Print Friendly and PDF Min paleo verden: Nøddesmør

fredag den 21. december 2012

Nøddesmør

Udover peanutbutter (som jo slet ikke er en nød) så er nøddesmør ikke så udbredt her i Danmark. Modsat USA, hvor bla. mandelsmør, cashewsmør, og macadamiasmør er at finde i de fleste supermarkeder.
I velassorterede helsekostbutikker har jeg dog spottet flere varianter af nøddesmør. Prisen er bare lige barsk nok til min pengepung.
Derfor laver jeg det selv, og det er altså virkelig nemt, og virkelig lækkert.
Det eneste man skal bruge er de ønskede nødder, og en foodprocessor.

Du skal have en foodprocessor af god kvalitet, for den kommer på hårdt arbejde, og det kan være nødvendigt at give den et par pauser undervejs.

Alle nødder, frø og kerner kan køres til smør, og de kan med fordel tørristes på en pande, eller i ovnen, inden de kværnes. Det fremhæver nøddernes smag, og giver en lækker, ristet aroma.

- De ristede nødder/frø/kerner smides i en foodprocessor, og der køres i 5-10 minutter. Nogle nødder bliver hurtigere til smør end andre. Fx. er hasselnødder og paranødder virkelig hurtige til at forvandle sig til lækkert smør.
- Først vil nødderne bare findeles til 'mel', og det ligner ikke at der rigtig sker mere, men bliv ved.
- Så vil massen begynde at klumpe lidt mere sammen. Det er et godt tegn. Bliv ved.
- Du skal nok stoppe et par gange, og skrabe kanterne i din foodprocessor.
- Måske skal din foodprocessor have et hvil?
- Du kan nu, hvis du vil, tilsætte 1-2 tsk olie (fx. en nøddeolie). Det vil speede processen en del op, og gøre det hele cremet med det samme. Jeg plejer at gøre det.

- Langt om længe skulle massen gerne forvandle sig til en ensartet, cremet konsistens, og så er vi i mål.


- Opbevar i en lufttæt beholder på køl. Jeg opbevarer altid i gamle syltetøjsglas, som jeg skolder i kogende vand først.

- Man kan sagtens lave smør af en blanding af nødder.
- Man kan tilsætte krydderier til sin nøddesmør: kakao, kanel, kardemomme, vanille, lidt salt, og måske en klat honning.

Mandelsmør

Her er en mandelsmør, som man måske kan regne ud er en temmelig lækker spise :)
Er meget brugt i paleodesserter, men er selvfølgelig også lækkert på en skive brød, som dip til frugt, og hvad man ellers kan finde på.


Solsikkesmør

Her har vi en af mine favoritter, solsikkesmør. Den deler 1. pladsen med kokossmør* hjemme hos mig.
Det er den smør, der kommer tættest på den kendte og, i paleo sammenhænge, forbudte peanutputter.
Jeg smager ofte min solsikkesmør til med en lille klat honning, og et drys vanillepulver.
Lækker at spise med ske direkte fra glasset, dyppe æblebåde i, eller hvad med at prøve min konfektopskrift på solsikke/kokoskugler.


Græskarsmør

Det grønne, aromatiske græskarsmør bruger jeg som basis i salatdressinger.
- Rør et par skefulde græskarsmør med olivenolie, citronsaft, hvidløg (frisk eller pulver), chili, salt, og hvad du ellers synes, og du har en lækker salatdressing.

Cashewsmør

Jeg elsker cashewnødder, og synes jo derfor at cashewsmør er helt vild lækkert. Jeg tilsætter bare et drys salt til min, og stiller den bagerst i køleskabet, så jeg ikke spiser hele glasset med det samme :)


Hasselnøddesmør laves nemt til den lækreste nutella. Ser HER hvordan :)


* Kokossmør, som jeg ikke har vist her, laves på helt samme måde, og man bruger simpelthen bare den helt almindelige kokosmel/kokosrasp, som alle supermarkeder har.
Husk endelig at riste kokosmelet gylden på panden, inden du laver smør af den. Giver især ved kokos en meget bedre smag.
Bemærk at kokossmør vil stivne, og blive meget hårdt. (også selvom det ikke står på køl) En let opvarmning er nødvendig for at få det ud af glasset. Jeg er så heldig, at jeg ingen skrupler har ved at bruge mikroovn, så der giver jeg det en hurtig opvarmning.
Kokossmør kan købes i helsekostbutikker, og nogengange hos den asiatiske købmand. Det går under navnet 'creamed coconut' og nogengange 'coconut cream concentrate'.



16 kommentarer:

  1. Det er jo helt vildt det her - Det er jo en gude-blog - Tak Lykke fordi du deler - Totalt inspiration :O)))))

    SvarSlet
    Svar
    1. Mange tak Linda. Bliver altid glad for at høre, når folk kan bruge det jeg smider op her :)
      /Lykke

      Slet
  2. Ak altså... Hvem der bare havde din evne til dette!!! Tak fordi du deler :)))
    Kh Tina

    SvarSlet
    Svar
    1. Hej Tina,
      Det er foodprocessoren der gør alt arbejdet, så det kan du sagtens kaste dig ud i :)
      Velbekomme. Dejligt du kan lide det jeg laver:)
      ~Lykke

      Slet
  3. Herligt at finde inspiration her hos dig :-) Jeg lurer lidt på, hvor mange gram mandler jeg skal bruge til et lille glas nøddesmør?

    Gode søndagshilsner fra Merete

    SvarSlet
    Svar
    1. Hej Merete,
      Dejlig du bliver inspireret, af at læse med her:)
      Nødderne vil svinde lidt når de køres til smør. Sådan ca. vil 3 dl. nødder blive til ca. 2 dl. nøddesmør.
      Men alt efter størrelsen på din foodprocessor-skål, kan det være svært at køre små portioner, fordi der skal en vis volumen nødder til, for at bladet kan få godt fat.
      Når man alligevel er igang, kan man ligeså godt lave en god portion. For det smager så skønt, at man nok skal finde ting at bruge det til :)

      Også en god søndagshilsen herfra:)
      ~Lykke

      Slet
  4. Hvor er det nemt! Og smart! Og det lyder SÅ lækkert!
    Hvor længe kan det holde sig - både i og udenfor køleren? (:

    SvarSlet
    Svar
    1. Det er alle de ting:)
      Jeg opbevarer mit på køl, i rene, skoldede glas, og bruger altid en helt ren ske/kniv til at tage med. På den måde synes jeg det holder temmeligt længe. Kan ikke give mere præcis anvisning:)

      Slet
  5. Hvad hedder din food processor? Jeg har nemlig slået 3 ihjel pga min passion for nøddesmør ;)

    SvarSlet
    Svar
    1. Det lyder ikke godt :(
      Jeg har for ganske nyligt købt en Kenwood FP925, og den laver nøddesmør på 10 minutter, så den er jeg glad for :)

      Slet
  6. Hvor 'mange' gram nødder/peanuts skal der i?

    SvarSlet
    Svar
    1. Der skal endelig ikke bruges peanuts da de ikke er paleo. (Peanut er ikke en nød, men en bælgfrugt)
      Hvor mange nødder man vil bruge bestemmer man selv. Det kommer jo helt an på, hvor stor en portion man vil lave :)

      Slet
  7. De ser så lækre ud, de der smør! Har et spørgsmål til mandelsmøret: Beholder du skindet på dem, eller smutter du dem inden ristningen?

    SvarSlet
    Svar
    1. Det er rigtig lækkert:)
      Som du kan se på billedet af mandelsmørret, bruger jeg bare de hele mandler.
      Du kan sagtens smutte dem hvis du vil, og så riste dem efterfølgende.

      Slet
    2. Smuttede en pose mandler og tørrede/ristede dem i ovnen. De fik selvfølgelig for meget, så smøret blev besk og bittert. Måtte smide det ud :-/ Havde heldigvis en til pose mandler, som blev ristet med hinden på. Det gik bedre, men synes at hinden gør resultatet lidt besk i smagen. Ikke en dårlig smag, men bare ikke lige mig. Så næste gang bliver det altså med smuttede mandler; muligvis købte sådan. Gider ikke bruge tid på at smutte dem, for så at det kikser ved ristningen, hehe.

      Slet
    3. Åh, hvor ærgerligt:/
      Ja, der er lidt ekstra arbejde i, at smutte mandlerne først, men heldigvis kan jeg selv godt lide det med de hele mandler. Men hvis du ikke kan det, så er du jo nødt til at gøre det ekstra arbejde. Eller betale dig fra det:)

      Slet