Print Friendly and PDF Min paleo verden: Ingrediensliste

Ingrediensliste

Egentlig er paleo ret simpelt. Spis kød og grøntsager, lidt fedt, nødder og frugt. Man behøver sådan set ikke alle mulige fancy ingredienser, men det er jo sjovt at eksperimentere indenfor paleo'ens grænser. Vil man det, findes der masser af, for de fleste nye, ingredienser som man kan bruge.

Jeg vil her lave en liste med nogen af de ingredienser, hvor man kort kan læse lidt om brugen af dem, og hvor de kan købes. Jeg angiver, hvor muligt, også det engelske ord for produktet, da det kan gøre en Googlesøgning væsentligt nemmere, for der er oftest mere information at hente på engelsk.
Ofte kan det sagtens betale sig, at købe nogle af ingredienserne i udenlandske netbutikker.

Agar agar:
Vegetabilsk stivelsesmiddel/gelatine udvundet af alger og tang.
Skal varmes op for at blive 'aktiveret', derefter køles ned, for at få den stivende virkning. Derfor mest egnet til kolde retter, typisk desserter: mousse, gelé, budding etc.
Er kraftigt stivende, og skal derfor doseres varsomt. Følg doseringsvejledning på pakken.
Kan købes i helsekostbutikker.

Arrowroot:
Stivelse udvundet af rødder fra planten arrowroot (Maranta arundinacea). Det danske navn er 'pilerod'.
Pulveret bruges typisk til at jævne saucer, supper og marmelade med, ligesom man ville bruge maizena, eller kartoffelmel.
Kan købes i helsekostbutikker.

Batat:
Se under 'sød kartoffel'

Carob: (carob, carob powder)

Carobpulver fremstilles af fintmalede og ristede Johannesbrødsfrugter.
Bælgene ristes og formales til et gyldent, kakao-lignende pulver, der kan anvendes som hel eller delvis alternativ til kakao.
Foretrækkes af dem, som gerne vil undgå kakaoens virkning, da det ikke indeholder hverken koffein eller theobromine.
Kan også med fordel bruges af dem, som ikke tåler kakao.
Pulveret er naturligt sødt.

Kan købes i helsekostbutikker.

Carobsirup: (carob molasses)
Carobfrugterne indkoges med vand til en tyk sirup.
Har en let syrlig smag, og en let chokoladeagtig eftersmag.
Bruges som sødemiddel.
Bruges bla. i Libanesisk karamel: 2 dele tahin (sesamsmør/pasta), og 1 del carobsirup.
Kan være svært at finde, men kan findes hos nogle etniske grønthandlere/bazarer.
Alternativt kan bruges dadelsirup. Se under 'Dadelsirup'

Coconut aminos:
Et alternativ til den forbudte sojasauce.
Lavet af lagret kokossaft og soltørret havsalt. Indeholder 17 aminosyrer.
Bruges der, hvor du ellers ville bruge sojasauce.
Kan pt. ikke fås i Danmark, men kan bestilles over nettet.

Dadler:
Det ved alle vist hvad er.
Dadler kommer i mange udgaver:

Medjool:
Luksusudgaven. Stor, lækker dadel med lidt sejt karamelagtigt kød. Spis den som den er. Fås typisk hos udenlandske grønthandlere.

Iranske dadler: Blødere dadel, som nemt kan blendes i fx. bagværk eller til dadelpuré. Kommer i en lille papkasse i supermarkedet.

Deglet Nour: Tørret dadel, med sej konsistens. Fx. lækker fyldt med nøddesmør som en lille snack, eller omviklet med bacon og bagt. Fås i supermarkederne.

Dadelmasse: En blok af blendede dadler. Brug i bagværk, til dadelpuré eller i dadelkugler. 


Dadelmasse:
En blok på typisk 1 kg, bestående af blendede dadler.
Man skærer simpelthen bare stykker af blokken, og bruger dér hvor man ellers ville bruge dadler.
Kan købes hos de fleste etniske grønthandlere/bazarer.

Dadelpuré:

Man kan blende de tørrede dadler med lidt kogende vand til en tyk puré, og bruge det som sødemiddel i fx. desserter. Eller man kan simpelthen bruge puréen som en slags marmelade. Lækkert på pandekager.


Dadelsirup: (Date syryp)
Indkogt dadelsaft.
Bruges som sødemiddel. Også lækkert på is og pandekager.
Kan købes i glas hos nogen etniske grønthandlere/bazarer under navnet 'Basra date syrup'

Ghee:
Se under 'Klaret smør'

Gærflager: (nutritional yeast)
Vegetabilsk, inaktivt gær (saccharomyces cerevisae)
Flagerne minder i smagen om ost, og har derfor længe været et populært krydderi blandt veganere.
Gærflagerne er lækre til at krydre og tilsmage fx. brød, sovs, omeletter, salater, grøntsagsretter og supper.
Kan købes i helsekostbutikker.


Hampemel: (hemp seed flour/hemp seed meal)

Hampefrø presset fri for olie, og kværnet til mel, hvilket giver et relativt fedtfattigt produkt med bla. højt fiber- og proteinindhold.
Bruges i bagværk, typisk i kombination med andet mel.
Kan være lidt svært at få fat i herhjemme, men kan bestilles over nettet. Eller tag en snak med din lokale helsekost. Måske har de det, eller vil tage det hjem.


HUSK/FiberHUSK: (psyllium husk/psyllium husk powder)
Loppefrøskaller/psylliumfrøskaller.
Bruges i melfrit bagværk til at give en bedre konsistens. Er super absorberende, så følg doseringevejledningen på pakken.
HUSK og FiberHUSK består begge af loppefrøskaller, men Fiberhusk er pulveriserede skaller, hvilket gør doseringen af de 2 produkter forskellig:

Måleforhold:
1 tsk. FiberHUSK = ca. 3 gram / 5 ml
1 spsk. FiberHUSK = ca. 9 gram / 15 ml
1 tsk. FiberHUSK svarer til 2 tsk. IKKE pulveriserede Psyllium frøskaller(HUSK)

Vær opmærksom på, at der
 sjældne tilfælde kan opstå allergiske reaktioner. Det høje fiberindhold kan i de første dage give mavesmerter, og mere luft i maven.
HUSKprodukterne kan købes i Matas, apoteket, helsekostbutikker, og i nogen større supermarkeder.
Urtekram og Natur-drogeriet har begge loppefrøskaller i deres sortiment, som typisk kan købes i helsekostbutikker, og nogen gange i Matas.

Kakaosmør: (cocoa butter)
Vegetabilsk fedt udvundet af kakaobønner.
Har en mild kakaosmag, og bruges kommercielt til fremstilling af chokolade, og i kosmetikindustrien.
Bruges typisk i desserter.
Kan købes i helsekostbutikker.

Kastanjemel:
Malede kastanjer.
Kan, hvis man kan lide smagen, bruges de fleste steder, hvor mel er nødvendigt.
Eksperimentér med mængderne, for at opnå den rette konsistens.
Kan købes i de fleste helsekostbotikker.

Kokosfibre: (coconut flour)
Kaldes også fint kokosmel.
Har et meget højt fiberindhold, og er meget absorberende. Det skal derfor bruges i små mængder.
Kan ikke erstattes af almindeligt kokosmel med samme resultat.
Bruges typisk i bagværk.
Der er godt nyt, for Urtekram har nu sendt kokosfibre på markedet, som kan findes i de fleste større supermarkeder.

Kokosflager/chips: (coconut flakes/coconut chips)
Flager af tørret kokosnød. (Vær opmærksom på at enkelte forhandlere sælger en sødet variant. Det skal naturligvis være uden tilsat sukker.)
Lækker som snack/slik, i salater, som pynt på desserter etc.
Kan købes i helsekostbutikker, og i enkelte større supermarkeder.
Eller lav dem simpelthen selv, det er nemt og billigt. Jeg har selvfølgelig en opskrift lige HER.

Kokosmel: (deccicated coconut)
Den helt almindelige kokosmel/kokosrasp, som kan købes i alle supermarkeder.
Bruges i desserter, bagværk, grød osv. osv.
Kan kværnes i en elektrisk kaffekværn, hvis man ønsker et finere mel, men skal endelig ikke forveksles med kokosfibre, som jo på engelsk hedder coconut flour.
Kan købes i alle supermarkeder.

Kokosmælk: (coconut milk)
'Mælk' lavet af kødet fra kokosnødder.
Kommer på dåse, og her vil væsken naturligt dele sig op i en tynd og en fast væske (fløden). Men brug selvfølgelig hele dåsens indhold.
Bruges hvor man ellers ville have brugt mælkeprodukter, fx. i gryderetter og desserter.
Man kan lave 'flødeskum' af sin kokosmælk. Se HER hvordan.

Kokosmælk er ofte tilsat flere stabilisatorer i form af e-numre. Man kan med fordel undgå den slags, og finde et mærke kun indeholdende kokos og vand. Bla. Rema1000 sælger en sådan, som ovenikøbet er billig.
Kan købes i stort set alle supermarkeder, og selvfølgelig hos asiatiske købmænd.
Man kan også lave det selv. Jeg har en opskrift HER 

Kan, de fleste steder, erstattes af mandelmælk. (Se under 'mandelmælk')


Kokosolie: (coconut oil)

Koldpresset, og uraffineret kokosolie er en af de mest varmestabile planteolier, og derfor hensigtsmæssig til stegning og bagning ved høje temperaturer, da den ikke danner transfedtsyrer ved opvarmning.
Den uraffinerede kokosolie har en mild duft, og smag af kokos.
Kokosolie har et meget højt indhold af mættet fedt, som vi paleoister heldigvis ikke er bange for:)
Har et smeltepunkt på ca. 25 grader, hvilket gør at olien ikke er flydende, selvom den står ude på køkkenbordet.
Brug til stegning, i bagværk og desserter.
Kokosolie kan desuden bruges til meget andet end madlavning, fx. som hårkur, som fugtighedscreme, make-up fjerner og meget andet.
Læs meget mere om kokosoliens gode egenskaber på google.
Køb altid uraffineret kokosolie. Undgå billige raffinerede kokosolier (herunder palmin) fra etniske grønthandlere, og asiatiske købmænd.
Kan købes i helsekostbutikker, og efterhånden også i stort set alle supermarkeder.

Kokossirup: (coconut blossom nectar)

Kokossirup er lavet af nektaren fra kokospalmens blomster. 

Bruges som sødemiddel. Også lækkert på is og pandekager.
Urtekrams kokossirup kan købes i de fleste større supermarkeder.

Kokossmør: (coconut butter, creamed coconut, coconut cream concentrate)
Kokossmør er rent kokoskød, som er blendet til en tyk cremet 'smør'.
Smørret er meget fast i konsistensen, også ved stuetemperatur. Det er derfor ofte nødvending med en opvarmning, for at få en mere flydende konsistens. Jeg har ingen skrupler over, at bruge mikroovn, så der giver jeg det en hurtig tur.
Kokossmørret kan godt stå i glasset og skille. Dvs. at olien i smørret vil lægge sig på toppen. Det har ingen betydning. Bare varm det, og rør sammen.
Kokossmør bruges især i desserter, hvor det, udover at bidrage med god smag, kan være med til at gøre ting mere faste, da smørret jo er meget fast selv ved stuetemperatur.
Kan købes i helsekostbutikker, og ofte hos asiatiske købmænd.
Ligesom med alt andet nøddesmør, kan man også lave det selv. Se min vejledning HER.

Kokossukker:
Se under 'Palmesukker'.

Klaret smør: (clarified butter)
Smør smeltes ved svag varme, og efter lidt tid vil salt og mælkepartikler synke til bunds. 
Der danner sig meget skum på toppen, som fjernes.
Det øverste klare smør hældes på en egnet beholder. Det er nu, hvad man kunne kalde en 'smørolie', som kan tåle høje stegetemperaturer uden at branke.
Smørret er semi-fast ved stuetemperatur, hvor det fint kan opbevares, og bliver meget hårdt i køleskabet.

Koger man smørret længere tid, vil bundfaldet brune og afgive lidt farve, og en nøddeagtig smag til smørret, og man har nu lavet Ghee, som er meget brugt i bla. det indiske køkken.
Om man bedst kan lide klaret smør, eller ghee er en smagssag.
Bruges fx. til stegning, og i saucer.
Man kan godt købe ghee i etniske butikker, men det vil oftest være lavet på smør af tvivlsom kvalitet. Lav det derfor selv, det er meget enkelt.

Lakridspulver:
Tørret, pulveriseret ekstrakt af lakridsrod. Ikke at forveksle med lakridsrodspulver, som ikke er det samme, og har en langt mildere smag.
Går også under navnet 'Engelsk lakridspulver'.
Er oplagt at bruge som smagsgiver i mange desserter.
Kan købes i helsekostbutikker, og nogen steder i Matas og på apoteket. Derudover har Tiger en ganske udmærket lakridspulver, som er dejlig billig.

Loppefrøskaller:
Se under 'HUSK/FiberHUSK'

Lucumapulver: (lucuma powder)
Tørret, pulveriseret lucuma.
Lucuma er en peruviansk frugt, som har fået kælenavnet 'Inkaernes guld'.
Det har en let sødlig, cremet, karamelagtig smag, og er derfor meget anvendelig i desserter.
Kan købes i helsekostbutikker.

Mandelmel: (almond flour/almond meal)
Der findes en købeudgave fra Funktionel mad, som er en fedtreduceret/affedtet mel. Dvs. at det er presset næsten fri for olie, og derfor giver et fedtfattigt produkt, som samtidigt har et højt protein-, og fiberindhold. Det gør, at melet er meget absorberende, og skal derfor bruges i temmelig små mængder. Denne type mandelmel kan erstattes af kokosfibre eller det fedtreducerede sesammel.

Billigere, og super enkelt, er det at lave det selv: Mandler kværnes simpelthen bare i en elektrisk kaffekværn.
Man kan vælge at smutte mandlerne først, og så tørre dem i ovnen inden de kværnes.
Da den hjemmelavede mandelmel ikke er fedtreduceret, kan den ikke erstattes lige over med de fedtreducerede udgaver.
Vær altid opmærksom på, hvilken mandelmel der bruges i opskrifter.

Man kan lave mel af alle nødder og kerner på denne måde.
Bruges i bagværk.
Købeudgaven fås i de fleste helsekostbutikker, og ellers på nettet.


Mandelmælk: (almond milk)

'Mælk' lavet på mandler og vand.
Bruges hvor man ellers ville have brugt mælkeprodukter, fx. i gryderetter og desserter.
Kan erstattes af kokosmælk. (se under 'kokosmælk)
Kan købes i helsekostbutikker, men er desværre altid tilsat alt muligt skrammel, så det kan ikke anbefales.
Lav din mandelmælk selv, det er nemt og billigt. Se HER, hvordan man gør.


Mandelsmør: (almond butter)

Se under 'Nøddesmør'


Nudler:
Der findes et par gode nudelalternativer derude, som er ok i paleosammenhæng.
- Shirataki nudler: lavet på konjakrod (konjac root) Kommer pakket i vand, og skal kun lige varmes igennem.
Kan købes hos mange asiatiske købmænd, og ellers over nettet.
- Nudler lavet af stivelse fra sød kartoffel/batat: Tørrrede nudler, som skal koges før brug.
Kan købes hos nogen asiatiske købmænd.
- Grøntssagsnudler: Det bedste valg, som simpelthen bare består af grøntsager. Man kan investere i en spiralizer, hvis man vil have det til at ligne alm. spaghetti mest muligt, men en julienneskærer eller en simpel kartoffelskræller kan også bruges.
Det er meget udbredt, at lave sin 'spaghetti' af squash, men andre hårde grøntsager kan naturligvis også bruges. Rodfrugter er især gode, synes jeg.

Nøddesmør:
Læs mit indlæg om nøddesmør HER.
Forskelligt nøddesmør kan købes i helsekostbutikker, men tjek ingredienslisten, for de kan sagtens have sneget andet end kun nødder med. Så hvorfor ikke bare lave det selv? Det er også meget billigere:)

Palmesukker: (palm sugar, coconut sugar)
Kaldes også kokossukker.
Sukker fremstillet ved at inddampe de søde safter fra palmer fx. dadelpalmer eller kokospalmer.
Har en lækker, karamelagtig smag.
Derudover har sukkeret et lavt GI (glykæmisk indeks) som giver en lav blodsukkerstigning.
Bruges hvor lidt sødning er nødvendigt.
Kan købes hos asiatiske købmænd, hvor det typisk kommer i små, hårde, sammenpressede kugler.
Skønne Urtekram har nu sendt kokossukker på markedet. Det kan købes i de fleste større supermarkeder.

Plantain:
Også kaldet 'madbanan'. Den ligner til forveksling en meget umoden banan, men den er ikke sød som en banan. Den er meget stivelsesholding, og skal tilberedes før man spiser den. Den har også kælenavnet 'Den Caribiske kartoffel' fordi den kan indgå istedet for kartoffel i de fleste retter.

Den umodne plantain vil have en helt grøn skræl, og det er den jeg altid bruger. Her er stivelsesindholdet størst, og sukkerindholdet lavest.
Efterhånden som en plantain modner vil skrællen blive gul, og til sidst helt sort. Den er nu meget sødere, og knap så god til de opskrifter jeg har her på siden.

Man skal lige være opmærksom på, at plantain har et ret højt kulhydratindhold, hvis man går op i den slags. Derfor kan det være en god idé at moderere sit indtag af plantain.
Brug den fx. i retter, hvor man ellers ville spise kartoffel. Eller brug den til at bage med. Den er genial som en slags mel-erstatning.
Kig i opskriftsindekset, hvor jeg har mange opskrifter med plantain.
Kan købes hos asiatiske købmænd, og hos nogen etniske grønthandlere/bazarer.
Hvis du finder dem, så køb bare nogle stykker, for de holder sig nemt et par uger i køleskabet.

Sesammel:
Kan nu købes i en fedtreduceret udgave. Dvs. at det har et meget højt fiberindhold, er super absorberende og skal bruges i små mængder.
Alle de fedreducerede meltyper kan erstatte hinanden (hvis smagen tillader det), og dette kan derfor erstattes af kokosfibre eller affedtet mandelmel.
Det har en lidt skarpere, nøddeagtig smag som gør det velegnet i fx. kiks og brød.
Fås i diverse webshops, og hos nogle helsekostbutikker.

Solsikkesmør: (sunbutter)
Se under 'Nøddesmør'

Sød kartoffel: (sweet potato)
Den søde kartoffel, eller batat som den hedder, er slet ikke en kartoffel, men derimod en rodfrugt fra snerlefamilien.
Ligesom den almindelige kartoffel indeholder den meget stivelse/kylhydrat, og bør derfor, for almindelige dødelige, ikke indtages for tit.
Træner du derimod meget, og har brug for ekstra kulhydrater, kan en omgang sød kartoffel være fint.
Som navnet antyder, har den en meget sød smag, og kan derfor også bruges i det søde køkken i fx. kager.
Jeg bruger den meget i pandekager, som jeg har opskrift på HER.
Kan købes hos etniske grønthandlere/bazarer, og efterhånden også i de fleste større supermarkeder.

Vanillepulver:
Hele, tørrede, pulveriserede vanillestænger. Skal endelig ikke forveksles med vanillesukker.
Bruges typisk i dessertkøkkenet, hvor næsten alt har godt af et skud vanille.
Man kan naturligvis også bruge vanillekorn fra en vanillestang, men pulveret er så dejligt nemt at bruge.
Vanillepulver fra Urtekram kan købes i helsekostbutikker, og i rigtig mange supermarkeder.

Ærtemel:
Læs mit indlæg om ærtemel HER.
Bruges i bagværk, og fx. istedet for mel i rørt fars.
Jeg har flere opskrifter, hvor ærtemel indgår. Søg efter dem.
'Møllerens gule ærter', som jeg bruger til mel, kan købes i de fleste supermarkeder.

13 kommentarer:

  1. Hvad med sukrin gold er det noget du benytter??
    Eller er palmesukker bare det bedste?
    Eller er det to helt forskellige produkter som ikke kan erstatte hinanden?
    Tak for en kanon ingrediens liste, cool :)

    SvarSlet
    Svar
    1. Det er ikke noget jeg bruger, nej. Alle de her kunstige sødemidler er ikke noget der er godkendt i paleosammenhæng.
      Palmesukker er min favorit at søde med. Den har en lækker, karamelagtig smag, og desuden et lavt GI (glykæmisk indeks), som betyder at den giver en lav blodsukkerstigning.
      Jeg tror da sagtens du kan bruge sukrin, men det er altså ikke paleo:)

      Velbekomme. Dejligt du kan bruge listen :)
      ~Lykke

      Slet
    2. Lyder fornuftigt..
      Altså at bruge palmesukker :)
      Go weeekend

      Slet
  2. ang. det paleo kost så tæller i slet ikke kalorier?
    så er det ligemeget hvor store mængder man spiser af paleo kost så tager man sig ikke på i vægt?
    eller tager man sig på men mere i muskler end i fedt?

    du skriver bl.a. tørrede dadler her, men der er vel mange kalorier i tørrede dadler, næsten 300 kalorier pr. 100g., næsten lige så meget som i slik/vingummi.
    så er det vel ikke sundt at spise for mange tørrede dadler om dagen?

    hvad med solsikkeolie? er det ok ifølge paleo? eller skal det være kokosolie? eller andre olier som man f.eks. steger æg i?

    og hvad med kyllinge pølse steget med f.eks. æg?
    er kyllinge pølser ok ifølge paleo? Og er alle pølser ok ifølge paleo?
    eller er pølser usundt kød?

    SvarSlet
    Svar
    1. Som hovedregel tæller vi ikke kalorier. Hvis man spiser 100% striks paleo, dvs. kød og grøntsager vil de fleste holde vægten, nogle vil tabe sig, og andre vil endda have svært ved IKKE at tabe sig. Når man starter op med paleo, kan det da være fint at tælle sine kalorier i en periode, så man ved hvor meget man spiser, så man kan rette til hen ad vejen.

      Frugt, og især tørret frugt skal spises i moderation. Det er ikke pga kalorieindholdet, men derimod pga sukkerindholdet. Paleo handler også om, at have et så stabilt blodsukker som muligt.

      Solsikkeolie er ikke paleo. Paleoolier er kokosolie, olivenolie, nøddeolier og klaret smør. Alt skal være uraffineret.

      Pølser er som hovedregel ikke paleo. Prøv at læs ingredienslisten. De er fyldt med skrammel. Pølser fra Hanegal kan gå an engang imellem, eller man kan lave sine egne.

      Jeg vil anbefale dig, hvis du er på Facebook, at melde dig ind i gruppen Paleo Danmark: https://www.facebook.com/groups/paleodk/ Her er 11000 medlemmer, som gerne hjælper dig med at finde ud af det hele. Alternativt kan Google hjælpe dig med mange spørgsmål :)

      Slet
    2. Ok. men jeg skal ikke tabe mig nu. har allerede været på diæt og har tabt 18,1kg siden april.
      min vægt var oppe på 84,6kg i april og fra få uger siden var jeg nede på 66,5kg.
      min vægt nu er på 68,5kg og jeg er igang med at tage på i vægt igen.
      Skal have bygget muskler op og dermed tage lidt på i vægt.
      Men skal helst bygge op igennem sund kost og så lav fedt som muligt på kroppen.
      Derfor jeg synes paleo lyder interessant da det handler om at spise kød og grøntsager og dermed indtag af så lidt fedt som muligt.

      Men jeg kan ikke se hvorfor det skal gøre den store forskel om jeg bruger solsikkeolie eller andre olier da det jo ikke er et måltid i sig selv og kun noget man bruger til at varme noget æg eller kyllingfilet eller andet i.
      imens grøntsager jo koges i vand.
      så hvis alle mine måltider er sund kost og består af paleo eller lignende som f.eks. kylling filet, laksefilet, grøntsager, æg, frugt osv.
      så tror jeg næppe det er lidt solsikkeolie som vil gøre den store forskel.

      og ang. pølser så er det ikke noget jeg spiser mere, men når jeg laver æg så plejer jeg at bruge nogle gange noget pastrami kød sammen med, men har prøvet et par gange med kyllinge pølser fra aldi for at prøve noget andet.

      men er det kun fordi det ikke er paleo de ting?
      og er det usundt fedt i prøver at undgå i paleo?
      eller hvad præcis er det i prøver at undgå?

      eller handler det kun om at spise som det gjorde i stenalderen?
      eller hvad er hele idéen med det?

      Slet
    3. Tillykke med dit flotte vægttab:)
      Paleo handler bestemt ikke om at indtage så lidt fedt som muligt. Det handler om at spise det rigtige fedt, som skal være tilstede i hvert måltid.

      Solsikkeolie er stadig ikke paleo, uanset om du kan se logikken eller ej.

      Alt forarbejdet kød er ikke paleo. Netop fordi det er bearbejdet, og indeholder mange tilsætninger som ikke er paleo.
      Man kan groft sige, at vi ikke spiser noget der har en ingrediensliste. Maden skal komme i sin reneste, mest uforarbejde form.

      Det handler ikke om, at spise som de gjorde i stenalderen. Det handler om, at undgå fødevarer som laver ravage i kroppen, som fx. korn gør. Samtidig handler det om, at holde sit blodsukker så stabilt som muligt. Det handler om sundhed.

      Det bliver meget omfattende, hvis jeg skal opremse hele paleoprincippet her, så derfor vil jeg igen anbefale dig Paleo Danmark gruppen på Facebook, Google eller bogen Stenalderkost af Loren Cordain. Det er vigtigt, at du får sat dig ind i, HVORFOR paleo er sammensat som det er. Tjek gerne de forskellige menuer på denne side: http://paleo-kost.dk/

      Slet
  3. Hvilket kaffekværn bruger du?
    og evt minihakker. vil gerne købe et, men det skal være et godt et. og er i tvivl om hvilke jeg skal købe. :)

    SvarSlet
    Svar
    1. Jeg har en billig kaffekværn af mærket Butler. Den er købt som spotvare i Netto til 89 kr. Mener de bla. har den i Føtex. Den kører bare derudad, og skulle den ske at gå i stykker, køber jeg uden tøven en ny magen til. Den har forøvrigt vundet en 'Bedst i test' test. Se her: http://politiken.dk/forbrugogliv/boligogdesign/testboligdesign/ECE1414192/billig-kaffekvaern-vinder-suveraent-over-de-dyre/

      Jeg har ikke en egentlig minihakker, men derimod en foodprocessor, som kommer med en ekstra lille skål til mindre portioner, og fx. hurtig hakning af løg. Der fulgte også en minihakker skål med til min stavblender, men den har jeg faktisk aldrig brugt.

      Hvis det er fordi du vil male nødder og kerner til mel, så er det en kaffekværn du skal have fat i. En minihakker kan ikke male dem ligeså fint.

      Slet
  4. Jeg har et spørgsmål angående palmesukker. Jeg kunne godt tænke mig at lave en Gateau Marcel chokoladekage til min venindes fødselsdag, men i den traditionelle opskrift skal æggeblomme og æggehvide piskes stive med sukker hver for sig. Tror du jeg kan bytte til palmesukker og hvad er forholdet ml. palmesukker og alm. sukker? Det er det eneste jeg kan komme i tanke om måske ville kunne fungere.

    Kh Isa

    SvarSlet
    Svar
    1. Hej Isa,
      Jeg har ikke selv prøvet at skulle piske æg stift med palmesukker, men jeg TROR umiddelbart at man sagtens kan. Man kan ihvertfald lave marengs ved at bruge honning, så er da sikker på at man også kan med palmesukker.
      Man siger, at palmesukker søder lidt mindre end alm. sukker, men jeg ville bare erstatte det lige over når det nu er en 'traditionel' opskrift du følger. Sukkermængden har sikkert indflydelse på den færdige kages konsistens, så det kan ende galt, hvis du reducerer mængden. Personligt ville jeg altid bruge mindre, da alm. kager er ofte er hvinende søde, synes jeg. Men som sagt kan det påvirke det endelige resultat.
      Jeg ville nok prøve at piske 1 hvide og 1 blomme med, evt. lidt mindre, palmesukker først, for at se hvordan det opfører sig. Så kan du altid piske de resterende og blande i. Bare for ikke at komme til at ødelægge en hel portion.
      Held og lykke med det :)

      Slet
  5. Jeg køber husk hos land og fritid, det er en spand med 3 kg til 329,- godt nok er det til heste men det er 100 % ren husk og helt magen til den husk man ellers køber i dyre domme. Man spare ca 500 kr ved at købe spanden. Og da jeg bruger meget husk når jeg bager paleo ja så er der sparet en masse. Bare lige et tip fra mig 😉

    SvarSlet
    Svar
    1. Tak for tippet. Det kan være andre der læser med her også kan yde godt af det:)

      Slet