Print Friendly and PDF Min paleo verden: Pulled pork

søndag den 16. december 2012

Pulled pork

Pulled pork kender vi nok mest fra USA, men det bliver mere og mere populært herhjemme. Og med god grund. Resultatet er det lækreste, møreste kød, og arbejdsindsatsen er minimal. Det kan vi godt lide :)
Der findes nok ligeså mange opskrifter, dry rubs og fremgangsmåder, som der findes pulled pork entusiaster.

Her får du min måde at gøre det på.
Jeg tilbereder min pulled pork i en stegeso. Jeg bruger den gode, gamle  R
ømertopf, i uglaseret ler.



Du skal bruge:
- Et stykke nakkefilet
- En dry rub = en tør krydderiblanding*
- 1 æble
- 2 dl. fond/bouillon
- 1 lille dåse tomatpuré

*Min dry rub består af lige dele: paprika, koriander, hvidløgspulver, løgpulver, sennepspulver, og mild lakridsrodspulver. Derudover lidt spidskommen, chilipulver, salt og peber. Nogengange ryger der lidt andet fra krydderihylden i også, for man kan jo bare bruge de krydderier man kan lide.

- Gnid nakkefilet'en godt ind i krydderiblandingen. Læg evt. lidt frisk rosmarin på kødet.
- Pak den herefter godt ind i film, og læg den på køl i 12- 24 timer.

(Har et par gange undladt at lade den ligge og trække natten over, men bare gnedet den i krydderierne, og smidt den direkte i ovnen. Må indrømme, at jeg ikke kan smage forskel)


- Riv et æble ned i den fugtede stegeso.
- Bland fond med tomatpuré, og bland det med æblet i stegesoen.
- Læg kødet op i blandingen, vend det en omgang deri så alle sider er dækkede.
- Læg låg på stegesoen, sæt den ind i en kold ovn, og tænd så ovnen på 100 grader.
- Stegen skal nu være i ovnen til en kernetemperatur på hele 95 grader opnås. Alt efter, hvor stort stykke kød du har brugt kan det tage omkring 7-10 timer.
- Jeg vender stegen rundt 1 enkelt gang under tilberedningstiden. Det behøver man ikke.

- Efter 4-5 timer hælder jeg det meste af væsken i stegesoen fra. Det skal gemmes. (Man behøver ikke hælde det fra, men jeg gør det for at få en lidt tørrere overflade på kødet. Du bestemmer selv.)
Jeg hælder det op i en sigte, og med bagsiden af en ske presser jeg så meget igennem, som vil igennem ned i en skål. Det er den lækreste sovs, som bare lige skal varmes inden servering.
 Du kan evt. skumme lidt af det overskydende fedt fra.


- Når den rette kernetemp. er nået hiver du stegesoen ud, og lader gerne stegen trække deri i 10-20 minutter.
- Nu kan du trække det supermøre kød fra hinanden med 2 gafler. Det giver en sær tilfredsstillelse, at kunne trække mørt kød fra hinanden på den måde....synes jeg :)

- Hvis du har hældt sovsen fra, kan du nu hælde den over kødet, eller du kan servere den ved siden af. 


Hvad spiser man så til? Det klassiske tilbehør er coleslaw, og gerne stoppet i en burgerbolle sammen med kødet.
Her er et par af de måder jeg godt kan lide at spise det på: med coleslaw, som fyld i en 'vaffelburger', som fyld i en stor grøn salat, og min favorit med mos.
Spis lige hvad du har lyst til sammen med. Det gør jeg :)



12 kommentarer:

  1. Svar
    1. Ja, det er altså også en lækker ret, og så nem at lave :)

      Slet
  2. Hvad er opskriften på "vaffel-burger" ? Det ser spændende ud

    SvarSlet
    Svar
    1. Vaflerne er lavet efter denne opskrift:
      http://www.paleo-opskrifter.dk/recipes/vaffelomeletter/

      Slet
  3. Hej, liiige en enkelt spørgsmål. Den pasta du har liggende på billedet hvor der serveres med mos, er den kold eller varm? Og har du eventuelt en opskrift????
    Mvh
    Lars

    SvarSlet
    Svar
    1. Hej Lars,
      Pasta siger du? Det er der ikke noget af på billedet. Til venstre for kødet ligger denne salat: http://minpaleoverden.blogspot.dk/2013/01/min-yndlingssalat.html

      Og til højre ligger en hjemmelavet agurkesalat.
      ~Lykke

      Slet
  4. Hej Lykke - har du erfaring med at bruge kyllingebryster i stedet for? Jeg har aldrig prøvet at lave noget pulled, men tænkte jeg ville prøve med kylling :)
    Venlig hilsen Stine

    SvarSlet
    Svar
    1. Hej Stine,
      Pulled pork bliver saftigt fordi man bruger en fed udskæring af kød. Det skal have lang tid i ovnen, så alt fedtmarmoreringen smelter, og kødet bliver super mørt. Jeg har prøvet at lave det af en almindelig kamsteg, og den bliver meget tør når tilberedt på den her måde.
      Så er sikker på, at kyllingebryster, som jo er helt fedtfattige, er et dårligt valg til denne form for langtidstilberedning.
      ~Lykke

      Slet
  5. Hey Lykke,
    Det eneste jeg har til at putte det i er et metalfad som jeg vil kunne dække med stanniol, tror du det vil virke lige så godt?

    SvarSlet
    Svar
    1. Hej Rasmus,
      Jeg ved, at mange uden stegeso har fin succes med at gøre det sådan, så det tror jeg bestemt sagtens du kan :)
      ~Lykke

      Slet
    2. man kan alternativt også bruge en gryde med låg der kan gå i ovnen.. :)

      Slet
    3. Uden at kunne give nogle garantier, vil jeg tro det burde kunne lade sig gøre:)

      Slet