Print Friendly and PDF Min paleo verden: Min tilgang til paleo

søndag den 2. december 2012

Min tilgang til paleo

Lad mig slå det fast med det samme. At spise stenalder kost er ikke en slags historisk re-enactment. Udgangspunktet er, at man imiterer en palæolitisk kost så meget som muligt, i den tid vi lever i nu, og med den viden vi har idag. Derfor indtages neolitiske fødevarer som fx. korn, og mælk ikke. Dette gøres ud fra et sundhedsmæssigt synspunkt.
Igen vil jeg henvise til bøgerne The Paleo Answer af Loren Cordain, og The Paleo Solution af Robb Wolf, hvis man vil vide hvorfor nogen fødevaregrupper udelukkes, og andre er helt ok.

At spise stenalderkost/efter paleo principperne kan være lidt af en jungle. At finde ud af, om en bestemt fødevare er 'godkendt' burde være ligetil, men alt efter hvilken hjemmeside du kigger på, kan svaret variere meget.
Kigger man fx. på rigtig mange af de amerikanske paleosider vil man se, at der i opskrifterne ikke tøves med brugen af bagepulver, natron, eddike/balsamico, honning/ahornsirup, bacon, pølser mm.
Alle disse ting, (lige med undtagelse af honnng i små mængder) er egentlig slet ikke paleo, hvis man følger 'guruerne'.
Så hvis man har fået det meste af sin paleoviden ved at kigge på amerikanske opskriftssider, så kan man være ilde stedt. (Jo, man kan sagtens blive vildledt på danske sider også.)

Så er der også begreberne 'primal', 'paleo 2.0' og 'archevore', hvor nogen af de 'forbudte' ting er tilladte, fx mælkeprodukter.

Forvirret? Det var jeg også. Jeg har læst en frygtelig masse, og suget viden til mig på debatforums, og er ved at finde min egen tilgang til paleo.
For mig handler det om at finde en balance, og jeg har ærligt talt meget svært ved at se hvorfor fx. ½ tsk natron 1-2 gange om måneden er så udskældt på Paleo Danmark, når mange amerikanske paleoister tilsyneladende har tilladt det, helt uden skrupler eller debat.

Jeg er nået frem til, at for mig er det vigtigste helt at eliminere de store syndere: kornprodukter, sukker, ris, bælgfrugter.
- Jeg spiser hverken halv- eller helfabrikata. Dvs. at hvis jeg fx. vil have ketchup, så må jeg selv lave det fra bunden ud fra tilladte fødevarer.
- Jeg spiser nogen gange om ugen lidt fra kategorien 'fede mælkeprodukter' (smør, fløde, creme fraiche, 6 mdr + lagret ost)
- Jeg spiser gerne lidt 85% chokolade.
- Jeg tillader mig at bruge natron, og eddike (god øko æbleeddike) når der er behov for det. Dvs. at det er i temmelig begrænsede mængder, måske 1-2 gange om måneden.
- Bacon spiser jeg altså lidt af engang imellem. (1-2 gange om måneden) Man kan selvfølgelig købe en økologisk udgave uden nitrit og andet skrammel, hvis man vil have mindst mulig dårlig samvittighed over at 'synde' :)

Disse ting vil også indgå i nogen af mine opskrifter. Det gør dem ikke til paleo bare fordi jeg jeg bruger dem på en hjemmeside, der hedder noget med paleo. Tag endelig ikke fejl af det. Siden hedder 'Min paleo verden' og det her er min tilgang til det.
Jeg vil, så vidt muligt, begrænse brugen af disse ting i de opskrifter jeg vælger at lægge ud her, og jeg vil på ingredienslisten gøre opmærksom på det.

Hvad enten du er helt striks paleospiser, eller har fundet din egen balance, så håber jeg du kan blive inspireret her på siden, og nu ved du hvorfor nogen af de mere tvivlsomme (set med strikse paleoøjne) ingredienser dukker op engang imellem.

Jeg vil opfordre til, at man oplyser sig selv angående paleo, tager stilling, afprøver, og derefter finder den tilgang man har det bedst med.

3 kommentarer:

 1. Hej Lykke
  Fed indstilling at have ;)og stort tillykke herfra med din flotte "Min Paleo Verden" :)
  Knus Birgit

  SvarSlet
 2. Det er helt sikkert en indstilling, som mange hardcore paleoister vil se ned på. Men nu er det jo mig der skal leve med det, og have det til at fungere. Og sådan her fungerer det for mig:)
  Mange tak :)
  /Lykke.

  SvarSlet
  Svar
  1. Godt.. jeg ikke er hardcore paleoist :)

   Slet