Print Friendly and PDF Min paleo verden: Proteinbomber aka skotske æg

lørdag den 13. april 2013

Proteinbomber aka skotske æg

Skotske æg er ikke noget jeg har opfundet. Den ære tilfalder englænderne, og skulle eftersigende kunne dateres helt tilbage til 1738.
Traditionelt set pakker man de kogte æg ind i 'pølsefars', panerer dem, og frituresteger dem.

Jeg springer lige paneringen, og friturestegningen over. Dog kan de sagtens paneres, og laves i ovnen, men jeg synes ikke det er nødvendigt.
Panering eller ej, det er op til dig :)

Du skal bruge:
- Hakket kød - okse, svin, kylling (beregn 100 g. pr. æg)
- Kogte, og pillede æg (blød- eller hårdkogt er op til dig. Husk at de også bliver tilberedt yderligere i ovnen)
- Masser af krydderier



- Ælt det hakkede kød grundigt med en masse krydderier. Brug dem du kan lide (Her brugte jeg: løgpulver, hvidløgspulver, paprika, chili, salt, peber, sumak, gærflager, frisk persille, frisk timian, frisk ramsløg, finthakket rød peber)
- Lad farsen hvile 30-60 minutter på køl.
- Del den herefter i 100 grams portioner.
- Dup evt. de pillede æg med køkkenrulle, så de ikke er våde.



- Læg en klump fars på et stykke film, og bred den godt ud. Læg evt. et stykke film ovenpå farsen, og rul med en kagerulle.
- Læg et æg på farsen.
- Tag nu film, med fars og æg, op i hånden, og klem farsen godt rundt om ægget.
- Sørg få at klemme samlingen godt sammen, da farsen ellers vil åbne sig i ovnen.

Man kan altså også bare bruge sine hænder til, at forme farsen flad, og pakke den om ægget. Det behøver ikke være så besværligt:)

- Læg de farsindpakkede æg på en bageplade, og bag dem i ovnen på 190 grader i ca. 30 minutter.
- Det kan være en god idé at kigge til dem halvejs, og evt. fjerne det væske og fedt der løber fra. Ellers vil de ligge og koge undersiden i det.


Så er der skotske æg :)

Sådan nogen basser burde man faktisk altid have på køl. De kan holde den værste sult væk, hvis man synes der er meget længe til næste måltid.
Eller hvad med at snuppe et par stykker med i træningscentret istedet for proteinpulver?

Ps. smager dejligt dyppet i en hjemmelavet ketchup:)



16 kommentarer:

  1. Indrømmet jeg synes det lyder lidt skørt, men samtidig ret lækkert.
    Tror jeg må prøve at lave disse snarest :)

    - Camilla

    SvarSlet
    Svar
    1. Hej Camilla,
      Ja, med vores danske øjne er det lidt en mystisk kombination, fordi det ikke er en ting vi har tradition for at lave. Englænderne derimod kan købe sådan en fætter her i de fleste supermarkeder, på pubben, og sågar på tankstationer.
      Nu starter vi en trend med skotske æg i Danmark :)
      Synes bestemt du skal prøve dem. Tror du vil blive overrasket over, hvor gode de er:)
      ~Lykke

      Slet
    2. De er også bare rigtig gode :)

      Slet
  2. Interessant, men det er jo også det der er så sjovt ved at lave mad - nye interessante retter :) Den ryger på to-do-listen :)

    SvarSlet
    Svar
    1. Ja, det er jeg helt enig i :)
      Dejligt du vil prøve dem :)
      ~Lykke

      Slet
  3. He He.. Skotte eller ej..
    "manden i huset" mener vi skal prøve dine skotske æg :)
    Så det er hermed på madplanen :)

    SvarSlet
    Svar
    1. Det vil jeg da give ham ret i:) Håber I kan lide dem:)
      ~Lykke

      Slet
  4. Det lyder godt nok lækkert, skal jeg da helt klart prøve, men tror jeg vil prøve at lave dem på mit lille fad, hvor jeg har min lille rist, som passer i. For at undgå at de "koger" eller hvad siger du Lykke?? Men laves det skal de.

    SvarSlet
    Svar
    1. Ja, vil bestemt anbefale dem:)
      Hvis jeg forstår dig ret, så skal de indpakkede æg ligge på en rist? Det tror jeg er en dårlig idé, for rå fars kan jo ikke ligge på en rist. Det vil jo ligesom glide igennem rillerne i risten. Håber du forstår hvad jeg mener:) Ellers kan du jo prøve at ligge en enkelt på risten, og se om det duer til en anden gang:)
      ~Lykke

      Slet
  5. Hej.
    Så fik vi endelig lavet skotske æg, de smagte rigtig godt og var virkelig mættende. Godt fif du gav med at bruge vita-wrap, det er nemt og fungerer fint.
    Nu glæder jeg mig til at få prøvet kyllinge-nuggets.
    Mange hilsner
    Gotte

    SvarSlet
    Svar
    1. Dejligt I kunne lide dem, og synes de var nemme at lave:)
      Ja, prøv en omgang nuggets, de er også gode:)
      ~Lykke

      Slet
  6. Lyder spændende - hvor lang tid kan de holde i køleskabet? Kan man fryse dem ned?

    SvarSlet
    Svar
    1. Det har jeg ikke noget nøjagtigt svar på. De kan vel holde sig ligeså længe på køl som fx. frikadeller. Har ikke prøvet at fryse dem ned. Er ikke sikker på kogte æg egner sig til frys.

      Slet
  7. halløj med dig/ jer..

    er der nogle forslag til hvad man kan spise hertil..


    kartoffelbåde, ris, pasta ?? ja eller hva tænker i.

    mvh polle

    SvarSlet
    Svar
    1. Hej Polle,
      Nu vil jeg naturligvis ikke anbefale hverken kartofler, ris eller pasta da dette er en paleoside ;)
      Men hvad du spiser til må du selvfølgelig selv om. En god salat, blomkålsris...mulighederne er mange :)

      Slet