Print Friendly and PDF Min paleo verden: Plantainchips

fredag den 21. december 2012

Plantainchips

En plantain kunne man også kalde for 'madbanan'. Den ligner til forveksling en meget umoden banan, men den er ikke sød som en banan. Den er meget stivelsesholding, og skal tilberedes før man spiser den. Den har også kælenavnet 'Den Caribiske kartoffel' fordi den kan indgå istedet for kartoffel i de fleste retter.
Dog skal man lige være opmærksom på, at den har et ret højt kulhydratindhold, hvis man går op i den slags. Derfor kan det være en god idé at moderere sit indtag af plantain.

Den kan købes hos de kinesiske købmænd. Her i Århus er de ihvertfald nemme at få fat i hos Far East Trading på Banegårdsgade, og hos Thai-Binh Trading på Skanderborgvej.

En populær måde at tilberede den på, er som chips. Jeg viser her hvordan.Du skal bruge:
- 1 plantain
- kokosolie
- salt
- evt. lidt finrevet citronskal

- Først skal din plantain skrælles. Det kan man ikke gøre ligesom man skræller en banan. Det nemmeste er at skære skrællen af med en kniv.
- Skær den nu i tynde skiver. Jeg bruger en mandolin, men en kniv kan sagtens bruges.
- Så skal vi friturestege. Jeg bruger den mindste kasserolle jeg har, og varmer 2-3 spsk kokosolie godt op deri.
- Smid nu plantainskiver ned i den varme olie, og steg til de knapt begynder at tage farve. Det går hurtigt, så bliv ved gryden. De smager ikke godt, hvis de bliver stegt brune.
- Læg på fedtsugende papir.
- Drys med salt, og evt. revet citronskal.
 


Hvis man helst ikke vil friturestege, så kan man også sagtens lave chipsene i ovnen. Det bliver ikke helt det samme, men det er absolut et fint alternativ.

- Plaintainskiverne puttes i en skål, og vendes rundt med 1-2 spsk. olie, og evt. krydderier (salt, chili, koriander, etc.).
- Lægges i ét lag på en bageplade, og bages ved 200 grader i 8-12 minutter. Hold øje med dem så de ikke brænder på.
 


Spis chipsene som de er, eller lav en dip til. Guacamole er en klassiker, men mulighederne er jo mange: mayo med soltørrede tomater, mayo/pesto dip, salsa, paleohummus (erstat kikærter med rå squash, eller kogte rødbeder) osv osv.

Hvad vil du helst dyppe dine chips i?


Ingen kommentarer:

Send en kommentar