Print Friendly and PDF Min paleo verden: Lav din egen pasta med ærtemel

lørdag den 30. marts 2013

Lav din egen pasta med ærtemel

Ærtemels-eventyret fortsætter.
(Sæt dig ind i tingene, og tag derefter et informeret valg omkring ærter. Du skal selvfølgelig ikke inkludere dem, hvis du ikke kan se logikken i, at de bør være paleo-egnede)

Da jeg forleden serverede ærtemelspandekagerne for en kammerat som er kok, kom vi til at snakke om mulighederne med dette mel. Pasta blev foreslået, og idag afprøvede jeg om det ville fungere.
Det synes jeg absolut det gør, så her kommer den nyafprøvede opskrift.

Du skal bruge:  (lille portion, så gang evt. op til dobbelt)
- 70 g. hjemmelavet ærtemel (flere har nævnt, at deres dej bliver for tør. Så start evt. med mindre mel)
- 1 æg
- 1 tsk. olivenolie (evt. klaret smør)
- 1  lille nip salt

Du kan evt. krydre dejen med lidt krydderier (oregano, hvidløgspulver, revet citronskal etc.)



- Hæld melet ud på bordet i en lille bunke, og lav en fordybning i det.
- Slå ægget ud heri, og tilsæt olie og salt.
- Med en gaffel piskes ægget nu sammen, og melet piskes ind lidt efter lidt.
- Ælt dejen helt sammen med hænderne.
- Pak dejen ind i film, og læg den på køl 30-60 minutter.
 


Nu skal dejen rulles ud. Har du en pastamaskine, vil den sikkert gøre arbejdet lettere, men mindre kan også gøre det.

- Del dejen i 2 stykker, så er det lidt nemmere at arbejde med.
- Læg 1 stykke dej på bagepapir/silikone-bagemåtte. (læg evt. en fugtig karklud under, så skrider det hele ikke når du begynder at rulle)
- Klip en helt almindelig frysepose op forneden, og i den ene side, så du får ét stort stykke. Læg det ovenpå dejen. (alternativt kan du bare bruge et stykke bagepapir)
- Så skal der rulles. Det er en lidt hård dej, så der skal arbejdes lidt for sagen.
- Rul dejen tyndt ud. Tyndere end du måske regner med.
- Med en skarp kniv, evt. en pizzaskærer/hjul, skærer du nu pastaen ud i den ønskede form. Husk at pastaen suger vand til sig under kogning, og vil blive en lille smule større.

Hvis du ikke skal bruge den udskårne pasta lige med det samme, så sørg for ikke at lade dem ligge for meget ovenpå hinanden. De kan klistre sammen.
Alternativt kan du hænge et rent viskestykke over en åben skabslåge, og så hænge pastaen henover.

- Pastaen koges i vand som er godt saltet.
- Koges i 3-4 minutter. Overkog endelig ikke. Smag evt. efter 2 minutter. Måske synes du det er nok.
- Hæld vandet fra og servér.


Da det var helt spontant, at jeg pludselig kastede mig over dette eksperiment, havde jeg ikke forberedt noget tilbehør. Så pastaen fik bare lidt pesto, og frisk tomat, så den kunne se præsentabel ud på billedet :)
Men selvfølgelig er det ikke nok. Der skal kød og grøntsager til, og pastaen skal ikke være hovedperson.

Men hvordan smagte det så?
Jeg synes smagen var rigtig god. Der er mere smag i ærtemel end i hvedemel, uden at det smager igennem af ærter.
Konsistensen er mere skrøbelig en konventionel pasta, da der jo ikke er gluten i ærtemel, som gør almindelig pasta en smule elastisk.
Så forbered dig på, at pastaen nemt vil brække i mindre stykker når du rører rundt i den på tallerkenen.

Hvis du, ligesom jeg, har besluttet dig for at inkludere ærter i din paleokost, synes jeg bestemt du skal prøve at eksperimentere med pasta.
Lasagne behøver ikke længere være med grøntsagsplader :)


14 kommentarer:

  1. Tror du man evt kunne lave ravioli?? :-P

    SvarSlet
    Svar
    1. Det vil jeg næsten tro...uden at give nogen garantier :) Har selv tænkt tanken, men er ikke kommet længere end dertil :)
      ~Lykke

      Slet
  2. Hej!

    Jeg arbejder for Findeopskrifter.dk, hvor brugerne kan søge gennem tusindvis af opskrifter fra Dansk mad websteder og mad blogs.

    Jeg har bemærket, at du har et stort antal af lækre opskrifter i din blog, og jeg vil gerne foreslå dig at tage et kig på vores Topp Mad Blog afsnitt her: http://www.findeopskrifter.dk/madblogstoppen

    Hvis du ønsker at tilføje din mad blog til listen, følge vejledningen her: http://www.findeopskrifter.dk/kom-med-i-madblogstoppen

    Vores koncept er allerede live i de øvrige Skandinaviske lande samt i Syd- og Centraleuropa, og vi leverer tusindvis af besøgende til mad bloggere dagligt.

    Forhåbentlig vil din egen mad blog også være op til toppen!


    Varm hilsen,

    Elin
    Findeopskrifter

    SvarSlet
    Svar
    1. Hej,
      Jeg takker for interessen i min blog, men ønsker ikke at have noget med jeres side at gøre, efter utallige advarsler fra andre madbloggere, og min egen research på jeres måde at drive sitet på.

      Jeg ønsker ikke at blive kontaktet af jer igen. Tak.
      ~Lykke

      Slet
  3. Det ser bare så fantastisk ud. Jeg har før prøvet mig lidt frem i denne kost men er altid faldet lidt i fordi jeg savner brød, pandekager osv. som ikke smager af kokos og æg :) jeg har fået ny lyst til at kaste mig ud i et forsøg mere :) tak for det.... Vil klart kigge med herinde, rigtig fin blog du har dig her!!!!
    Hilsen Zascha (ny i det hele)

    SvarSlet
    Svar
    1. Hej Zascha,
      Mange tak:)
      Du er kommet til det rigtige sted, for jeg har opskrifter på både brød og pandekager helt uden kokos, som du nok har set.
      Dejligt du vil kaste dig ud det, og at du vil læse med her:)
      ~Lykke

      Slet
  4. Hej Lykke. Hvad er din holdning til majsmel? Og tror du evt man ville kunne lave pasta med det, i stedet for ærtemel? Min kæreste synes nemlig, at ærtemel lyder utrolig sært, men har det fint med majsmel :)
    Tine

    SvarSlet
    Svar
    1. Hej Tine,
      Majs = korn = ikke paleo, så jeg har ingen erfaring med det. Skal man følge paleoprincipperne duer majsmel desværre ikke. Men prøv da med ærtemel, måske bliver han positivt overrasket :)
      ~Lykke

      Slet
    2. Det har du jo helt ret i. Jeg har ikke tænkt over det som korn, men nu når du siger det, er det jo ren logik! Godt det ikke er blevet brug endnu. Må lave det til ham, uden han ved det :p
      tak for svaret :)
      Tine

      Slet
    3. Nej, man tænker ikke lige over at majs faktisk er korn. Ja, lav det til ham alligevel. Hvem ved, måske bliver det hans nye livret;)
      Velbekomme:)
      ~Lykke

      Slet
  5. Den må jeg prøve. Ærtebollerne er fantastiske. Førhen på alm mad lavede jeg hvidløgs-tomat pasta.
    Tror nemt du kan lave det med ærtemel. Til 4 personer bruger jeg to fed knust hvidløg og et par spsk tomatpuré, brug evt lidt mere tomatpuré hvis den skal være rød og kom mindre æg i. Smager så godt og er så nemt. Tror det bliver aftensmaden i morgen ;-)

    SvarSlet
    Svar
    1. Hej Lotte,
      Dejligt du kan lide ærtebollerne. Jeg er også selv vild med dem:)
      Ja, man vil sagtens kunne krydre pastaen her, det skriver jeg faktisk også;)
      God fornøjelse, håber du kan lide ærtepastaen:)
      ~Lykke

      Slet
  6. Hej Lykke
    I aften har vi fået pasta med ærtemel, super godt selv min ældste søn på atten godtog det,dejligt.
    til desserten lavede jeg de små tykke pandekager med ærtemel de var også rigtig gode,jeg glæder mig til at prøve flere af opskrifterne med ærtemel..
    ha´ en super god weekend. hilsen Inge Lise

    SvarSlet
    Svar
    1. Hej Inge Lise,
      Sikke en dejlig tilbagemelding, og skønt at I alle kunne lide både pasta og pandekager:)
      Tak, også en god weekend til dig fra mig:)

      Slet