Print Friendly and PDF Min paleo verden

onsdag den 24. april 2013

Ketchup - den hurtige & den langsomme

Ketchup er vel nærmest en basisvare i de fleste køleskabe. Vi er så vant til, at hive en flaske ned fra hylden i supermarkedet, at vi måske slet ikke engang har overvejet, at man selv kan lave det.
Men selvfølgelig kan man det, og når man spiser stenalderkost er man nødt til det, for købeketchup indeholder bla. masser af sukker.

Det er såmænd ikke fordi det er svært, at lave sin egen ketchup, men jeg har set mange efterspørge en opskrift, så synes det er oplagt at have sådan en liggende her :)

De fleste ketchupingredienser starter ud med tomater, løg og æble, som så skal tilføjes noget sødt, noget surt, og nogen krydderier, som kan varieres i det uendelige, og tilpasses netop dine egne smagsløg.

Jeg har her 2 opskrifter på ketchup:
- Den hurtige og nemme, som kan bikses sammen på 10 minutter.
- Den langsomme, som kun er langsom pga. lang kogetid, men selve arbejdstiden er ca. den samme.



Lad os starte med den langsomme, og mest traditionelle:

Du skal bruge:
- 1 dåse flåede tomater (eller friske tomater)
- 1 lille løg i tern
- 1 æble (skrællet og i tern)
- Salt
- Palmesukker (evt. dadelpuré, eller honning)
- Citronsaft (istedet for den traditionelle eddike)
- Allehånde (vær varsom med doseringen)
- Stødt nellike (vær varsom med doseringen)
- Valgfri variationer: hvidløgspulver, røget paprika, kanel, chili, cayennepeber etc.

- Start med at svitse løg i lidt olie. De skal ikke tage farve, bare blive møre.
- Tilsæt æble, og tomater.
- Lad simre i ca. 25 minutter.
- Blend sammen til en jævn masse. (jeg bruger stavblender)

- Nu skal der så tilsættes lidt af de øvrige ingredienser. Svært at give nøjagtige mål her, da det kommer an på dine smagsløg. Smag til et par gange, til du synes du rammer en god smag.

- Så skal ketchuppen simre lidt igen. Dels for at smagene kan blande sig, og dels for at koge den lidt ind, så den bliver tykkere.
- Det sprøjter temmelig meget nu, hvor det hele er blendet. Det er nærmest tomatlava der spyer op ad gryden, så pas på, og læg et låg på klem henover gryden, og tag den af varmen, hvis du vil smage på den. Læg ikke låget helt på, for så koger ketchuppen ikke rigtigt ind.

- Hvor længe den nu skal simre er lidt op til dig. Jeg gav min ca. 25-30 minutter, og var tilfreds med konsistensen.
- Smag til endnu engang, og justér evt. med lidt flere krydderier.


- Hæld ketchuppen på rene, skoldede glas.

- Efter afkøling skal ketchuppen opbevares på køl, og da der ikke er tilsat konserveringsmidler, har den naturligvis en begrænset holdbarhed.

- Man kunne evt. fryse mindre portioner ned i små bøtter.



Så er vi nået til den hurtige ketchup, som kan bikses sammen i en håndevending:


 Du skal bruge:
- 2 store dåser tomatpuré (ialt 280 g.)
- 2½ dl. vand
- ca. 2 spsk. citronsaft
- ca. ½ tsk. hvidløgspulver
- ca. ½ tsk. løgpulver
- ca. 1/4 tsk. allehånde
- 1 knivspids stødt nellike
- Palmesukker 
(evt. dadelpuré, eller honning)
- Valgfrit: 
røget paprika, kanel, chili, cayennepeber etc.

- Det hele smides i en lille gryde, og simrer nu 5 minutter, under ofte omrøring. Den her sprutter og sprøjter også en del, så læg låg på, og tag den af varmen, når du vil røre og smage.
- Smag til et par gange, for at ramme den ønskede smag.


- Hæld på rene, skoldede glas.

- Efter afkøling skal ketchuppen opbevares på køl, og da der ikke er tilsat konserveringsmidler, har den naturligvis en begrænset holdbarhed.
Frys evt. mindre portioner ned i små bøtter.


Og hvilken smager så bedst? Jamen det er en smagssag. Prøv evt. at lav begge udgaver, og se hvilken du synes bedst om.
Men jeg kan afsløre, at den hurtige udgave er den der, i konsistens, minder mest om traditionel ketchup.


Nu er der ingen undskyldning for ikke, at lave sin egen ketchup :)


søndag den 21. april 2013

Kyllingenuggets

Kyllingenuggets kender vi nok alle. Men tror desværre ikke der er meget reelt kyllingekød i de friturestegte klumper burgerkæderne sælger, og som bliver solgt i massevis.
Det kan vi heldigvis lave om på ved at lave vores egne, som indeholder rigtigt kød, og ingen friturestegning.



Du skal bruge:
- Kylllingekød (skåret i passende stykker)

- 1 æg
- 1 spsk. olie
- Kokosmel/rasp
- Sesamfrø
- Krydderier (jeg brugte paprika, hvidløgspulver og salt)





- Dup kyllingekødet tørt med lidt køkkenrulle.
- I en skål piskes ægget godt sammen med olien. Olien tilsættes for at sikre sprødhed og bruning i ovnen, når vi nu ikke frituresteger.
- I en anden skål blandes kokosmel, sesamfrø og de valgte krydderier.
- Panér nu kyllingestykkerne. Dyp først i æg, og derefter i paneringen. Sørg for den dækker.
- Bag de små nuggets i ovnen ved 225 grader, og vend dem halvejs gennem tilberedningstiden. Hvor længe afhænger selvfølgelig af, hvor små/store stykker kød du har brugt. Mine stykker, som var inderfilet delt i 2, fik ialt 15 minutter.

- Du kan sagtens stege dine nuggets på panden, hvis du hellere vil det. Jeg synes bare det er super nemt, at smide dem i ovnen, for så kan jeg tilberede grøntsagstilbehør imens de bliver tilberedt.
Steger du dem på panden kræver det desuden en pæn portion fedtstof.



Så er der nuggets :)

En rigtig 'børneklassiker', som næsten kræver en god klat hjemmelavet ketchup at dyppe i. Hvilket minder mig om, at jeg hellere snart må få lagt en opskrift på ketchup op her :)


torsdag den 18. april 2013

Frugtlæder med æble & kanel

Frugtlæder er ikke nogen ny opfindelse, men derfor kan man jo godt lave det alligevel :)

Da jeg havde en flok rynkede æbler, der nærmest tiggede om at blive brugt, skulle dette så være dagen, hvor jeg prøvede at lave frugtlæder for første gang. Det bliver ikke den sidste :)

Her har jeg, som sagt, brugt æbler, men man kan sådan set lave det af de fleste frugter og bær.
Opskrifterne jeg har set rundt omkring, har været tilsat en hel del sukker. Det er der naturligvis ikke i den her, men man kan selvfølgelig søde med lidt dadler, honning, eller palmesukker, hvis man synes det er nødvendigt.

Du skal bruge:
- Æbler
- ½-1 dl. vand
- Citronsaft
- Kanel
- Vanille (pulver eller fra stang)



- Befri æblerne for skræl og kernehus, og skær i mindre stykker.
- Smid dem op i en gryde med resten af ingredienserne. Den lille smule vand er kun for, at undgå at æblerne brænder på inden de smider deres egen saft.
- Kog æblerne møre, og blend herefter til det hele er jævnt. (jeg brugte bare min stavblender)
- Smag til. Måske synes du der skal mere kanel i, og måske en lille smule sødning.

- Nu har du sådan set bare lavet en æblemos/grød, som også kan bruges som den er, som fx. marmelade. Men nu er det jo frugtlæder vi har gang i, så læs videre :)

- Bred mosen ud på en bageplade (silikonemåtte gør det nemmere at få læderet af når det er færdigt, men bagepapir kan også bruges). Mosen skal bredes tyndt ud i et ca. 3-4 mm. lag.
- Nu skal det i ovnen og tørre ved 60 grader (jeg brugte varmluft) i en del timer. Jeg har læst mig frem til typisk 8-12 timer, men mit var altså færdigt efter kun 4 timer. (kommer også an på, hvor tykt/tyndt du har spredt din frugtmos) Så kig til det undervejs. Når overfladen ikke længere er fugtig og blød når man prikker til det med en finger, burde det være færdigt. 


- Frugtlæderet skulle nu være lige til at hive af silikonemåtten. Løsn forsigtigt hele vejen rundt først, og fjern det så helt fra papiret. Klistrer det til papiret, er det ikke færdigt, og du må smide det i ovnen igen.

- Det er nemmest at bruge en saks til at skære frugtlæderet i mindre stykker.
- Klip i lange strimler, og klip derefter noget bagepapir i samme størrelser.



- Rul frugtlæderstrimlerne ind i bagepapirsstrimlerne. Luk evt. enden med et stykke tape.

- Opbevar lufttæt.

Frugtlæder med ribs

Det er oplagt som sundt slik til ungerne, og det er nemt at give dem en rulle med i madkassen.
Eller hvad med at snuppe et par ruller med i biografen?

Man kan jo variere sådan noget frugtlæder lige som man har lyst til. Mulighederne er mange. Jeg tænker lakridspulver :)



lørdag den 13. april 2013

Proteinbomber aka skotske æg

Skotske æg er ikke noget jeg har opfundet. Den ære tilfalder englænderne, og skulle eftersigende kunne dateres helt tilbage til 1738.
Traditionelt set pakker man de kogte æg ind i 'pølsefars', panerer dem, og frituresteger dem.

Jeg springer lige paneringen, og friturestegningen over. Dog kan de sagtens paneres, og laves i ovnen, men jeg synes ikke det er nødvendigt.
Panering eller ej, det er op til dig :)

Du skal bruge:
- Hakket kød - okse, svin, kylling (beregn 100 g. pr. æg)
- Kogte, og pillede æg (blød- eller hårdkogt er op til dig. Husk at de også bliver tilberedt yderligere i ovnen)
- Masser af krydderier



- Ælt det hakkede kød grundigt med en masse krydderier. Brug dem du kan lide (Her brugte jeg: løgpulver, hvidløgspulver, paprika, chili, salt, peber, sumak, gærflager, frisk persille, frisk timian, frisk ramsløg, finthakket rød peber)
- Lad farsen hvile 30-60 minutter på køl.
- Del den herefter i 100 grams portioner.
- Dup evt. de pillede æg med køkkenrulle, så de ikke er våde.



- Læg en klump fars på et stykke film, og bred den godt ud. Læg evt. et stykke film ovenpå farsen, og rul med en kagerulle.
- Læg et æg på farsen.
- Tag nu film, med fars og æg, op i hånden, og klem farsen godt rundt om ægget.
- Sørg få at klemme samlingen godt sammen, da farsen ellers vil åbne sig i ovnen.

Man kan altså også bare bruge sine hænder til, at forme farsen flad, og pakke den om ægget. Det behøver ikke være så besværligt:)

- Læg de farsindpakkede æg på en bageplade, og bag dem i ovnen på 190 grader i ca. 30 minutter.
- Det kan være en god idé at kigge til dem halvejs, og evt. fjerne det væske og fedt der løber fra. Ellers vil de ligge og koge undersiden i det.


Så er der skotske æg :)

Sådan nogen basser burde man faktisk altid have på køl. De kan holde den værste sult væk, hvis man synes der er meget længe til næste måltid.
Eller hvad med at snuppe et par stykker med i træningscentret istedet for proteinpulver?

Ps. smager dejligt dyppet i en hjemmelavet ketchup:)



fredag den 12. april 2013

Grød med sød kartoffel

Det der med at lave en god paleogrød synes jeg er ret svært.
Jeg har før skrevet om kastanjegrød,  men da hovedingrediensen i dén grød er svær at få fat i herhjemme, er det ikke helt optimalt.
Der er også, den af mange frygtede, 'risengrød' som absolut er en smagssag. Jeg er dog selv fan:)

Nu har jeg fået lavet en ny slags grød, hvor alle burde kunne være med. For sød kartoffel, også kaldet batat, er ved at blive mere almindelig herhjemme. Den burde kunne fås i de større supermarkedskæder, og ellers har din lokale, etniske grønthandler, eller Kinakøbmand den garanteret.



Du skal bruge: (til 1 portion)
- 2 (små) bagte batater
- 1 lille dåse kokosmælk (165 ml.)
- Kanel
- 1 drys vanillepulver
- Evt. hakkede nødder, kokosmel etc. til drys

- Jeg bager gerne en hel flok batater ad gangen, og opbevarer på køl. Så er det nemt at hive et par stykker ud, når man vil lave grød.
- Jeg prikker mine batater med en gaffel/spidsen af en skarp kniv, og bager dem derefter ved 225 grader i ca. 50 minutter. Jeg vender dem når halvdelen af tiden er gået.

- Pil skrællen af bataterne, og put dem i en lille gryde med kanel, og det meste af kokosmælken. (gem evt. også lidt kokosmælk til at hælde over grøden)
- Mos det hele sammen. Det skal ikke blendes, for der må gerne være lidt struktur i grøden.
- Varm grøden igennem, smag til om der skal mere kanel i, og tilsæt evt. lidt mere kokosmælk.
- Hvis du ikke er bange for mikroovne, kan du fint varme din grød deri :)


- Drys evt. lidt knas på toppen i form af nødder, mandler, kokosmel etc. Og måske en lille smule kokosmælk.
- Spis :)

- Grøden smager sødt, og lækkert, og jeg får associationer til dessert, som den også ville egne sig til. Jeg synes desuden også, at den smager godt kold.

- Husk at batater er en meget energiholdig grøntsag, og derfor nok ikke bør spises alle ugens dage. Især ikke, hvis du gerne vil tabe dig lidt.
Træner du meget, kan du med fordel spise batat, for at få tanket op på kulhydrater.

- Husk også, at sådan en portion grød ikke alene kan udgøre et måltid. Der mangler protein, så spis fx. et par kogte æg ved siden af. Måske på en nybagt nøddefri bolle :)

Husk at du nu også kan finde mig på Facebook lige her:


torsdag den 11. april 2013

Facebook

Mange har spurgt mig, om bloggen her kan findes på Facebook. Svaret har, indtil nu, været nej.

I anledning af, at jeg i løbet af idag eller imorgen, rammer 50.000 sidevisninger, har jeg oprettet en Facebookside til bloggen.



Så tusind tak til alle jer der kigger forbi bloggen, og kommer med rosende ord. Det er rigtig dejligt, og giver mig lyst til at fortsætte:)

Håber I har lyst til at følge bloggen på Facebook. I finder den lige her:



Mange hilsner,
Lykke

onsdag den 10. april 2013

Nøddefrit brød

(Sæt dig ind i tingene, og tag derefter et informeret valg omkring ærter. Du skal selvfølgelig ikke inkludere dem, hvis du ikke kan se logikken i, at de bør være paleo-egnede)

Da jeg fik idéen med ærtemel,
udsprang det af en lyst til at kunne bage et brød med få, eller helst slet ingen, nødder/kerner af nogen slags. 
Jeg elsker nødder og kerner, men man kan hurtigt få kørt en for stor mængde ind, især hvis man bager brød med nøddemel, og jeg vil hellere spise mine nødder som de er.
Der er allerede kommet et par gode bud på boller med ærtemel i den store Paleo gruppe på Facebook, som dog alle har indeholdt kokos.

Jeg har eksperimenteret i køkkenet, og kan nu præsentere et brød helt uden nødder, som jeg synes fungerer glimrende.
Dejen kan også bruges som pizzabund, som jeg kommer ind på til sidst i dette indlæg.




Du skal bruge:

- 2 mellemstore, revne gulerødder
- 4 æg
- 100 g. ærtemel
- 1 spsk olie (oliven, kokos etc.)
- ½ tsk. salt
- Evt. birkes, sesamfrø etc. til drys.







- Tænd ovnen på 160 grader. (jeg bruger varmluft)
- Smid de revne gulerødder ned i en foodprocessor.
-
 Pisk de 4 æg godt sammen. Jeg bruger min stavblender som har et piskerblad. En håndmixer kan fint bruges. Æggene piskes for at få dejen så luftig som muligt, da der jo ikke er tilsat hævemidler.
- Hæld æggene ned til de revne gulerødder, og tilsæt olie, salt og ærtemel.
- Giv det nu en god tur i foodprocessoren. (30-60 sek.) En blender kan sikkert også bruges.

- Lad dejen hvile i 5 minutter. Ærtemelen vil absorbere væske, og tykne en smule.

- Med en ske, sættes klatter af dej på en bageplade. Ca. 2 spsk. dej pr. bolle giver omkring 6 boller.
Man kan også bage i muffinsforme, så jeg lavede her begge slags.
- Drys evt. bollerne med birkes, sesamfrø eller andet.

- Bag bollerne i ca. 25 minutter.


- Lad bollerne køle af på en rist.
- Spis :)


- Bollerne kan fint ryge en tur på brødristeren dagen efter.


Dejen her er også god som pizzabund:
- Bred dejen ud på en bageplade, fx med en dejskraber.

- Dejen skal bredes rimelig tyndt ud, for at opnå den lækreste bund. Lav dog ikke kanterne super tynde, da de jo bager hurtigst i ovnen, og kan blive for mørke, hvis de er for tynde.
- Forbag bunden ved 160 grader i ca. 10-15 minutter.
- Hiv bunden ud, læg dit ønskede fyld på (evt. lettere tilberedt på forhånd), og giv pizzaen yderligere ca. 10 minutter.


Så er der håndholdt pizza :)

http://www.facebook.com/MinPaleoVerden