry. Servér med blomkålsris, som du finder opskriften på HER.




Bearnaise:
Hvad er bedre til en god bøf end bearnaisesovs?
Den helt simple måde er at give grundsovsen mere citronsaft, og et skud frisk, eller tørret estragon. En bearnaise tager bestemt heller ikke skade af lidt ekstra klaret smør:)
Du kan give sovsen lidt gurkemeje, hvis du foretrækker at din bearnaise har en gul farve.




Champignons-pandesovs:
Denne biksede jeg sammen den anden dag, sådan lidt på slump, men den smagte altså fremragende:)

- Steg lidt løg og skivet champignon mørt på en pande. Lad det blive på panden.
- Tilsæt evt. lidt finthakket hvidløg til sidst i stegetiden.
- Smid 1 spsk. tomatpuré på den varme pande, og lade det lige få lidt varme i ½-1 minut.
- Nu skal panden koges af. (Det betyder, at man tilsætter væske, som lige løsner det der har sat sig i bunden af panden, så det kan give smag til sovsen.) Du kan bruge vand, men hvorfor ikke bruge fond, eller måske lidt rødvin.
- Så tilsæt ½-1 dl. af den ønskede væske, og lad det lige simre på panden i et par minutter.
- Og her ville mange så nok lige smide en kvart piskefløde på, men det gør vi ikke :) Du kan sagtens bare tilsætte kokosmælk, og få en lækker sovs ud af det, men prøv istedet at tilsætte noget af din grundsovs.
- Lad det varme igennem. Giv sovsen mere væske, hvis du synes den er for tyk, og glem endelig ikke at smage til.



Andre idéer til at pifte grundsovsen op:

- Tilsæt pesto.
- Tilsæt soltørrede tomater, oliven, grillede røde peberfrugter osv.
- Tilsæt masser af citronskal.
- Brug den til carbonara sammen med grøntsagsspaghetti.
- Lidt sennep og frisk dild i sovsen er godt til fisk.


Husk det store blomkålsindlæg, som er oppe på hele 11 gode opskrifter med blomkål i hovedrollen. Find det lige HER.















fredag den 27. december 2013

'Cheesecake'

Så er vi nået til årets sidste opskrift, som er perfekt til festen på årets sidste dag :)

En 'cheesecake' som denne er meget populær på RAW-food og veganerblogs, for den er nemlig begge dele.
Den er nem at lave, og kan varieres på utallige måder, som jeg også vil give eksempler på, og så er den vanvittig lækker.

Her kommer min udgave af denne cheesecake, som er afprøvet, i forskellige udgaver, på min familie med kæmpe succes.


Du skal bruge: (ca. 6-8 små stykker)

Bund:
- 100 g. nødder (brug fx. de julekrydrede nødder)
- 2 spsk. honning eller dadelsirup
- 1 spsk. smeltet kokosolie
- 1 godt drys vanillepulver
- 1 nip salt
Smagsvariationer: kanel, lakridspulver, kakao etc.


Fyld:

- 150 g. udblødte cashewnødder  (= i blød i vand i 4-12 timer)
- ½-1 spsk. honning
- 2 spsk. citronsaft
- 60 ml. vand (0,6 dl.)
- 75 g. smeltet kokosolie
- 1 godt drys vanillepulver
- 1 nip salt
Smagsvariationer: kakao, lakridspulver, citrusskal, udskift vand med stærk kaffe, etc.
Du kan evt. hælde 2/3 af fyldet, som det er, i formen, og så blande den sidste 1/3 med fx. lakridspulver eller en bærsovs, og hælde det på toppen. (Det har jeg gjort på det nederste billede i opskriften her)


På toppen:

Kagen smager skønt som den er, men kan sagtens gøres lidt mere interessant med forskelligt tilbehør:
Frisk frugt, friske bær, kold bærsovs, karamelsauce, revet chokolade, nutella'sovs', frysetørrede bær, osv. osv.



Bunden:

- Smid de ønskede nødder i en foodprocessor, sammen med vanille og salt, (og evt. andre smagsvarianter) og kør til nødderne er nogenlunde grofthakkede.
- Tilsæt honning/dadelsirup og smeltet kokosolie, og kør det hele sammen til en 'dej'
- Tryk 'dejen' ud i en form beklædt med film. Brug en rund form på 16-18 cm. i diameter, eller en firkantet på ca. 16 x 16 cm. 
Du kan også lave portionsstørrelser i fx. ramekiner eller andet egnet.
- Stil til side, mens du laver fyldet.
  


Fyldet:

- De udblødte cashewnødder skylles et par gange i rent vand.
- Hæld vandet fra, og smid dem i en foodprocessor sammen med citronsaft, vanille, og salt (+ evt. andre smagsvarianter)
- Kør det hele et par minutter. Stop og skrab siderne når det er nødvendigt.
- Tilsæt vandet, og kør igen nogle minutter til du har en jævn masse. 
Stop og skrab siderne når det er nødvendigt.
- Smag på det, og justér smagen hvis nødvendigt.
- Mens foodprocessoren kører hælder du nu den smeltede kokosolie i, og lader det køre yderligere et par minutter.


- Hæld fyldet over bunden, og stil på køl i mindst 5 timer, så fyldet kan stivne.
Du kan, med fordel, lave kagen dagen før den skal spises, så den rigtig kan stå og sætte sig.
Det er svært at vente så længe, det ved jeg alt om, men det er smart, at man sagtens kan forberede den dagen før en evt. fest.



Så er der serveret:)

Da vi nu nærmer os årets sidste fest, så husk også at jeg har en opskrift, fra sidste år, på kransekage lige her.

Og med denne overdådige kage, vil jeg ønske jer alle et rigtig godt nytår.
Vi ses i 2014 :)


torsdag den 19. december 2013

Plantain pandekager

(Scroll down for recipe in English)

Efter jeg fandt ud af, at plantain er genialt til brød, har jeg konstant haft plantains i køleskabet. Både til at lave brødet af, men også til min nyeste opfindelse, nemlig disse pandekager.
Ligesom brødet, er disse helt uden nogen former for nøddemel. Det er altså lidt smart:)

Når vi tænker på pandekager tænker vi automatisk på en sød/dessert variant, men sådan behøver det bestemt ikke være. Man kan jo ligeså nemt bruge dem som madpandekager, så her får I eksempler på begge dele.


Basisdej - Du skal bruge: (ca. 4 pandekager, alt efter plantain- og pandestørrelse)
- ½ grøn plantain
- 2 æg
- 1 spsk. sesammel eller kokosfibermel (kan udelades, men giver en lidt mindre skrøbelig dej)
- 1 spsk. olie
- 1 nip salt
- Vand (til at justere konsistensen)

Vil du lave en sød variant tilsætter du følgende til basisdejen:
- 1 godt drys vanille
- 1 godt drys kardemomme

Vil du lave madpandekager kan du til basisdejen tilsætte:
- Hvidløgspulver, gærflager, rosmarin, paprika, chili etc. etc.


- Skræl din plantain. Det kan ikke gøres som med en alm. banan. Det nemmeste er, at skære skrællen af med en kniv.
- Den ½ plantain blendes med de øvrige ingredienser (pånær vand) til du har en helt jævn, og klumpefri dej. (jeg bruger bare en stavblender) En plantain er meget hårdere end en banan, så der skal lidt blendning til.

- Dejen vil typisk være lidt tyk, så det justerer du ved at blende en lille smule vand i dejen, til du har en god pandekagedejs-konsistens.

- Og så steger du bare dine pandekager i lidt fedtstof, nøjagtigt ligesom du ville stege alle andre pandekager.
 


Så er der kun tilbage at tilsætte dit ønskede fyld, og holde pandekagefest :)

Er du mere til de små tykke pandekager, så har jeg selvfølgelig også en opskrift på sådan nogle lige HER.


**************************

Dette bliver min sidste opskrift inden jul, så jeg vil benytte lejligheden til at ønske alle jer, der læser med, en rigtig glædelig jul:)

Jeg vender tilbage efter jul med en lækker opskrift, som vil være oplagt som desserten til den næste fest, nemlig nytårsaften. Glæd dig:)

*************************

In Denmark we call the big, thin crepes pancakes. Whereas I believe most people associate pancakes with the little, thick ones, and call the Danish pancakes crepes. Confused? :)

These plantain pancakes, crepes, or whatever you choose to call them are super easy to make, and can easily be made either sweet or savory. The savory variety are excellent to use for taco night :)



Basic batter - What you need: (makes about 4 pancakes using a medium sized frying pan)
- ½ medium/large green plantain
- 2 eggs
- 1 tbsp. coconut flour
- 1 tbsp. oil
- pinch of salt
- water (to adjust consistency)

If you want sweet pancakes add:
- good pinch of pure vanilla powder
- pinch of cardamom or cinnamon

If you want savory pancakes, leave as is, or add:
- garlic powder, paprika chili, nutritional yeast etc.


- Blend everything together.
- This batter will typically be a little thick, so add water to adjust to a good pancake/crepe consistency.

- Cook your pancakes till lighty golden.